Op zaterdag 14 oktober 2017 speelde HZVV 0-0 tegen SV DFS Opheusden. Het was voor mij echter een spannende middag voor het eerst sinds 1998 zou ik officieel geen functie meer bij HZVV vervullen….einde van een tijdperk…

Na het stroeve napraten met Scott Calderwood en Gert van Duinen, respectievelijk de trainers van beide clubs, nam Jan R. Stam (oud-voorzitter van HZVV) het woord. Sprak over de vele notities en doelstellingen die ik steeds weer uit mijn PC liet rollen. Wat is daar nu van gerealiseerd zo vroeg hij mij. Dat was een open vraag waar ik naar hartenlust antwoord op zou kunnen geven. Ik wilde echter niet te veel tijd nemen…had namelijk een andere speech in gedachten.

In 1996 begon Wim Annen met een compleet nieuw bestuur. Een beetje een revolutie tussen de oude en nieuwe generatie HZVV-ers. Ik was in 1996 zelf ook druk betrokken geweest bij de bouw van ons nieuwe ‘clubhuis HZVV’. Maar had op de feestavond in najaar 1996 aan oude en nieuwe bestuurders voor gehouden: laten we niet stil blijven staan. Op naar het ‘HZVV Wembley’….ik had een A3 volgetekend met daarop m.i. visionaire zaken die HZVV moest ambiëren.  Wembley kwam van het idee om twee oude BB-toren te confisqueerden en deze tegenover de toen naast het zwembad gelegen tribune te plaatsen. Vanuit deze torens zou een optimaal beeld geschoten kunnen worden door de HZVV-TV-ploeg  en dat zou over de wereld verspreid kunnen worden (inmiddels kennen we live streaming en is dat mogelijk…). En zo zaten er diverse ideeen in mijn plan. Bijvoorbeeld verwarming van de tribune met restwarmte van het zwembad. Een kantelbare tribune die of naar veld 1 of naar veld 2 gekanteld kon worden….vanuit die eerste passievolle avond over toekomst van HZVV volgende er nog tientallen. Het duurde nog tot 1998 dat ik penningmeester werd. Ik studeerde nog voor RA (in Tilburg) en had inmiddels samen met mijn lieve Anita 2 kinderen, dat was dus nog wel even piekeren qua planning. We woonden nota bene, midden in De Weide. Zaterdagsochtends allemaal kinderen in groene pakjes in de buurt….gelukkig kon zoon Sem toen hij zijn zwemdiploma had door zijn vader naar de Rood-Witte kant van Hoogeveen gebracht worden….en zoals ik in najaar 1979 door mijn moeder naar HZVV gebracht was. Daarmee begon ik ook mijn ultrakorte afscheidsspeech: Vanaf 1979 ben ik lid van HZVV, mijn moeder bracht me naar de training van HZVV C13!! Ik had adidasschoenen, zwart met gele strepen…iedereen weet toch nog zijn of haar eerste voetbalschoenen? In al die jaren ben ik als speler 1 keer kampioen geworden. Met C7, dat was een hoogtepunt, als jochie stond ik als aanvoerder maar wat trots in de Hoogeveense krant. Prachtig dat ik ook nu weer met 45+ mee mag doen. Die liefde voor voetballen en specifiek HZVV blijft bestaan.  Ik loop nog even door mijn HZVV-loopbaan heen…

Jaren actief in bestuur in 1998 Annen I en Annen II als penningmeester naast twee postmasterstudies maar met hulp Erna Zanting. De steun en toeverlaat van HZVV toen en in vele jaren daarna. Wat een bijzonder ‘rode buurvrouw’ zoals mijn kindjes haar altijd noemden.  Spelend lid tot 2015, maar eigenlijk al gestopt in 2002. Toen nog drie jaar zaalvoetbal gedaan, maar sportief ging het steeds minder. In 2013 samen met Jaap UW het 45+ voetbal opgericht. In 2005 bestuurslid BC met Arjen Uiterwijk Winkel, Jan Willem Willems en Herjan Scheper.

