Wat voor opleiding doe je eigenlijk? ‘Environment Sustainability Governance Assurance’ dromde ik de Engelse woorden op. Wat? Iets als milieu-accountant. O, dat begrijp ik. Natuurlijk is het al lang geen ‘milieuaccountant’ meer, maar uitleggen wat het wel is nog wel even lastig.
Op vrijdag de 13 september begon mijn opleiding ‘milieuaccountant’ aan de RUG in Leusden. In een knus hotel op 50 meter van de A28. Dé hoogleraren op het vlak van ESG geven deze cursus professor Dick en professor Nancy. Al jaren ben ik geïnteresseerd in het concreet maken van de uitspraak: accountants will save the world. Natuurlijk volgens Noord-Nederlandse nuchterheid spreken wij over ‘accountants proberen een bijdrage te leveren’. Deze accountant in ieder geval. Natuurlijk hebben we een bijzonder accountantskantoor ‘Afier’ opgezet. Met een prachtige score in het SRA-cultuuronderzoek: score van 91,6 op de schaal van menselijke aanpak. Uniek hoge score. Maar we moeten verder, dat wisten we enige jaren terug. Afgelopen week werden we daar nog eens weer op wezen door Greta Thunberg.

‘The world is waking up and change is coming wether you like it or not!’ Dit is een uitspraak van een inmiddels ook vaak verguisde16-jarige scholier die op 20 augustus 2018 begint met schoolstakingen om aandacht op de veranderingen in de wereld te vestigen. Een actie die gevolgd wordt door acties en protesten van miljoenen kinderen. Een actie die haar als spreker brengt bij de VN-conferentie eind september 2019. Op 23 september spreekt ze ons allemaal aan. Om de wereld beter achter (niet minder) te laten dan dat we haar ontvangen hebben. Daar zouden accountants een steentje aan bij mogen dragen. Ik geloof daar wel in. Trendwatcher Adiedj Bakas gaf een paar jaar geleden al ‘maximum transparantie’ als de trend voor de zakelijke markt. Daarmee wordt ook zichtbaar wat bedrijven doen aan vervuiling of beschadiging van mens en planeet. Bedrijven waar de goed geïnformeerde burger geen zaken meer mee wil doen! Het begon in 1987 met het Brundtland-rapport. Of misschien al met de club van Rome in 1972….volgens hun analyse zitten we nu al over de piek heen. De natural resources en food alles zit al in een dalende lijn. De bevolking groeit nog steeds…zie hier onze problemen. Knap gezien inmiddels bijna 50 jaar geleden…

In 2000 kwamen er acht Millenniumdoelen die in 2015 opgevolgd werden door zeventien Global Goals (als onderdeel van Agenda 2030) met 169 targets als actieplan voor mens, planeet en welvaart. Daarmee zijn de doelstelling universeel geworden. We weten dus wat we gezamenlijk nastreven. Hierbij de 17 SDG’s. Een term die u veel voorbij zult zien komen of al ziet komen! In de praktijk blijkt wel dat veel bedrijven hiermee bezig zijn. Meestal niet met alle 17 of met alle 17 intensief. Maar men kiest om te starten er 2 of 3. De overige zitten echter ook wel in het achterhoofd en worden indien relevant weer opgepakt als dat nodig is.