Soms is het ook wel weer leuk om iemand te zien die echt heel blij is! Jan van der Hulst sloeg als een blad aan de boom om toen hij zijn nieuwe jas kreeg. Hij was op eens positief en gaf zijn eigen invulling aan de uitdrukking ‘als een kind zo blij’. Meer dan voetbal..!

Op zaterdag 28 november 2015 mocht ik namens een anonieme sponsor onze clubliefhebber Jan van der Hulst een nieuwe jas aanbieden.

jan portret

 

Jan woont al weer een aantal jaren in een gezinsvervangend tehuis aan de Meteorenlaan in Krakeel (Hoogeveen). Bij de verhuizing naar het HZVV-complex in 2011 kreeg hij een nieuwe HZVV-jas van Simone Hup (HZVV kledingcommissie). Deze jas is hij ergens in het collectief wassen kwijt geraakt.  Hij was in die jaren de weg ook een beetje kwijt. Jan kan eigenlijk niet zonder zorg. Hij woonde natuurlijk jaren bij zijn vader en moeder. Toen zijn vader overleed verhuisde Jan als 50+-er naar de Meteoor. Zijn suikerziekte speelde hem parten en hij kreeg vaker last van hipo’s en ging dan onderuit. In winkels of op straat. Ook bij HZVV is hij een aantal keren met de ambulance opgehaald. Jan woont op loopafstand van zijn passie: HZVV.  De ingewijden weten dat Jan nog een tweede passie heeft: sjoelen. Op de vrijdagavond doet hij zeer fanantiek mee aan een sjoelcompetitie. Op de zaterdag staat hij op tijd op en gaat naar HZVV. De hele dag loopt hij daar rond en verteld aan iedereen welke prestatie hij met sjoelen heeft neergezet. Op zaterdag 28 november 2015 was dat 1243. Alles boven de 1200 wordt door ons met applaus begroet, daaronder moeten we hem opbeuren. Dat moet eigenlijk sowieso want hij is tamelijk somber, zeker over de verwachtingen rondom HZVV….’ze verliest toch’ is de meest gehoorde uitspraak. Tot zaterdag 28 november. Met zijn nieuwe jas aan jubelde hij het bijna uit: HZVV giet winnen. En Jan kreeg gelijk. Het duurde tot de 94ste minuut, maar Rick Broek kopte HZVV naar de 3-2 overwinning. Dus Jan kreeg gelijk! Hij is niet voor niets ‘dé HZVV supporter’!

jan achterzijde

Mijn contact met Jan gaat verder terug.  In 1993 was ik als net afgestudeerde ‘doctor-anders’ bedrijfseconomie/accountancy werkzaam bij VB Deloitte. Wij hadden Howerco (nu Alescon) als klant. En op de maandagochtend ergens in november 1993 begonnen wij met de interimcontrole van dit bijzondere bedrijf. Voorafgaande kregen de vennoot, manager, controleleider en het mva (manesje van alles, ook wel jongste bediende) een rondleiding door het bedrijf door de directeur de heer Tiemersma. Nadat op een viertal afdelingen alleen de mva door de deelnemers begroet werd, begon Tiemersma zich af te vragen wie die assistent-accountant nu eigenlijk was. ‘Och, ik ken wel een paar van uw medewerkers van het G-team van HZVV’ moest ik hem bekennen. Maar het hoogtepunt moest nog komen! De afdeling Varia. De afdeling waaar Jan van de Hulst werkte. Wij stapten deze afdeling met het gezelschap ‘pakken’ binnen en Tiemersma ging vertellen over het inpakwerk wat de mannen en vrouwen deden. Zijn speech werd ruw onderbroken door Jan. Hij liep  op de groep af, stiefelde de directie en accountants voorbij en kwam op mij af: ‘Hé Kreus, wark ie ook hier’ was zijn verbaasde en blije uitspraak! Je zag hem denken: nog zo’n HZVV-er erbij, dat geeft mij de nodig steun. De rest van het gezelschap viel stil. En ik moest stamelend bekennen aan Jan dat ik ook bij Howerco zou werken! Blij ging hij weer aan werk en hij liet een groep bobo’s in grote verbazing achter.  Nu ik jaren later (ik was 26 nu 48, Jan inmiddels ook zo’n 60 jaar) vanuit werk en politiek weer druk ben met WSW, participatiewet en Social Enterprises, moet ik aan die uitspraak denken. Tussen Jan en mij zit misschien een stuk of wat opleidingen, maar verder zijn we niet zo verschillend. ‘Allebei werkten we bij Howerco en allebei zijn we HZVV-gek’.

Jan leert mij (en u?) overigens met zijn blijdschap wel een belangrijke les: we mogen blij zijn met een nieuwe jas! Het gaat niet om grote dingen. Wereldreizen, snelle auto’s, grote feesten, dure huizen, kleding of sieraden….kleine zaken maken ons blij. Dank je Jan, voor de wijze les. Fijn om je zo blij te zien, ik hoop dat je nog jaren in goede gezondheid HZVV mag aanmoedigen in je nieuwe jas. En blijf vooral positief!

 

jubilarissen

Jan (zenuwachtig, tweede van links) dat hij op de foto moet vanwege zijn 40 jarig lidmaatschap van HZVV

jan staande blij

Jan doet aan lach-yoga!