Frank Strijker is niet das Phantom, maar eerder das Symptom. Hij staat voor de kwalen die HZVV de afgelopen 10 jaar plaagden (heen en weer). We kijken terug op ruim 10 jaar Freekie. Geen spook, maar vooral sympathiek.


Daarom de samenvoeging tot één woord: das Symptom. Frank alias Freek een super sympathieke spits van HZVV….gisteren speelde hij zijn laatste officiële wedstrijd. Tussen ups en downs balanceren wij bij HZVV met Freek als symbool. Een symptomatisch symbool. Is dat erg? Nee, we degraderen wel vaker en hoe wel het nooit went, kunnen we er mee omgaan. Het ergste van dit alles? Volgend jaar weer Winsum, Bedum, Dokkum, Harlingen, Hoogkerk en ja….Noordscheschut.

Het is zondagmorgen (erg) vroeg als ik dit ga schrijven. Gisteren op tijd gaan slapen, knap zat van z’n zaterdag: De cursus ‘omgaan met teleurstellingen’ was bij HZVV wel doorgegaan. Wat een prachtig seizoen had moeten worden werd weer een sof. HZVV is geen echte cupfighter. Geen enkele nacompetitie (noch naar boven, noch’ naar beneden) is de laatste 10 jaar succesvol afgesloten. We zijn geen knokkers…maar dat hadden we dit seizoen ook niet nodig. De jonge ploeg van vele leuke HZVV-ers (Tim, Noah, Milan, Yannick, Nick, Reza, Jan) aangevuld met routeniers als Zomer en Fidom en talenten als Valente, Dzemidzic en Popovic zou het voetballend gaan redden. Jonge trainer met routenier d’r achter. Dat moet goed komen. HZVV staat in de eerste periode ook op 11e plaats. Mooie rentree op het hoofdklasseniveau. Mooie wedstrijden met o.a. thuiswinst op latere kampioen Eemdijk of 0-0 uit bij Genemuiden die we eigenlijk hadden moeten winnen etc.. ‘hadden moeten winnen’ komt wel veel vaker voor. Maar ook na 2 perioden staat HZVV keurig save op de 12de plaats. Het wordt iets wisselvalliger, maar nog geen vuiltje aan de lucht. Pas in de derde periode neemt de spanning toe. Dat zie je aan de HZVV-ers: in de derde periode maar 2 winstpartijen, 2 keer gelijk en 6 keer verloren. HZVV eindigt in de derde periode op de 15de plaats (van de 16 deelnemers). De gedoodverfde degradant Huizen pakt in die periode zelfs de 8ste plaats. O.a. door met 2-4 bij HZVV te winnen. Symptomatisch. Loopt dit gelijk met de schorsing en blessures van belangrijke spelers? Of misten er supporters (één moest bijkomen van verlies in de verkiezingen….).

HZVV verliest dit seizoen eigenlijk maar één keer serieus. Met 5-1 bij Eemdijk. Voor het overige zijn het wedstrijden met 1 of 2 doelpunten verschil. Thuis verliezen van Ajax (1-2) en Excelsior (1-2) of Berkum (2-3) komt ons aan het einde van de rit toch nog duur te staan. We komen 4 punten tekort voor het ontlopen van de nacompetitie. Vier punten die we, met de twee keer 0-0, ook lieten liggen tegen Genemuiden. We hebben er hard voor gewerkt, vele mooie wedstrijden gespeeld en veel sympathie ontvangen. Clubs komen graag naar Hoogeveen. Dat is ook veel waard….maar een stabiele hoofdklasse dat hebben we niet gered.

