Vierde in polder

Het motto van dit verslag is ‘je hebt pas verloren als je opgeeft’. Natuurlijk moet je niet blijven strijden tegen windmolens en dergelijke, dus je moet op het juiste moment weten wanneer je verloren hebt en met opgeheven hoofd het strijdperk verlaten…ten minste als je weet dat je best gedaan hebt.

Zaterdag 26 januari 2002 is zo’n gewone zaterdag. ’s Ochtends doet half Nederland boodschappen de andere helft moet naar zwemles, of klust in en rond het huis. ’s Middags moet een deel van de bevolking winkelen om de laatste oranje-goodies aan te schaffen, want ja natuurlijk volgende week zijn de niet-republikeinen op een roze wolk.

Natuurlijk zijn er op deze doorsnee zaterdag nog een paar mannen die ‘zogenaamd’ moeten genieten van hun hobby. En ach, iedereen heeft zo’n z’n hobbies. Als je ziet hoe onze upperclass zich vermaakt in Amdurodam…En ja, de klassen zijn hoewel geraffineerder, toch nog volop aanwezig in onze samenleving. En dat maakt het ook weer wat kleurrijker.

Het is met een gure zaterdag in de Noordoostpolder, HZVV stuurt de bolides door het ‘Oost-Groninger’-landschap van het NOP. In de Emmeloord is de Zuiderzeewind sterk en komt de regen met bakken uit de lucht. De HZVV-ers houden het bij een korte warmingup op veld 1 de flevo-jongens. Nu is veld 1 een zeer achterafgelegen veld, omgeven door struikgewas en kaarsrechte populieren. De populieren zijn in blad al dodelijk saai, nu zonder bladeren maakt het van het polderlandschap een sinistere omgeving. Zo’n 25 voetballiefhebbers staan op de sompige klei een ‘balletje te trappen’. De flevo’s scoren in de eerste helft door een strakke pas vanaf het linker middenveld door hun rechtsbuiten. De linkerflank van HZVV komt duidelijk snelheid te kort. Niet lang daarna zal op linksmidden een gedwongen wissel ruimte maken voor Bertus Eising. Oorzaak van de spierscheuring is vermoedelijk ouderdom en er was met vol goede moed aan de tweede competitiehelft begonnen.

De HZVV-ers spreken elkaar moed in en spreken af dat wat er ook gebeurd HZVV blijft de voetballende oplossing gezocht. De afgelopen weken is door trainer Cor via uitgekiend en afgewogen trainingsprogramma bij HZVV-4 de routine van het positiespel weer teruggebracht. Daarnaast brachten al die partijtjes op 3/8-veld veel strijd en heel leuk voetbal door ‘buurman en buurman’. Dat zijn de spitsspelers Wiebe de Jonge en (232) en Ronald Zwiers (234). Deze lijn wilde HZVV-4 vasthouden. En dat lukt al naar 3 of 4 minuten weet J.W. de Jonge (niet-buurman). Het net te vinden en is de gelijke stand teruggebracht op het scorebord. Dan maakt HZVV een belangrijke fout in het psychologische spel op veld 1. Men laat ruimte voor initiatief voor de flevo’s. De hinkende nummer 11 van HZVV-4 komt net uit de kleedkamer en trotseert de gure regen. Na een minuut of tien in de ijskoude en zeer vochtige dugout (een beetje golfplaat op een ijzerconstructie) steeds HZVV kansloos achter met 3-1. En dan maken de flevo’s dezelfde fout. Men denkt er al te zijn. De HZVV-ers ga nu weer voetballen. Door Wiebe wordt Jan Wolter in staat gezet om 3-2 te scoren, vervolgens weet hij de prutsende verdedigers de bal te ontfutselen en maakt de 3-3. Hoewel HZVV nu even wil doordrukken, komt Flevo boys op 4-3. Dit wordt veroorzaakt door een mooie terugkopbal met de achterkant van zijn hoofd van de gebrilde rechtsmidden. Deze bovenintelligente middenvelder verwacht een keeper de bal zal opvangen. Echter deze rekent in de week na de geboorte van een tweede kleine Timmerman, nergens op. 4-3 door een own goal. Echter binnen een paar minuten weet JW de J zijn 4-de goal aan te tekenen en staat het 4-4 bij HZVV-4 tegen Flevo Boys-4. Nu vind Ronald het tijd om toch een goal aan te tekenen. Via de onderkant lat en de paal weet hij de 4-5 te maken.HZVV zal uiteindelijk moe maar voldaan huiswaarts keren. Met 10 punten is men twee punten verder dan HZVV-1 en komt het daarmee redelijk uit de gevarenzone. HZVV-4 weet ook hoe het is om onderin mee te doen. Daarbij probeert HZVV-4 wel zo veel mogelijk voetbalplezier te beleven; dat wat toch ook het motto bij HZVV? Zoveel mogelijk voetbalplezier voor iedereen!