Wat moeten wij als accountants nu met MVO? 

Op 25 juni zat ik bij Ecostyle tegenover Willem Lageweg, directeur MVO-Nederland. Hij noemde prachtige voorbeelden van bedrijven die ‘de wereld proberen te veranderen’ door MVO-acties. Op mvonederland staan er wel 200. In de sector financieel advies worden er ook 5 genoemd. Natuurlijk ASN (klantinvloeden op strategie van het bedrijf, crowdsourcing en mensenrechten), Triodos (duurzaam beleggen en bankenwijzer.nl), maar ook Univé, Inreturn en Fortis ASR worden behandeld. Goede voorbeelden, ik had ze zelf kunnen bedenken. Overigens noemde MVO Nederland geen enkel accountantskantoor.

Zelf ben ik ook prachtige voorbeelden tegen gekomen in Nederland. Vondsten! Wat dacht u bijvoorbeeld van Kromkommer…? http://www.kromkommer.com/ Minder verspilling in de voedselketen! Een doel wat me na aan het hart ligt. Met grootste mogelijke tegenzin gooi ik iets weg. “Onze vader is hier de GFT” heeft ooit een van onze kinderen gezegd..

Lageweg noemde als voorbeeld in de financiele sector wel de ‘ambitie2020 van Delta Lloyd’. Dat was wel iets waar ik (ook vanuit mijn politieke achtergrond) enthousiast werd. Dé ambitie van Delta Lloyd is: Delta Lloyd wil dat in 2020 bedrijven structureel samenwerken om armoede in Nederland veroorzaakt door problematische schulden te voorkomen. Voor het overige verwijs ik naar de uitleg op de website van DL. Mooie ambitie en men maakt het ook gelijk concreet. Wat tevens een mooie bijkomstigheid is: men realiseert zich als DL dat dit probleem niet alleen op te lossen is.

Delta Lloyd is sinds 2008 actief op het terrein van armoede in Nederland via Delta Lloyd Foundation, waarbij medewerkers van Delta Lloyd vrijwilliger zijn op projecten die de financiële zelfredzaamheid van mensen versterkt. Zij delen hun financiële kennis en vaardigheden met kwetsbare groepen in de samenleving. Maar armoede is niet alleen een gebrek aan geld; het is ook gebrek aan netwerk, aan opleiding, aan kansen, aan gezondheid, aan capaciteiten. Armoede bestrijden betekent al deze aspecten aanpakken. In praktijk betekent het dat Delta Lloyd moet samenwerken met andere partijen om werkelijk de armoede te bestrijden. Delta Lloyd wil de bestrijding van armoede een extra impuls geven en is daarom Ambitiedrager Armoede in het Ambitie 2020 programma van MVO Nederland. Zie verder: http://www.mvonederland.nl/ambitie2020/ambities/delta-lloyd-wil-dat-2020-bedrijven-structureel-samenwerken-om-armoede-nederland

Dat bracht mij bij de vraag aan Willem Lageweg: wat kan ik als MKB-accountantskantoor doen om bij te dragen aan een betere samenleving….? Vol van het DL-voorbeeld zocht hij aansluiting bij het ‘omgaan met geld probleem’, maar hij wilde er nog even over denken…..

Beste lezer van dit blog: wat is uw antwoord op deze vraag voor ons??

Ik kan u zeggen wat wij inmiddels bedacht (en niet allemaal geïmplementeerd) hebben:

  1. Dun lettertype Arial Narrow scheelt inkt
  2. Digitale documenten scheelt inkt en papier
  3. Sitmuleren OV en duurzaam vervoer
  4. Gescheiden afval
  5. Goede en gezonde lunchvoorziening
  6. Inschakelen medewerker(s) met beperking
  7. Ontwikkelmogelijkheden buiten accountancy van collega’s stimuleren
  8. Team-decision-making
  9. Stakeholder-invloed-organiseren (klanten, banken, andere gebruikers)
  10. Jaar lang ondersteuning ‘goed doel’ met advies, aangiften en jaarrekening
  11. Doorvoeren van ‘fair aanbesteden’
  12. Ondersteunen van plannen van Ex’Tax om te komen tot meer belasting op grondstoffen i.p.v. op arbeid
  13. Adviseren van ‘groene fiscaliteit’
  14. Stimuleren transparantieverslag bij MKB-bedrijven
  15. Stimuleren nevenfuncties medewerkers op maatschappelijk vlak met middelen en kennis
  16. Bijdrage leveren aan ‘biz-world’ van ‘jong ondernemen’ op basisscholen
  17. Transparant zijn over budget en verdienste naar opdrachtgevers
  18. Hanteren van maatschappelijke acceptabele tarieven en beloningsmethoden.

Als u geïnteresseerd bent in circulaire economie en de invloed van belastingen op MVO dan raad ik u aan om de site van Ex’Tax te bezoeken en hun filosofie te bekijken. Deze organisatie wordt gesteund door de Grote 4 kantoren uit de accountancy.We doen er dus met z’n allen wel het nodige aan.

http://www.ex-tax.com/

ex-tax

Of lees eens in de documenten van PWC, KPMG en EY. Daar kan ik enthousiast van worden. Er gebeurd wel wat op dit vlak! Zeer interessante begrippen als’social enterprises’, ‘fair measurement’ of ‘corporate citizenship’. Dat is even andere koek dan FSC-papier…..!

http://www.pwc.nl/nl/assets/documents/pwc-se-brochure-nederlands.pdf

http://www.kpmg.com/FR/fr/IssuesAndInsights/ArticlesPublications/Documents/Convergence-US-GAAP-IFRS-Fair-Value-Measurement-QuestionsandAnswers-112013.pdf

http://www.ey.com/Publication/vwLUAssets/EY_-_Value_of_sustainability_reporting/$FILE/EY-Value-of-Sustainability-Reporting.pdf