Dag van aanbidding: fire for the church. Op zaterdag 18 november 2017 mocht ik met 20 muzikanten van de CGK-Alpha-diensten naar De Dag van de Aanbidding. Het was voor mij meer de dag van ABI, aanbidding, bemoediging en inspiratie. Wat een dag! #LDVA17Al om 7.50 vertrokken we met meerdere auto’s naar Veenendaal. Naar de Basiliek in de Gelderse Vallei. Even 1,5 uur sturen, maar dan toch met zo’n kleine 1.000 aanbidders in een concert- of congrescentrum ergens op een industrieterrein. Een grote parkeergarage (600 gratis plekken) is direct annex. Professioneel georganiseerd en alles verliep ondanks de 1.000 mensen echt vlot. Persoonlijk moet ik (cijferaar, ondernemer, aanjager) vooral geïnteresseerd was in de achtergronden van de Basiliek en van de kerk die daarin haar plaats gevonden had. De Mozaiek0318-kerk. Sfeerproeven, weetjes op snuiven en nieuwsgierigheid naar hoe doen ze dat soort projecten in Veenendaal. Natuurlijk midden in de biblebelt, maar ook maar een plaats zo groot als Hoogeveen (iets meer 63.000). Op zoek naar mogelijkheden om te kopiëren…

De Basiliek en Mozaiek0318

De Basiliek is door een echtpaar neer gezet om ruimte te bieden aan hun kerk de Mozaiek0318-kerk. Met als voorganger en inspirator Kees Kraayenoord. Hij is sterk aanwezig in de diensten en ook op de LDVA speelt hij een zeer prominente en zeker inspirerende rol.

https://basiliekveenendaal.nl/

De zaal is een concertpodium pur sang. Er zijn optredens van Nick & Simon, Dire Straits-repriceband, minder bekende artiesten als Ray Klaasen. Maar ook business events of 4M (muskatlon) en de Veenendaalse Sing-Inn houden er hun evenementen. De zakelijke evenementen betalen zodanig dat de Christelijke evenementen goedkoper kunnen huren. De Mozaiek0318 zat eerst in een oude sporthal en is door de samenwerking met het genoemde echtpaar (tevens eigenaars van een groot bouwbedrijf) tot stand gebracht. De grote zaal heeft een capaciteit van 1.420 precies. De hele dag werd het balkon niet gebruikt, maar ’s avonds bij het concert zat ook het balkon goed vol!

https://www.mozaiek0318.nl/

Deze kerk heet Mozaiek0318 omdat ze geloven dat ze een kunstwerk van gebrokenheid vormen. Zij zijn een kerk waar allerlei mensen op een gegeven moment gezegd hebben: Ik kan het niet alleen. Ik ben gebroken. Ik heb een Redder nodig. Dat toegeven (‘belijden’ noemt de Bijbel dat) is helemaal geen schande en het geldt ook niet alleen voor zwakkelingen en ‘struikelaars’. Sterker nog, het vraagt juist moed om het te durven toe te geven. Maar Jezus zei: ‘Gezonde mensen hebben geen dokter nodig, maar zieken wel; ik ben niet gekomen om rechtvaardigen te roepen, maar zondaars’. Dus ze zijn niet bang voor zondaars, mensen die er een potje van maken en hulp nodig hebben. Ze zijn meer dan welkom, jij dus ook!