Vanaf 2009 weer in het verenigingsbestuur van HZVV voor 1,5 termijn (in combinatie met mijn lid en later voorzitterschap van de BC HZVV, doordat ik toen alle kassen van HZVV beheerde organiseerde ik nog wel eens een hapje en drankje en kreeg de bijnaam ‘EJ Buffet’). In die jaren hadden Jan, Willem, Casper, Frans en ikke maar één project: het nieuwe Bentinckspark! Man wat prachtig (met sponsorcommissie, maar zeker ook Frans Wobben en André  Barelds hebben we sponsoring verhuist en vergroot met zo’n 80%). Toen was ik ook dag en nacht op pad.  Ik bezocht bijvoorbeeld 10 clubs in heel Nederland om hun complex te bekijken…v.v. De Meern, Schalkhaar, Bavel, Drachten, enz. enz. Maar ook heel zakelijk Hoogeveen leerde me kennen. Arjen Bos noemde mij de Femmy van Issum van HZVV. Of ik dat als compliment moest zien? Vermoedelijk wel omdat beiden mensen van 110% inzet zijn! Hoogtepunt 2015 met Jan en Frans als Drents Sportvrijwilliger naar het AD in Rotterdam en dan met een HZVV-shirt door Rotterdam lopen…riskant.

Loterijtje voor nieuw meubilair (super verlopen ondanks faillissement van leverancier door goede samenwerking met Emiel Streutker). Obligatielening voor tribune welke overtekend was…nog steeds op oudjaarsdag is de loting met teleurgestelde gezichten (niemand wil 5% rente missen). Of de inrichting van de nieuwe BC-ruimte met  Marcel en nu met Mark en anderen). Prachtige kampioenschappen met Otto, de hulp van Rutger Bakker en alle anderen. Eten met vergaderingen van CDA, VNO-NCW, enz. met die gezellige kok Dick. Het foto-moment met Dick Masselink bij het kampioenschap op het hoofdveld is een blijvende herinnering.

Jan Stam vroeg met nog wat minste was in mijn ‘realisaties’.  Ik gaf aan dat mijn grootste teleurstelling het scorebordproject veld 2 is. In 2011 ontwierp ik met de bekende metaalbewerker Everhardus (nu Corn Metaal) twee scoreborden. Eigenlijk ook grote reclameborden. Voor E+F veld en veld 2. Die op veld 2 heeft er provisorisch 1 jaar gestaan. Toen legde HZVV het hoofd in de schoot in de strijd met Kees Boer, de projectleider van de gemeente. En werden de scoreborden verplaatst. Ik heb toen zelf voor veel geld één bord gekocht van HZVV. Deze staat (op het Bentinckspark) bij HHC en is daar in ‘eeuwigdurend’ gebruik gegeven.  De andere staat in afwachting van het led-reclamebord-plan van HZVV bij Corn Metaal. Dus koos ik de woorden, eigenlijk zou ik van mijn dieptepunt nog wel een nieuw hoogtepunt willen maken….dus het frame gebruiken voor nieuw led-reclamebord. Voor slechts € 16.000 hebben we deze zo bij HZVV staan, Ferdinand en ikke kunnen dat zo regelen….En ik heb steeds nieuwe ideeën, dus het huidige bestuur Jan Wiebren, Jan, Jochem, Alexander, bel of mail me. Ik help jullie graag. In 2014 ben ik in onverwacht in de politiek gekomen en ik doe dat met even zoveel overgave als bij HZVV. Daar kun je nog meer ideeën kwijt en je kunt nog meer drammen, doordouwen en opzetten. Inmiddels ben ik al recordhouder initiatieven, moties en nieuwe ideeen (Kreuziaanse luchtballonnen). En of ik er moe van zal worden? Nee, maar ik ga steeds meer rekening houden met mijn omgeving, want die worden er wel erg moe van.  Eén punt wil ik wel noemen. Afgelopen woensdag werd CDA verkiezingsprogramma aangenomen. Daarin staat dat Hoogeveen het Bentinckspark moet afronden. Jaartje drammen en nu hebben we toch die stap gezet. Goed voor alle sportclubs van Hoogeveen.

