Lelijkste gebouw van Hoogeveen? Valt daar dan iets aan te doen…blogje over het lelijkste gebouw van Hoogeveen. Is daar iets aan te doen, vast wel?

Als ik mensen vraag wat men het lelijkste gebouw van Hoogeveen vind dan werd al gauw de Stoeke genoemd. Afgelopen maanden werd ik zelfs door een bewoner benaderd die het met de criticasters eens was.

Historie

De architect Zondag had bij dit gebouw van 9-hoog bedacht dat de naam afgeleid zou zijn van een grote stapel opgestapelde turven. Echter een dergelijk stapel turven is volgens de historici maar 4 of 5 turven hoog. De 30 meter hoge Stoeke is dus helemaal geen klein stapeltje…op 19 februari 1977 werd volgens de krant het gat van Groenewegen gevuld. Tot die tijd had Dr. Groenewegen (en kort Dr. Abbink) daar gewoond en praktijk gehouden. Groenewegen vertrekt naar de Stationsstraat en de Stoeke kan worden gebouwd. We weten dus dat deze ‘landmark’ al zo’n 44 jaar het centrum van Hoogeveen vult.

Woning van Dr. Groenewegen aan de hoofdstraat 159.

Toen de woning (en schuren) aan de No. 159 waren afgebroken, kon gestart worden met de bouw van de Stoeke.

Rechts van het gat zie je cafetaria die nu Route36, daarnaast Foto Steenmeijer en het oude-postkantoor. De laatste is nu de zaak van Alexander Bols en compagnons.

Slopen?

Er zijn natuurlijk veel mensen die graag de familie Bork aan het werk zien met dergelijk gebouw. En twee weekjes werk en de flat is weg?

Afgelopen februari is er een flat verkocht voor € 185.000 en volgens mij zijn er 36 flats. Toch al gauw een kleine € 7 miljoen aan waarde. En dat is zonder de Scapine-m2’s. Kortom dat lijkt geen haalbare kaart. De gemeente Hoogeveen heeft dit bedrag in ieder geval  niet liggen, zou het kunnen lenen, maar daarmee belasten we de komende generaties. Zonder verdienmodel is dit niet goed te verdedigen.

Flat door de jaren heen

Stoeke in de jaren 80 van de vorige eeuw.

Stoeke als landmark in centrum van Hoogeveen

Uitzicht vanaf het balkon op de 9de verdieping

Je kunt van de 9de verdieping ver kijken, dus op het uitzicht is niet veel aan te merken.  Valt daar iets mee te verdienen?

Vanuit het balkon kun je ver kijken, in noordelijke richting. Vaag zie je de Hoogeense toren van het gemeentehuis. En ook naar de zuidelijke richting zie je Zuidwolde en verder.

Kunstwerk van maken?

Wat kunnen we er aan doen om van de Stoek wel een ‘landmark’ te maken?

De flat inpakken of opschilderen is ook een leuke optie.  

Je kunt er een prachtig portret maken en deze wellicht om de balkons heel schilderen.

Vergroenen?

We zien in Amsterdam Zuid-Oost en ook aan de Strijp in Eindhoven dat ook hoogbouw vergroent kan worden. Als we kijken naar de stad van de toekomst zien we overal bomen en plantengroei op en aan hoogbouw.

In Eindhoven heeft men aan de Strijp ingezet op groene hoogbouw.

Balkons met overhangende plantengroei

Dak gebruiken?

Op het dag zien we de liftinstallatie en masten voor telefonie, maar zou het dak met het enorme uitzicht ook te gebruiken zijn? Zou er een – klein – verdienmodel van te maken zijn? Natuurlijk met de hoogste schommel van Noord-Nederland? Zelf griezelt het me toe, maar in Amsterdam is ‘Over the Edge’ een bezienswaardigheid. Je kunt daar hoog boven Amsterdam uiteten, geniet van ‘view over Amsterdam’ en dan ook nog schommelen op duizelingwekkende meters boven de aarde.

 

Dakterras?

Ook geschikt voor recepties of andere ontmoetingen…

Natuurlijk zien we ook dat flatgebouwen worden omgebouwd naar duurzame gebouwen met enorme energiebronnen. Hier met zonnepanelen. Maar iedereen weet dat het bij Stoeke altijd waait.

Kleine makkelijk te plaatsen windturbines

Een windmolenwand…?

Of zeer artistieke windmolens

We zien in Rotterdam zelfs oplossingen die zon en wind-energie combineren.

Eerst maar eens schilderen?

Maar we kunnen ook beginnen met het eens op te schilderen? Vanuit, vermoedelijk scapino, is men daar al meebegonnen.

Dat ziet er dan toch al heel anders uit….de VVE is op dit punt aan zet…

Flat en bus zijn even oud. Maar bij de flat spreken we niet van erfgoed….de bus is ‘rijdend erfgoed’…

Wie doet de eerste stap? Wie zou zo’n campagne willen starten? Stichting Bureau Binnenstad? Levensgrote Maja de Bij op of aan de flat? Dat is dan van heel ver te zien….