Hoe leren wij van andere diensten of van andere kerken. Alles om de Blijde Boodschap bij mensen te brengen. Daarom de titel: ‘Meer Basis in Alpha’…inspiratie vanuit de Basis! We kunnen God blij maken en de wereld mooier…


Sinds enkele jaren hebben wij de CGK de Alphadiensten. Doelstelling Blije Boodschap gemakkelijker verpakken. In minder jargon. Meer blijdschap (juich want Jezus in Heer) en meer onderlinge verbondenheid. Ook naar zij die nieuw in Nederland zijn. Prachtige diensten hebben we beleefd, blijdschap die ons hart vult. Maar stilstand is achteruitgang. Daarom gingen we zondag 1 juli op bezoek bij de kerk de Basis in Apeldoorn. Daaruit dit blogje: meer kenmerken van de Basis kunnen we naar de Alphadiensten brengen.

Stap 1 meer alphadiensten
De eerste stap zou overigens van mij mogen zijn: überhaupt meer alphadiensten. Of meer Alpha in de Alphadiensten. Natuurlijk zijn Alpha en Omega met elkaar verbonden, maar het is zo jammer dat velen niet meer naar de ‘orgeldiensten’ willen komen en daarom zo’n vier keer per maand kerk bezoeken. Daarom proberen we in september te starten met Sing-in. Stevige muziek, ruimte voor expressie en weinig prediking. Zeker geen prediking oude stijl.

Stap 2 meer Basis in Alphadiensten
Hieronder laten wij via een fotoserie u meegenieten van deze uitstraling van de Basis. Daarmee krijgt u een beeld. We kunnen zeggen dat qua uitstraling, inrichting, multi-media-gebruik (live stream!) en qua onlinepresentatie deze kerk in de top 3 van Nederlandse initiatieven staat. Nergens kan ik vinden tot welke ‘gezindte’ de kerk behoord. Wellicht zou de volwassen doop iets zeggen, maar de Basis benadrukt niet uit welke hoek zij komt, dit op zich is al een lagere drempel.
Wat naast bovenstaande sfeervolle elementen erg opvalt, is dat me nechter gericht is op nieuwelingen in de wereld van Jezus Christus. De ontvangst is vriendelijk. Het meer-zondagen-thema legt heel duidelijk een link van bijbel naar het heden. Met hedendaagse beelden. Dat zien we ook terug in de preek. Die was van Martin Brand, die daarna een prachtig lied zingt. In de preek heeft hij beelden van een sketch van Youp van ’t Hek verwerkt. Youp worstelend met de vragen van het leven sluit af met de vraag waar bent u God. Een oproep die we ook in de bijbel voorbij zien komen. Er is dus ruimte in bijbel, in cabaret maar zeker ook in de Basis om vragen te stellen. Niet persé om te twijfelen, maar om te zoeken naar de weg, de waarheid en het leven. Brand blijkt niet alleen leuke artiest, maar ook een evangelist. Hij leest zelf de hoofdtekst, maar komt via teksten op het scherm voortdurend met de boodschap uit de Bijbel. Doordat de beelden goed meelopen met zijn verhaal goed te volgen. Ook alledaags is dat men naast opwekking ook een lied van Stef Bos gebruikt. Het is is trouwens sowieso opvallend dat de liederen beperkt zijn tot zo’n 5-tal en op één na eigenlijk allemaal luisterliederen. Ook de rolverdeling is strakker. De bandleider doet welkom en zingen. Deze sluit ook kort de dienst af. De gastheerrol is vooral (in één blok) aanwezig in het voorstuk. Welkom, mededelingen, thema, bijzonderheden in dienst, zaken van de kerk, gebedsruimten, acties en jeugdkampen (100 kinderen) worden vlot verteld. De gastheer komt niet weer. Waarin is de Basis een basiskerk? De uitleg bij zaken die voor kerkgangers zo gewoon zijn. Wat doen we eigenlijk met het gebed of bij de doop? Het wordt in heel gewoon Nederlands toegelicht. O ja, voor de verstokte kerkganger, een verademing voor de nieuwe kerkbezoeker…dat is ook evangelisatie.
Tenslotte heerst er een warme en gezellige sfeer bij alle groepjes kerkbezoekers voor en na de dienst. Men heeft geen haast (overal zie je klokken lopen om aan te geven hoe laat ze gaan beginnen. Dus tijd is zichtbaar. Eén dienst om 9.30 en één om 11.00. De dienst duurt ook strak 5 kwartier. Maar wel met een preek van ruim 37 minuten…! Wel onderbroken door filmpje van Youp.

Preek van Martin Brand naluisteren?
De serie over NOACH begint met een eerste preek van Martin Brand. In het donker schitteren de sterren! Over God die spijt krijgt van de mensen die hij geschapen heeft….God vertoond menselijk gedrag? Dat is niet op z’n plaats.  God zag, wil zeggen dat God ziet wat gebeurd. God zag bij Noach alle ellende op aarde. Mensen deden de zaken waardoor God spijt van het schapen van de mensen kreeg. Dat is toch wel wat! God was gekwetst…

Hij gebruikt dus iemand als Youp van ’t Hek, iemand die op ‘moderne’ manier miljoenen aan het denk zet. Hij legt verbanden met Bijbelteksten. En sluit af met:

Hij sluit af met een lied. Kijk de preek eens na op:  https://basis.cc/dienst/5136/in-het-donker-zie-je-de-sterren-beter

Stap 3 minder Basis in Alphadiensten
Natuurlijk zijn er ook zaken die ons ‘minder’ overkwamen. We misten heel nadrukkelijk een gezamenlijk afsluiten van de dienst. Een zegen of zegenbede ontbrak. In de dienst was vooral het juichen en prijzen afwezig. Ik miste het opsteken van mijn handen naar God heel duidelijk. De praise was nauwlijks zichtbaar. Mogelijk om de mensen die nieuw zijn niet te veel te confronteren met de deze uiterlijkheden. Kan natuurlijk ook gewoon iets cultureels zijn. Doe niet zo gek en blijft met
de voeten op de vloer…? Weinig ‘juich want Jezus is Heer’.

Fotoserie over de Basis
Een prachtige kerk met veel sfeer en vooral warmte in de uitstraling. Ook in de mensen? Dat konden we in één bezoekje niet vaststellen….

Blije gezichten bij het welkom

Gelijk na de entree is een apart ‘gebedsruimte’

Gezellige ontvangst

Zaal (met lekker stoelen) is nog leeg

Op de wanden wordt tijd en komende diensten aangekondigd

Martin Brand spreekt de bezoeker toe

Coole muziek

Koffie loket

 

Veel contacten dus veel Bastogne

Huiskamers

Was een mooie dienst, mooie muziek en mooie speech…wat meer basis in alpha zou mooi zijn….