Clubliefde

Dit is een blogje over een foto, over een beeld van clubliefde. Over tijden die voorbij gaan.

Inleiding

Deze week overleed Henk Zantingh. Ruim 9 jaar na het overlijden van zijn geliefde Erna. Je bent pas echt overleden als je uit de herinnering verdwenen bent. Erna en Henk zijn dat zeker niet. Hoewel wij grote verschillen hadden in onze opvattingen, andere geloofsopvatting, andere bubbels leefden werden wij verbonden door één gevoel. Het gevoel van clubliefde. Clubliefde voor in dit geval ‘ons HZVV’. We waren zo gezegd lid van de HZVV-familie. Vele uren besteden we aan deze leuke club. Het was vrijwilligerswerk maar zeker niet vrijblijvend. Wij gingen er allebei volop voor. We genoten van het mooie van de vereniging HZVV. Natuurlijk van het mooie complex. Mooie doelpunten en mooie kampioenschappen. Maar ook gewoon HZVV-ontmoetingen in de kantine of ergens in een supermarkt. We zijn enthousiast over onze club.

Clubliefde

Clubliefde is een bijzonder fenomeen. Als u het zoet van liefde voor een club niet gekend heeft dan zou ik u adviseren dat toch op te zoeken. Word lid van een club en ga dan ook aan de slag naast uw werk of uw ‘gewone’ leven, voor zo’n club. Maar hoe zien we dan dat iemand clubliefde heeft. Dat kan natuurlijk door vrijwilligerswerk te doen. Door taken op te pakken die nodig zijn. Bestuurlijk, maar ook in de schoonmaak, bij de website, de livestream, het onderhoud aan de reclameborden, steward zijn bij een evenement, als wasmoeder of wasvader en zo zijn er vele werkzaamheden die toonbeeld van die liefde zijn. Soms zie je mensen die iets extra’s doen. Extra uren maken, maar ook op bijzondere manier hun nek uitsteken of iets opofferen. Dat iets extra’s doen Erna en Henk. Vele maanden woont HZVV-1-speler Cyriaque ben hen op de zolder. Dat is goed voor HZVV, voor Cyriaque en ook Erna en Henk vonden het wel leuk. Ze stonden open voor deze jonge Afrikaanse puber. Het is een snoepje zegt Erna vaak, maar het is ook een stoere puber. Samen gaan ze op de foto in najaar 2000:

Erna Zantingh-Wobben en Henk Zantingh, met hun gast en tijdelijke pleegkind Cyriaque 

Cyriaque (Ben) Assambo

In seizoen 1999-2000 gaat het met HZVV niet zo goed. We spelen in de 1ste klasse Noord. En dat terwijl we als HZVV toch eigenlijk in de hoofdklasse wilden spelen. In die 1ste klasse staan we ook nog op een positie die degradatie kan betekenen. HZVV kan zich op de laatste thuiswedstrijd veilig spelen. Net in de periode eind mei komt HZVV-sponsor Rines, die goede contacten had met het AZC, op de proppen met een talentvolle speler: Cyriaque Assambo. Het verhaal gaat dat de jongen (hij zit als AMA in het AZC dus is nog maar 17 jaar) door een voetbalmakelaar uit Congo-Brazzaville meegenomen is naar België. Dat deze ‘mensenhandelaar’ Cyriaque probeerde te slijten bij lokale voetbalclubs. Toen dat niet lukt heeft hij onze Cyriaque naar Amsterdam Centraal gereden en daar uitgezet. Red je maar…..zo gaat het verhaal. Cyriaque komt dan in de asielzoekersmolen van de staat der Nederlanden en gaat als AMA naar Hoogeveen. Hoogeveen had toen achter het vliegveld een groot AZG. Eén die specifiek gericht is op AMA’s (alleenstaande minderjarige asielzoekers). Dus eigenlijk kinderen die zonder ouders of begeleiders aan de andere kant van de wereld terecht kwamen. Zoals gezegd komt het Rines ter ore dat Cyriaque goed kan voetballen. Dus komt hij bij HZVV spelen. Naar ik meen eerst in HZVV-2, als in één training blijkt dat hij wel iets meer kan. Een atletische middenvelder met groot balgevoel. Soort Noah ten Brinke, maar dan weer anders. Trainer Wim Fokkema, toch al een opportunistisch trainer (Fokkema-effect), ziet het wel zitten en zo maakt Cyriaque in de laatste wedstrijd van het seizoen, als het nog om degradatie gaat, zijn debuut in HZVV-1. En hij speelt de pannen van het dak. HZVV wint zo herinner ik me met 5-1 en speelt zich veilig. Cyriaque heeft een zeer groot aandeel in deze overwinning en hij wordt omarmt door de HZVV-ers. Hij is er helemaal thuis. Ja en dan gaan de raderen van de bureaucratie draaien. Naar ik meen gaat het in de voorbereiding op seizoen 2000-2001 mis. Hij wordt overgeplaatst naar Leiden. Dat is helemaal tegen de verwachtingen van HZVV, van de HZVV-technische commissies en tegen de plannen die Wim Fokkema heeft met Cyriaque. Er wordt overleg gevoerd met het COA. Hij mag in Hoogeveen blijven als hij zelf woonruimte zoekt en hij moet zich enkele keren per maand melden in Leiden. Zo gezegd zo gedaan. Erna is direct spontaan. Dan komt hij gewoon bij ons wonen. En zo gaat Cyriaque wonen bij Erna en Henk op de zolder. Toch een toonbeeld van clubliefde.

Anno 2022

Al in 2013 bij het overlijden van Erna ben ik op zoek gegaan naar Cyriaque. Nadat zijn asielprocedure in Nederland niet goed afliep is het contact met hem verdwenen. Ook zijn Hoogeveense ‘pleegouders’ Erna en Henk hoorden nooit iets van hem. Inmiddels zijn Erna en Henk allebei overleden. Dus kunnen we dat niet herstellen. Maar we zijn Cyriaque op het spoor. Hij staat online als spelersmakelaar. Hoe bijzonder is dat…..Hij heeft zijn bedrijf in 2015 in Trondheim Noorwegen gevestigd en lijkt daar woonachtig te zijn. Inmiddels hebben we een mail gestuurd om in contact met hem te komen. …..

Dit is zijn (markante) profielfoto anno 2015-2022

Dit staat bij zijn profiel (vertaald uit het Noors) Mijn naam is Cyriaque Assambo, voetbalmakelaar geregistreerd bij de Noorse voetbalbond en manager van Assambo Sport Management (ASM). Wij staan ​​spelers bij in onderhandelingen in verband met het aangaan van een profspelerscontract of het onderhandelen over een transferovereenkomst en begeleiden spelers naar een goede en lange profvoetbalcarrière. Wij vertegenwoordigen ervaren spelers en jonge talenten die hard werken en de top willen bereiken

Hier is Assambo Sport Management gevestigd…..als we hem hier vinden is de cirkel is rond? Cyriaque is nog steeds actief in de voetballerij. Hij lijkt geen miljonair geworden te zijn en is nog steeds in een veilig Europees land? Zou hij Erna en Henk nog kennen? Dus de volgende stap is op naar Trondheim …..of laten we eerst nog even wachten of hij op onze mail zal reageren….

Hoe zou hij hier gekomen zijn? 

Achtergronden uit 2000: Cyriaque Ben Assambo – Kreuzeman

Zo stond Cyriaque in Dagblad bij start van seizoen 2000-2001 

Bij Erna moest hij wel iets doen voor de kost…

Met Fiona voor het eerst sneeuw (ballen gooien)