Op woensdag 29 april was ik met drie petten op bij de bijeenkomst van de Alfa College Ondernemersaward in een volle ‘kantine’  van het Alfa College (AC) te Hoogeveen. Als raadslid, toezichthouder en (Hoogeveens) ondernemer. Studenten die ondernemer worden en ondernemend zijn. Alfa College ziet dat als een belangrijke kans voor de maatschappij. Daarom voor de derde keer een AC Ondernemersaward. En dat in Ondernemend Hoogeveen. Een plaats waar veel bijzondere ondernemers hard aan het werk zijn. Maar er is ruimte voor meer! 
Dit jaar 16 studentondernemingen. Daarom is in de middag al er een voorronde gehouden. Deze middag hebben de studenten gepitcht. Binnencategorie deden mee aan ‘Jong ondernemen’  en in Groningen deden studenten mee met de ‘ondernemersacademie’. Naast een prijs in deze twee categorieën is er een publieksprijs. In de jury zitten: Ingrid Kraaijeveld. Zij is van Business Growth Associates. Ewout Kolk ondernemer en spreker. Gert Vos, wethouder ‘ talentontwikkeling’ in Hoogeveen en Jeroen van der Ster, directeur bedrijfsvoering van het AC.

Klok

Ewout Klok bepaald de toon: ondernemer dat kun je niet worden, ondernemer dat ben je. Uit de oude doos: 1964 Klok begint met boodschappen doen voor schippers, dan wordt het jaren 80. Benzine-oorlog in Hoogeveen. De strijd van Klok tegen de prijsstunter ‘Komas’.  Allerlei stunts passeren de revue. Vervolgens acties als het kwartje van Klok en de Handige Harry-karren. De collega’s van de ondernemer zijn ook bij Klok het visitekaartje van het bedrijf. Dus altijd vrolijk van 600-2300 uur…tot ziens aan de Schutstraat te Hoogeveen zo sluit Ewout zijn betoog. Een betoog met dynamiek zoals we dat van hem gewend zijn.

De wethouder

Gert Vos. Eigenlijk durfde hij geen ondernemer te worden zo bekend hij. Daar had hij wel een beetje spijt van. maar als wethouder ben je eigenlijk ook wel een beetje ondernemer. Verantwoordelijk om projecten tot een succes te maken. Een van de programma is talentontwikkeling. Volop meedoen in de samenleving. Onafhankelijkheid te verkrijgen kan via ondernemerschap. Dat is leuk, ook voor de gemeente Hoogeveen…. Goed dat AC als een van de 4 strategische speerpunten ‘ energie en ondernemer’ heeft gekozen. Ben Woldring als voorbeeld. Bellen.com is gestart als een schoolproject. Dat kan hier bij het AC ook! Passie voor bedrijf, idee, dienst is waar ik op wil letten. Gemeente Hoogeveen legt de rode loper uit voor alle ondernemers. Niet alleen voor grote bedrijven, maar ook voor starters. Gratis tip: zorg voor een goede start. Gemeente Hoogeveen steunt STIB juist daarom.

De finale!

Dan volgen de presentaties van de studentbedrijven. Vele ideeën in praktijk gebracht. Met zeer veel verschillende accenten. Van Apps tot ‘open haarden’, van handel tot concreet product.  Eerst StudentFactory (uit Hardenberg): nano-liquid-screen-protector. Een laagje over je scherm over je telefoon wat beschermd tegen krassen en dergelijke. Ingekocht in Belgie. Levensduur van het product is zo’n 6 maand. Prijs 14,95. Marge zo’n 10 euro! Product dat weer dichtbij de studenten staat! Verdere leuke voorbeelden zoals `Six’ die gelijk 600 tassen verkocht hebben. Of de ontwerpers van de Balcofire. Een hangende ‘ open haard’ voor op het balkon. Op naar de HEMA-ontwerpers-wedstrijd zo stelde Roeland Hup al bij de ‘ ondernemersmarkt’ voor afgaande aan finale.  Season Projects verkoopt seizoenproducten….studenten gericht op marge, dividend en nog eens marge….oliebollen, seizoenplanten, …verkoop en bezorgen aan huis. Daardoor altijd persoonlijk contact. Of Active Inventory (Groningen) …221 keer per dag je smartphone in de handen. Dus hoe vind je de juiste schoen in een volle schoenenwinkel…daarvoor hebben ze een app ontwikkeld! Beleef het winkelen met online shoppen….of een jonge man die een duikschool voor doven en slechthorenden en daarnaast BHV-cursussen verkoopt … door een duikcursus op vakantie kwam hij op het idee om dit te gaan doen. En via gebarentaal kan hij met doven en slechthorende onder water communiceren. Tenslotte Bauke Jan van ‘tweedehandsvoetbalartikelen.nl‘. Voetballiefhebbers die o.a. via FC Groningen aan de producten kwamen en daarmee ‘kids united’ kunnen steunen. Oudere voetbalspullen die niet meer goed verkopen en dat zetten ze online. Daarnaast gaan ze op zoek naar restpartijen (die met een percentage commissie) worden doorverkocht. Zelfs een kleine klassieke shop in de sportopleiding van het Alfa College op Kardinge.  Overigens niet echt allemaal tweede hands artikelen….ze verkopen 4 of 5 producten per week. PR-stunt met Henk de Haan….heeft wel goed gewerkt. Henk is overal voor in als hij maar in de media kan komen.  Na de pauze de prijsuitreiking.  De publieksprijs naar Season Projects…komt het door de vlotte presentatie of de nadruk op rendement? De Buitencategorie: Nathan Bakker van Windfall, meubelmaker met duurzame producten. De Binnencategorie: winnaar Active Inventory! De drie winnaars krijgen alle drie een jaar lang gratis begeleiding vanuit Stib aangeboden door medewerker/vrijwilliger van STIB, Ewout Klok.

Ondernemen in Hoogeveen…het was me het avondje wel..! Het mooie van dit alles is dat studenten gaan denken in kansen en zich vervolgens realiseren dat voor alle vormen van ondernemen geldt: 10% inspiratie en 90% transpiratie. Maar het begint met het ‘het idee’….en dan moet ik Jeroen van der Ster gelijk geven: je mag niet opgeven en je moet je droom voor ogen houden.