Ik helemaal zonder HZVV-functie? Dat gaf me wel een erg eenzaam gevoel…Gisteravond toch nog maar even gesolliciteerd bij Johan Massier naar een nog niet bestaande functie. Inderdaad toch nog maar een functie zelf bedacht…..voorzitter van de jubileumcommissie. HZVV bestaat op 5 december 2019 namelijk 90 jaar en in 2029 zelfs 100 jaar. Dat zijn projectjes naar mijn hart. Het levert geld, feest en mooie herinneringen op. Iets plannen dat kan ik wel…Breuk refereerde in zijn dankwoord ook nog even aan.  Het draaiboek voor kampioenschappen ligt bij HZVV al weer klaar. Breuk merkte terecht op dat wij dit jaar maar eens moesten gebruiken om ‘het veilig spelen’ te vieren! HZVV-1 en Erwin Breukelman bedankt voor vele leuke zaterdagmiddagen. Kom graag nog een paar (honderd) wedstrijden kijken….!

met breuk

Waarom doen we dit allemaal? Ik denk dan altijd terug aan een dinsdagochtend in oktober 2007, er rijdt op de Schutstraat een schoolbus voorbij met op de achterbank Berry (bijzondere jongen), speler van het team van mijn zoon Sem (ik meen E8) waar ik zeer succesvol trainer van was. Ik zie hem zwaaien en hij zegt (ik kan liplezen), ‘dat is mijn trainer’ en de andere jongens kijken ook door de achterruit. De bus glijdt weg in de waterige door-de-weeks-ochtend. Ik sta daar even stil met de fiets in de hand op de Schutstraat in Hoogeveen. Er zwelt een traan in mijn oog. Ik was zijn trainer en daar was ik trots op. Daar doen we het voor voor Berry en de rest. HZVV is namelijk eigenlijk ook VIBOA! HZVV: Zaterdag even lekker naar HZVV, want het is daar VIBOA! En eigenlijk is het nog meer, het is VIBOA-V: Voetbal is bij ons Aangenaam en Vormend! We train not for soccer, but for life las ik ooit ergens op de gevel van een Zuid-Afrikaanse voetbalschool! 

Studie, werk, bedrijven, politiek, maar ook sponsorwerving en alle andere klusjes voor HZVV het was mogelijk door doorzettingsvermogen. Mijn doorzettingsvermogen is gevormd in C13, C8, C7, B2, A2, op de bank bij A1 en in al die HZVV-teams. Om gaan met frustratie, verdriet, blijdschap delen. Elke dag trainen op veldje Rubenstraat: HZVV vs. v.v. Hoogeveen. MAVO-gastjes tegen ‘Jan Steenstraat’. Elke dag voetballen of schieten op de muur van MAVO-Griendtsveen.  Doorzettingsvermogen, daarin is HZVV heel vormend. Voetbal  (of sport) daar heb je heel je leven wat aan. Vooral in een team waarbij je met allerlei karakters leert kennen. Daarom vond ik het ook prachtig om trainer van de teams van Sem en Julianne te mogen zijn. De spelers naar vermogen in te zetten en hen bijnamen te geven uitgaande van hun sterke punten. Iedere speler had in mijn ogen namelijk altijd een sterk punt. Zelfs de minste speler heeft toegevoegde waarde. En dan met zo’n team kampioen worden.  Ik liet ooit ook het shirt drukken: met voetbalplezier ben je altijd kampioen. Dat is VIBOAV.

Om iets te bereiken heb je talent nodig, maar ook heel veel doorzettingsvermogen. Ik wens u veel doorzettingsvermogen! En dank alle HZVVers dat jullie mij gevormd hebben! En last but zeker niet least. Anita dat ze mij nog steeds verdragen kan. Ze staat wel heel blij op deze foto’s…..

met stam