Zij willen graag een kerk zijn waar iedereen mag komen zoals men is. Een kerk waar iedereen zich welkom voelt. Zelf schrijven ze op hun site: ‘Wie je ook bent, waar je ook vandaan komt, wat je achtergrond of je verhaal ook is. Misschien geloof je al (lang) in Jezus, misschien twijfel je nog. Misschien worstel je met jezelf en met het leven. Kom maar gewoon zoals je bent. We zijn allemaal gewone, kwetsbare mensen en we maken er allemaal geregeld fouten. Jezus is een kunstenaar. Bij Mozaïek hebben ze gezien wat Hij kan doen en geloof ons: Hij is echt goed! Hij is de Meester. En Hij kan en wil ook wat met jou! Jezus wil met onze levens een kunstwerk maken van hoop, geloof en liefde. Een plek waar we leren elkaar lief te hebben, maar ook de wereld om ons heen. Dat is de kerk van Jezus Christus! Die kerk is wereldwijd. In allerlei vormen en maten. En daar is Mozaiek0318 een stukje van‘. Dus er staat nergens wat voor soort kerk ze zijn. Geen verwijzing naar kerkordes, synodes, geloofsbelijdenis of instructies voor predikanten. Wat een ruimte voor de Boodschap. Wel een kerk met veel omzien naar elkaar, nazorg, pastoraat, jeugd en jongerenwerk en heel veel online communicatie. Overigens hebben al die activiteiten Engelse titels. Dat is hip en vlot. Dat is de mens van 2017. Ze hebben een logische indeling en daarmee hebben groepen focus op hun belangrijke taak.. De groep of commissies heten: Care, Grow!, Love2Meet, Ministry, Alpha-course, Pre-marriage-course en zending, dat dan wel weer in het Nederlands. Laagdrempelig?

IMG_5959

Voorganger Kees Kraaijenoord

Aanbidding

Wat zo prachtig is, is de flow in de bijeenkomst. Het loopt supervlot in elkaar over. Zo zit je naar een muziek stuk te luisteren, ga je met onbekende nummers meezingen en dat loopt over in een gebed. Dat gebed is een stiltemoment geworden. Dan houdt je de handen van wildvreemden vast, geef je een knuffel aan de huilende buurman en bid je met elkaar voor je ark (zie verder). Wat een dynamiek en alles is WORSHIP. Dat is wat steeds terugkomt, die diepe aanbidding van de Heer die alles gegeven heeft voor de mensen. Als je een nuchtere Drent bent dan zit je er wel eens wat verbaast naar te kijken, maar je moet wel geraakt worden, je moet wel meedoen. Je handen de lucht in steken, de handen opgevouwen naar boven houden. De boodschap op je in laten werken, je hart open. ‘Dance in the river’ of op ‘Gods great dancefloor’, ‘light up the fire’. Als je daar niet door geraakt wilt of kunt worden ga dan niet heen. Maar wat een blijdschap heb ik gezien. Hossen in de naam van Christus. Wat gaaf. En wat leven jongeren en jong volwassenen (tot ver in de 60) zich uit. Ik zag ook onze oudere muzikanten swingend meezingen en de jongeren genieten van zo veel ruimte en beleving.

Bemoediging

Het was ook zeer bemoedigend. We kregen praktische en theologische les (dat heet natuurlijk workshops of seminars). Ik vond zelf de cursus van Peter en Amanda heel goed. Peter is drummer bij SELA, heeft conservatorium gedaan en studeert nu theologie. Amanda is aanbiddingsleider (combinatie van ceremoniemeester, coördinator en muziekleider). Zij spraken over de verhoudingen in onze diensten tussen doel-inhoud-vorm-techniek. Leg altijd de verbinding tussen die vier. Als er veel discussie is over vorm en techniek. ‘Rockmuziek met een drummer’ bijvoorbeeld. Laten we dan met z’n allen ook nadenken over doel en inhoud. Waarom moeten we bewegen? Bewegen naar God, bewegen naar elkaar, bewegen naar de gemeente en bewegen naar gemeenten. Kijk naar wat past bij jouw gemeente (context), maar maak ook gebruik van nieuwe zaken als goede fotografie, literatuur, getuigenissen en speel niet je vaste riedel aan opwekkingsliederen. Drie keer een volle zaal kwam naar deze praktijkmensen luisteren. Dat was zeer bemoedigend. Honderden mensen die ook met die grote vraag zaten. Hoe houden we de balans. Niet iedereen vind deze aanbidding prettig. Peter gaf aan dat je het volgende moet doen:

  1. Zorg voor interactie tussen God en de gemeente, het gaat niet om het zo maar zingen of spelen van liederen!
  2. Zorg voor duidelijkheid over waarom dit in jouw gemeente doet. In welke context dit past.
  3. Verzamel zo veel mogelijk materiaal en vergeet niet psalmen en gezangen. Maar er is zo veel Sela, Opwekking, Hill song, Taizé, Mozaïek en nog veel meer bronnen voor inspiratie.
  4. Zorg voor actie en reactie. Zorg voor evenwicht. Hier ging hij nog wat dieper op in: evenwicht vinden is voor iedere aanbiddingsleider een opgave. Niet een vorm van evenwicht, maar zeker vormen van evenwicht. Peter somde ze op:
  • Tussen God en gemeente
  • Tussen samen en individueel
  • Tussen uitbundig en verstilt (vieringen, uitbundig en levendig ten opzicht van intiem, onthaast, stil worden voor God)
  • Tussen traditie en vernieuwing. Geen van beiden is per se beter. Beide moeten in een huis samenleven. Reik elkaar de hand.