Het verlies met 0-1 tegen v.v. Montfoort (gesponsord door de Montfoortse Hans Schonewille volgens mij, team met weinig voetbal en veel kracht) is ook het einde van de carrière van Erwin Breukelman en Freek Strijker. Erwin gaat lekker spelen bij HHC-4 en Freek….hij moet helemaal stoppen vanwege zijn slechte knieën. Die 20 jaar intensief voetballen hebben zijn tol geëist.
Freek heeft het meegemaakt: hij debuteerde in 2007 in HZVV-1, met tussenpozen (door blessures teruggeworpen) speelde hij zo’n 250 wedstrijden en scoorde (bijna) 130 doelpunten. Dat is 0,52 doelpunt per wedstrijd. Geen wonder dat hij, met de van 2001 tot 2012 bij AC Milan successen vierende Fillipo Inzaghi, wordt vergeleken. In de laatste 10 jaar van de carriere van Freek maakte hij in 9-10, 11-12, 14-15 en 16-17 vier kampioenschappen mee. Allemaal prachtige feestjes. Uit bij Noordscheschut, thuis tegen blauw-wit, thuis tegen Olde Veste en als laatste uit bij Drenthina. Iedere keer weer die rode open bus uit Tynaarlo (ze hebben mijn nummer). Iedere keer weer een beter draaiboek. Prachtige kampioenschappen met Arjan Kleine, Pimmetje, Hartman, Edje en zelfs David nog. Natuurlijk het meest bijzondere moment is het kampioenschap met sfeerman Dick M. Freek had warm contact met hem. Dat tekent deze warme mannen. Een seizoen waarin Freek zo rond de 30 goals maakte. In 14-15 topscoorder met 27 goals, hoogtepunt 16-17 zelfs 31 goals. Dat werd ongeveer zijn jaarlijkse gemiddelde (in de 1ste klasse). Wat een man, topscoorder Freek! Het is dan ook symptomatisch Freek een jaar later in de hoofdklasse maar een goals of 5-6 wist te maken. Dit seizoen zelfs een dieptepunt van 1 goal (bron http://www.voetbalopzaterdag.com/competitie/b/Competitie_hoofdklasse_B). Dan kan het natuurlijk ook niet goed gaan.

Een hoogtepunt was natuurlijk ook de tweede helft van de wedstrijd Hoogeveen-HZVV (1-2), wat voor Freek legendarisch genoemd mag worden. Freek is voor altijd kampioen van Hoogeveen!


Freek staan voor mijn symbool voor alles wat ik lief heb aan het voetballen. Gezelligheid (wie kent hem niet in een carnavalesk zustersjurkje), voor clubtrouw (Freek speelde met zo veel plezier jaren in HZVV-2 en keerde weer terug naar HZVV-1), voor toegankelijkheid (je kon altijd even een woordje met hem wisselen), voor loyaliteit (bij ieder doelpunt even een vingertje naar Henke, waar was hij gisteren?) en vooral sympathie. Dat woord staat voor ‘mede met iemand iets aanvoelen’. Nu, dat HZVV-familie-gevoel delen wij. Eigenlijk is het criterium daarvoor: kun net zo gemakkelijk van supporter in speler transformeren als andersom (van speler in supporter) dan ben iemand waar je sympathie voor kunt hebben….als je dat hebt, dan ben je werkelijk een symtoom… en Freek heeft dat!

Omdat we vooral vooruit kijken naar komende kampioenschappen wil ik voorstellen om Freek voor het leven te benoemen tot voorzitter van de kampioenscommissie. Dat is ook HZVV: we kijken al weer vooruit naar een nieuw kampioenschap. Het team is komend seizoen gemiddeld 20 jaar en gaat met dit jaar hoofdklasse-ervaring in 2018-2020 voor het eerste van het rechterrijtje naar het linkerrijtje in de hoofdklasse. En is dan helemaal klaar voor het echte werk als in 2020-2021 er een regionale Hoofdklasse Noord gaan komen. Met daarin zaterdag en zondagvoetbal gezamenlijk. Freek zal dan nog wel eens terugdenken aan die zaterdagavond in oktober 2016! KNVB wordt wakker: HZVV ziet uit naar derby’s tegen Hoogeveen, MSC, Alcides, ACV, Harkema enz. Op naar één Noordelijke Hoofdklasse…natuurlijk met HZVV!

Om op ‘the day after’ vooral te genieten van Das Symptoom: de mooiste foto’s over tijden die mooier waren dan zaterdag 2 juni 2018.

  Bedankt Freek, fijn dat je stopt namens alle centrum verdedigers in de 1ste klasse en mooi dat je zo’n goede relatie had met de scheidsrechters….