Laatste column voor radio Hoogeveen. Versie 1 dat wel…

Beste luisteraars van Radio Hoogeveen,

Deze zomer mocht ik als zomergast een paar keer optreden als columnist. Dat viel me nog niet echt mee. Dyslexie maakt ook het voorlezen er niet makkelijker op. Maar het word steeds beter. Gelukkig is Jan Mastwijk vanaf september weer terug…..

Deze laatste column heeft als insteek ‘positief over Hoogeveen’…typisch halfvol denken!   Door omstandigheden was ik deze zomer de hele zomer in Hoogeveen en heb me behoorlijk geconcentreerd op de Pulledagen. Om daarmee te beginnen: Hoogeveen maakt stappen. Op de eerste Pulledag telde ik nog 5 worstenkramen en op de laatste gisteren maar liefst 6 kramen waar je een touwtje in je haar kunt vlechten. Deze laatste zijn aan mij niet erg besteed, maar wat ik leuk vond is dat ik iedere donderdag weer nieuwe muzikanten ontdekte. En ook nog in zo veel muziekstijlen. Als we dat nu eens flink zouden doorzetten? Muziek stemt (vrijwel altijd) mensen positief. Als we d’r dan nog wel voor kunnen zorgen dat niet alle klanken door elkaar klinken. Want de combinatie van geluidsinstallatie, draaimolenmuziek en John Denver doen wel wat afbreuk. In dat kader zie ik uit naar ‘Welkom Terug Festival’. En dat gecombineerd met U!tdagend. Zelfs met de nodige foodtrucks dus ook degene die Hoogeveen culinair mist wordt weer een beetje tegemoet gekomen….gaat best lekker in onze, met de grootste bloembakken van Nederland uitgeruste, binnenstad!

Hoogeveen schiet als het om cultuur en ontspanning gaat toch al naar boven. Op 1 juli 2023 is er in Steenbergerpark weer groot stadsfestival. Op 12 september heb je daar de Buitenbios en je kunt dus zeker zeggen het ‘Steenbergerpark leeft’! Dus hoewel sommigen geen genoeg krijgen van festivals kunnen we zeggen dat het best gezellig is in Hoogeveen.

Wat niet zo gezellig loopt in Hoogeveen zijn de financiële zorgen voor veel inwoners.  Lekker een voorschot van je energiemaatschappij van vele honderden euro’s per maand. Toch kun je aan deze financieel crisis ook weer iets positief zijn? Zo hebben we in Hoogeveen loket geldzaken[1].  Een club vrijwilligers die mensen met (zeer) smalle beurs helpt door het woud van toeslagen en regelingen. Alleen is daar niet meer door heen te komen.  Je ziet het niet op straat of aan de gebouwen, maar er staat nog een heel sterk ‘gebouw’ in de Hoogeveense samenleving. In de kern en de dorpen is sprake van grote Noaberschap. Bij vreugde en verdriet staan de mensen hier nog volop voor elkaar klaar. Deze houding is de staalconstructie van het gebouw wat we de Hoogeveense samenleving noemen.

Bij mijn uitvraag ‘wat vind u positief aan Hoogeveen’. Noemen velen het stadscentrum, de vorming van zo waar een plein voor de Hoofdstraatkerk is bijna on-Hoogeveens. Ga zo door zou je zeggen. Kijken hoe C. Pet er over 5 jaar uitziet…mooie gevel waar we ook een groot led-evenementen-screen aan kunnen hangen? o ja, dan moeten we de bankje onder die artistieke ‘kraan’ nog even omdraaien…Nederlands elftal op echt een groot scherm kijken? Het moet kunnen….

 

En als we doorgaan over Hoogeveen, Krakeel, Bentinckspark, Verzetsheldenbuurt dan lijkt het net of alle positieve zaken zich concentreren rondom de kern Hoogeveen, maar wat gebeuren er mooie zaken in de 10 dorpen rondom Hoogeveen. Dorpscoöperaties, Duikelaar-museum, bloeiende dorpshuizen, bloemencorso Elim, ontwikkeling rondom Schoonhoven of alle andere natuurgebieden die op loop of fietsafstand liggen.  Natuur van de plantenbakken in Hoofdstraat, naar Oude Kene of Echtens paradijs. Rust, ruimte en veel groen. En overal altijd wat te doen. Het lijkt haast een slogan, maar veel inzet van de Hoogeveners maken Hoogeveen tot een bruisende plaats.  Inzet van Hoogeveners daar heeft het nooit aan ontbroken. Hoogeveners zijn aanpakkers. Veel bedrijven profiteren daar van. Van industrie naar dienstverlening, zo schuift Hoogeveen op. Dat TVM en Unigarant in Hoogeveen zitten is mooi, maar DOC, Fage, Kraats en zo zijn er nog wat meer bedrijven die Hoogeveen toch tot de zuivelhoofdstad van Noord-Oost-Nederland maakt….natuurlijk denken we anno nu niet meer zo, we denken nu in regio’s…. nu maar hopen dat DTZ en Regio Zwolle via Hoogeveen in goede verbinding komen te staan. Hoogeveen als onmisbare schakel in de A28-A37-keten…wat nog zou kunnen is naast Oost-West ook een Noord-zuidverbinding dus van A28-A48 ook even koppelen graag….:-)

Hoogeveen een schakel in de logistiek, een zuivelgigant, een stad van de blues, een rustpunt in Nederland. Ik kan door heel Europa (tegen Nederlanders) rustig zeggen ‘ik bin van ’t Ogeveine’ en daar ben ik best trots op!

Dank u voor het luisteren…!

Hoogeveen is op weg naar het van Gogh-jaar, zou ook nog wel eens heel positief kunnen worden. De zonnebloemen niet plukken op rotonde bij TVM….iets verder zit Marry, positieve bloemist, die ook zonnebloemen levert. Maar je kunt natuurlijk ook de Viva Fleurs of de Benfleuri’s….muziek en een bloemetje dan zie je Hoogeveen weer van de meest zonnige kant…! 

PS

Hoewel ‘de handhaving’ daar nog niet van doordrongen is, hebben zijn we in Hoogeveen ook een nieuwe strijd gestart: de strijd tegen de blauwe krokodil. Als we Hoogeveen flink regelarmer kunnen maken dan zijn we daar volgend jaar nog positiever over. Daar heb ik wel € 100 voor over….  mopper…

 

 

 

[1] Laagdrempelige hulp voor het invullen van formulieren en navraag bij financiële problematiek. Elke werkdag via inloop geopend van 9-12 uur in het hoofd gebouw van SWW, Haagje 119. Het Loket wordt bemand door vrijwilligers.