Het was voor mij zeer bemoeiend te zien dat er op een zaterdag in Veenendaal nog zo’n kleine 1.000 aan de slag met de toekomst van onze kerken. En wel uit zo gezindten. Ik sprak met diverse soorten baptisten, Vrijgemaakten op zoek, oudste uit de Life-church, Belgische protestanten, met 7de-dag-adventisten (bij de lunch), niet-kerkelijken die zich volop inzetten voor de alphacursus in hun wijk. Wat een verschillende kinderen van een Heer. Maar wat een verbondenheid. En allemaal zongen ze keihard mee met ‘Rise with a roar’.

Inspiratie

De inspiratie op zo’n dag komt niet per se uit de cursus, niet altijd uit de muziek, maar vooral uit de ontmoeting. Daarover schreef ik bij bemoediging ook al het nodige. Ik wil wel zeggen dat een aantal nummers van de Mozaïek-band en in de avond van Martin Smith en band echt lekker zijn blijven hangen. Het slotnummer ‘dance on God’s great dancefloor’ is ook echt een uitsmijter. Dan kun je d’r weer even tegen. Op onze whatsappgroep ging het overigens over maar één nummer. Het nummer van Kraaijenoord en Buwalda, ‘rise with a roar’. En omdat ik geen youtube kan vinden hierbij ter inspiratie de tekst:

We are your church and we will rise with a roar

Because of You we’re not afraid anymore

We are the sound of heaven

Your Throne of praise on the earth

On the earth

 

We will praise You

With a burning heart

We will praise you

With everything we are

We will praise you

Roaring like a lion we will rise

As we lift you higher

Whoa, whoa

 

We are a chosen people bought by your blood

No longer slaves, You call us daughter and sons

We are the sound of heaven

Your throne of praise on the earth

On the earth

 

Let the flame burn, let the flame burn brighter,

As we lift you higher

Let the flame burn, let the flame burn brighter,

As we lift you higher

Let the flame burn, let the flame burn brighter,

As we lift you higher

Tenslotte mijn Ark

O, ja nog even een puntje. Martin Smith hielde een inspirerende toespraak in de ochtend. Hij gaf aan dat iedereen voor God zijn of haar Ark moest bouwen. Dus ‘be wild’ vertaald als doe gek. Bouw aan je ark, jouw schip op het droge en wees niet bang (Kraaijenoord we hoeven ons als Christenen niet te schamen). En Martin vroeg om daar met je buurman over spreken en voor elkaar te bidden. Mijn buurman was een zeer enthousiast meezingende en dansende man uit Amersfoort. Hij vertelde van zijn Ark: het in stand houden van de alpha-cursus in deze grote stad. Ik mocht voor hem bidden. Hij huilde en dat deed me toch heel veel. Dat ik iets voor hem mocht betekenen. Ik vertelde hem van mijn ark. De popupkerk op de koopzondag in het Centrum van Hoogeveen, dat ik daar me volop voor inzetten  zou, het helemaal zag zitten, een verrijking voor missionair zijn, muziek die de wereld bereikt, aanbidding die Hoogeveners doet verwonderen, blijdschap die aanstekelijk zal werken. Hij bad lang en uitgebreid voor mijn ark en sloot af met ‘Heer geeft Erik-Jan geduld’. Wat een wijsheid lag in deze woorden en ik had er helemaal niet omgevraagd. Ongeveer 20 uur later zit ik er nog verbijsterd over na te denken ‘geef geduld’. Net wat ik eigenlijk niet wil, net waar ik niet voor gebouwd ben, net waar ik niet aan toe ben, geef geduld. Poeh, wat een opdracht.

Wat een ABI-dag! Leve Christus! De levende flam van Liefde!

IMG_5974