Afgelopen week was de heer Nauta in het nieuws over ‘de auto terug in de hoofdstraat’.  En Simon Lenten zette een prachtige foto op FB. Daarmee hadden ze mijn belangstelling te pakken….daarom deze blog. Minder tekst, meer beeldmateriaal. Met dank aan Oud Hoogeveen. Geen auto’s, geen tram, maar WEL WATER in centrum van Hoogeveen. Daar wil ik wel hardop over dromen…op persoonlijke titel dat wel. En geld is er niet voor ….

Mooi dat zo veel lieden bezig zijn met de aantrekkingskracht van ons stadscentrum. Wel of niet een FOC binnen 50 kilometer? Wel of niet een superzaterdag? Zelfs de Hoogeveensche Courant schrijft er over in de redactionele kolommen van de vrijdagcourant.  Jeroen Bottema schrijft er positief over. Hij vindt het niet erg origineel, maar is toch positief.  Het nieuwe aan het plan is overigens vooral dat de gemeente (in lijn met het bouwpakket) een duit in het zak zou moeten gaan doen. Niet dat centrum management nieuwe ideeën moet bedenken, ideeën genoeg. Nu samenwerken! De gemeentelijke duit is ook een soort ‘worst’ die de samenwerking zou moeten stimuleren.

Op de tekst van Nauta dat de auto in het centrum de kooplust zou stimuleren heb ik gedacht ‘een tram door Hoogeveen zou ook leuk zijn’. Natuurlijk hebben ze in Groningen een beetje ervaring met  een tram…kosten flink hoger dan de baten. Maar toch we hadden een tram….ja, tot 1947!

 

tram

Zoals we zien zijn we daar in 1947 mee gestopt…zou best een duurzaam initiatief kunnen zijn. Ik kan de panden moeilijk thuisbrengen, maar vermoed dat dit nu de locatie is waar notaris Wilmink kantoor houdt. Hoogeveen had natuurlijk veel ruimte  door het gedempte water. Daar kan beste een trammetje door heen… o ja, scheelt ook weer een stadsbus?

boot in centrum

Zo zag het centrum van Hoogeveen d’r uit. Prachtig het restaurant ‘Schippershuus’ op de achtergrond. Iets verder het pand van de Apotheker Radijs! Landelijk bekend. Zou het niet mooi zijn om tot aan het Schippershuus weer water te laten komen? Eerst nog een terugblik op de ontwikkeling van de hoofdstraat…

centrum jaren 60 in kleur

 Centrum in de jaren 60, bus kachelt dwars door het centrum…Willem II is overal zichtbaar!

centrum hoogeveen

Scan via Harald Buit. Hoogeveen  Hoofdstraat. 1974
Scan via Harald Buit. Hoogeveen Hoofdstraat. 1974

In de jaren 70 kunnen we nog in optocht met de trekkers door de hoofdstraat. Prachtige beelden met ‘Nederlandse Middenstandsbank’, het busje van Giskes, Figura en een benzinepomp midden op het hoofdstraat. Wat zijn de tijden veranderd….een telefooncel en natuurlijk Willem II. Wie legt aan zijn 4-jarige kind uit wat een  telefooncel is? Een openbaar hokje waar je muntjes (?) in een apparaat kon gooien om iemand te bellen? En hoe moest je whatsappen dan?

kleur jaren 70

Hoofdstraat krijgt in de jaren 80 ‘zithoekjes’ en andere ‘kunstwerken’….mooi?

jaren  80 2

De auto blijft!

centrum 1980

 

Van die mooie groene jaren 70/80 auto’s! En een beetje water keert terug….nog decennia voor dat de cascade aangelegd wordt!

water weg 3

We hadden hard gewerkt om het water weg te krijgen!

water weg2

Alteveerstraat vlak voor demping
water weg

En dan wordt er zand gestort. Veel kuubs.

Persoonlijk zou ik zeggen. Laten we de komende 25 jaar geld sparen, fondsen aanschrijven en provincies ‘gek maken’ met het plan ‘water terug in Hoogeveen’. Dat zou voor mij een mooie uitdaging zijn. Door de hoofdstraat? Dat denk ik niet. Dat is een prachtige wandel- en winkelpromenade. En natuurlijk als het aan het superzaterdagplan ligt, bomvol met terrassen en vermaak. Winkels? Juist entertainment zou je terug willen zien in al die leegstaande gebouwen. Kunst, cultuur, muziek, toneel, mini-cabaret, standup, berentheaters (fam Karst is tijd ver vooruit!)….

Waar dan wel water?

met water

Ik snap dat het miljoenen euro’s kost, maar ik zou het water graag terug willen brengen tot op de Willemskade tot aan Da Luca of zelfs nog de bocht om naar de Tamboer? Op de Willemskade is ruimte genoeg….enige probleem is de blikfabriek op de hoek van de Willemskade-Noorderweg. Een behoorlijke haven zou er moeten komen, te bereiken met de boot ‘achterom’ (via ’t Noord). Je kunt dus dan naar het centrum varen met een niet te grote boot/sloep. Prachtig affiche voor centrum van Hoogeveen. En passant zou ik dan het gebied achter de Oranje-buurt willen ontwikkelen. Daar komt vast nog wel wat saneringskosten bij kijken, maar het is het verpauperde hart van Hoogeveen. Oude en vervallen (fabrieks-) panden. Lege kavels en je kunt aan het water wonen? Zou gelijk de grond achter ‘bakker bouwstoffen’ d’r bij kopen.

En als we dan toch bezig zijn? Ook gelijk maar de Alteveerstraat open graven. Water doortrekken naar het kruis. Het kruis is dé plaats van historisch Hoogeveen, daar zouden we toch weer water moeten hebben…de kostprijs loopt zo wel verder op. Kosten hoger dan het eigen vermogen van de gemeente….dat is dus een behoorlijk opgave? Gewoon de schep ter hand nemen?

water terug handwerk

Gelukkig hoeft dat niet meer….hoe dan wel?