Hoop voor Hoogeveen?

Is er Hoop voor Hoogeveen. HvH? Met een hoofdletter H. In dit blog doe ik verslag van een bezoek aan de kerkdienst van ‘Assen Zoekt’ op zondag 29 januari 2017.  Het is ook een onderdeel van de zoektocht: is er Hoop voor Hoogeveen?

Het antwoord is natuurlijk is die Hoop er, maar is het er ook in de vorm van een zendingsgemeente verbonden met the good-old CGK? In Assen zijn ze klein begonnen met een huisbijeenkomst, later meer huisbijeenkomsten en vervolgens de intrek in een (gedateerde) kerk in Assen-Oost. Welke wordt gedeeld met NGK. Daarom begon de dienst om 11.15. Ontvangst met koffie en thee!

De gemeente Assen zoekt, is een zendingsgemeente die is geïnstitueerd is binnen de CGK Assen. Een kerk die al 10 jaar bezig is om zich te ontwikkelen. Met ups en downs, maar nooit uit frustratie zo benadrukte Rudolf.  Veel mensen zijn op zoek en kunnen bij Assen Zoekt ‘thuiskomen bij Christus’.  Assen zoekt is geen poging om een nog leuker kerk te maken. Nog betere muziek, preken en dergelijke. Het is een samenleving die naar de mensen toe komt. De missiegroepen zijn gericht op het naar mensen toe gaan. In de verschillende wijken, maar de nieuwe inwoners van ons land of zelfs de gevangen in Veenhuizen.

Alpha cursus

Opvallend is wel dat vrijwel alle ‘instromers’ dat deden via een cursusperiode onder wat wij kennen als de ‘alpha cursus’.  Daar ontmoeten zij de warmte van een kerk, de warmte die zij vaak kwijt geraakt waren. Er waren in de dienst 10 mensen die vertelden hoe zij voor Assen Zoekt in het geloof stonden en wat zijn bij Assen daarvan (weer terug-) gevonden hadden.  Zij die afgeknapt waren op de strenge ‘mensen- regeltjes’, die nooit geloofd hadden, dat tijdens de studietijd verloren hadden, in moslim-land hadden gewoond, en diverse andere redenen om zoekende te zijn.  Een kerk waar ruimte is om te zijn wij zij zijn. Met erkenning van pijn en moeiten, ook als gelovige. In Assen Zoekt mag je er zijn.  Ds. Arjan Hilbers preekte niet, hij vertelde het verhaal van Jezus Christus. In Matt. 4: 12 staat ook God zoekt mensen. Je mag er zijn. Je mag met Hem praten, fouten voorleggen, voor mede-mens bidden. En Jezus ging ook op pad met vissers.

Zendingsgemeente CGK

Wat enorm opvalt is dat zij als zendingskerk toch eigenlijk geen kerkenraad hebben. Wel een (stichtings-) bestuur en missiegroepleiders (de staf noemen ze het zelf).  Geen typische CGK-liturgie. En dus ook geen kerkorde. Geen discussie over regeltjes van mensen. Eigen muziek, eigen muzikanten, laagdrempelige preek, maar ook kaarsjes aansteken en de wensboom waarin ieder een hartje kon invullen met de wensen van dat moment. Kortom in de zendingsgemeente is volop ruimte voor ‘pilots’.

az naar de wensboom

Man in de the mirror

Met dat poplied (in filmvorm) was de dienst mee begonnen, maar het lied en de opdracht daarin kwam ook het einde terug: https://www.youtube.com/watch?v=_RxTSoiqXg0. Het fillmpje was gedraaid, maar ook werkelijk een oproep was om de spiegel te (blijven) kijken werd herhaald.  Wat draag jij bij aan ‘Assen Zoekt’ zo werd gevraagd. Kijk jij op dat punt voldoende in de spiegel. Doen wij, als het om evangelisatie gaat, dat als GKV-ers, CGK-ers, NGK-ers, PKN-ers, enz, dat ook? Kijken we echt in de spiegel of zeggen we: ik heb liever een kerk zoals ik deze gewend ben. En dan hoef ik daar niet allerlei van de aparte personen bij. Met een verhaal. Of een aanvechting. Liever the happy few dan een grote groep zoekende gelovigen op weg naar Redding….

kaarsjes

wensboom 2

Zou Hoogeveen al klaar zijn voor Hoop voor Hoogeveen?

HOOP2

Les 1 sluit aan bij de Alpha-cursus

De Alpha blijkt zo prachtig middel te zijn om meer kennis van God, Zoon en Heilige Geest te krijgen, een relatie met Hem en met alle anderen cursisten op te bouwen. Hoe mooi zou een alpha-kerk  dan eigenlijk niet zijn. Daar waar je helemaal jezelf mag zijn. Niet dat kerkganger zijn betekent dat je eerst een kerkorde moet leren of dat je getuchtigd door de ouderling mag worden. Je mag zoals bent naar God gaan en al je fouten en gebreken voorleggen.

Alpha_cursus

Start missiegroepen

Om Hoop aan Hoogeveen te geven zouden we per wijk, per buurt of zelfs delen van buurten kunnen gaan werken met missiegroepen.  Met als opdracht, zeg missie mensen te vertellen over wat Jezus voor ons betekent en wat Hij voor iedereen kan betekenen.

Een gebouw zonder drempel

Een kerkgebouw delen is handig. Alles zit erin, alles is gericht op de elementen van een eredienst. Maar het heeft psychologisch zo’n hoge drempel. Het moet natuurlijk wel te gebruiken zijn voor het doel ‘Hoop geven aan Hoogeveen’.  Doorgeven van de Hoop. Daarom moet je misschien ook niet iedere zondag in je gebouw gaan zitten, maar naar buiten gaan. Met missiegroepen op pad. Er staan twee grote schoolgebouwen leeg: Julianastraat en Griendtsveen.  Bij hebben een grote zaal waar prima kerk gehouden kan worden. Griendtsveen heeft als voordeel dat het redelijk dichtbij de Weide ligt en bij op- en afritten. En dat er in hetzelfde deel van het gebouw 2 gymzalen liggen….

Sport met God

Waarom zouden we die gymzalen niet verschillende avonden van de week inzetten om mensen bij elkaar te brengen. Een zaalvoetbalgroep, een volleybalgroep, misschien badminton of andere sporten.  Een welkom bieden, opening en sluiting van de avond met een motivation speech. Soms zelfs van Sports Witnesses?

Koopzondagen

Je zou prima op de koopzondag een popup-kerk(dienst) in een leegstaande winkel in het centrum van Hoogeveen kunnen houden. Open deuren, goede koffie en thee, warm welkom. Dat maakt de koopzondag een plek waar je elkaar kunt ontmoeten.  En dus ook die mensen kunt bereiken die mogelijk met een heel leeg gevoel door consumerend Hoogeveen lopen…

popupkerk

Kroeg-Kerk

Je kunt op een avond in Hoogeveen deal maken met  een kroegbaas. Kunnen wij een studieavond, catechese zou u wilt houden in jouw café. Daar kun je ook weer mensen voor uitnodigen. Het maakt bijbelstudie veel toegankelijker. Opener en actueler. Jongeren zullen sneller uitgedaagd worden en zich aangetrokken voelen. Het is hip en stoer.

Wat een mogelijkheden

Nu nog God vragen of dit een goede weg is…..voor zoekend Hoogeveen

wensboomDie wens schreef ik op de wensplank