Het is zaterdag 7 mei 2016. Hoogeveen de warmste plek van Europa en HZVV strijdt en bungelde aan een zijden draad. Deze is geknapt en rond 17.00 uur wordt duidelijk dat er ook geen nabeschouwing komt, geen interview met Arjan Kleine (over zijn droomtransfer naar SV Pesse)….Vele teleurstellingen in één keer…

We beginnen met het goede nieuws: gefeliciteerd HZVV-2, HZVV-3, HZVV-B1 en HZVV-B2. Ook HZVV Vr-1 gefeliciteerd met het behalen van de PD. Ze hebben zich teruggeknokt. En HZVV heeft dus zowel bij de mannen als de vrouwen een PD-plek gehaald. Mooi dat de spelers de supporters, ook op de mooie zaterdagen, nog willen laten genieten van hun eigen club! Voor HZVV-1 kan het seizoen duren tot zaterdag 11 juni. Daar doe je het als supporter voor!  Kan natuurlijk ook op 28 mei afgelopen zijn….ook goed.

De spelers en trainers van HZVV H1 krijgen de kans om mee te doen met de ‘Russische roulette’ die PD heet. Een kans om te laten zien dat wij stalen zenuwen hebben. Een kans van 1:7, hoewel eerst een kans van 1:4 en dan van 1:1. Mijn voorspelling op 26 juli 2015 begint uit te komen: onder aan de hoofdklasse alleen maar verliezers:

http://www.kreuzeman.nl/onderaan-hoofdklasse-vooral-verliezers/

Langzaam worden de tegenstanders voor HZVV duidelijker:

21 mei thuis tegen Zwaluwen’30 uit Hoorn (de 1e periodekampioen uit eerste klasse B, nu 4e achter de drie kampioenskandidaten);

24 mei (dinsdag!) uit tegen Oranje Wit in Dordrecht (zo goed als zeker vervangende periode van kampioen in eerste klasse 1C, staat op derde plaats);

28 mei uitwedstrijd tegen een van de vier uit Oost. VVOG-ers noemde dit de Hoofdklasse D….daar ligt de titelstrijd nog open en de verliezer kan via de vervangende periode in deze poule terecht komen: Nunspeet, SDV Barneveld, Go Ahead Kampen en Berkum. Persoonlijk hoef ik d’r geen van deze 4. Nunspeet ligt ons wel. Als Edward maar mee doet…zijn goal vanaf de zijlijn kennen ze nog. Barneveld is de vraag. Go Ahead hebben we nog een appeltje mee te schillen en Berkum is voor ons altijd een moeilijke tegenstander.

In de andere poule spelen XerxesDZD uit Rotterdam en ASV Dronten. De derde partij is nog open. Zoals ik het zie zijn er nog 6 kandidaten voor deze positie. Maar laten we het daar nog maar niet over hebben. Als de wedstrijd tegen VVOG terugdraaien dan zien we dat de HZVV-strijders moe gestreden zijn. De mannen moeten uitrusten, batterij opladen en vooral geen druk ervaren. HZVV-supporters hebben zich na zaterdag 7 mei verzoend met een seizoen in 1E. Alles wat we meer halen is meegenomen. We hopen op nog 5 wedstrijden strijd, maar we blijven natuurlijk achter de ploeg staan. Dat was zaterdag nog even niet te zien met maar 140 toeschouwers, maar dat gaat komen. HZVV moet gesteund, in voor en tegenspoed!

Zuur is het allemaal wel weer voor HZVV. Waarom hebben we niet een beetje meer geluk? Of is het gebrek aan klasse? Na de wedstrijd lag Frank Strijker uitgeteld op het veld. Deze verzekeringsman is de sleutel van hoofdklassebehoud. Natuurlijk mist hij (en Rick Broek die het vanuit de derde klasse dit seizoen ook fantastisch heeft gedaan!) wel eens een kansje. Zaterdag in de 2e minuut (Rick alleen voor keeper), 10e minuut (Freek net buitenspel), 16e minuut Freek alleen voor keeper (en Rick schiet over leeg doel), 21e schot Pim, 33e minuut Freek grote kans rand 16 meter. Uiteindelijk in de 37ste mintuut scoort Freek op aangeven van Rick de 1-0. In de tweede helft ging het nog even door: 52ste minuut Freek alleen voor de goal. En in 68ste minuut Freek mooie kans na passje van Pim.

In de 70ste minuut zet trainer Ed Engelkens van VVOG de zaak om en brengt een linksbuiten Labari en een middenvelder Duits. Deze helpen VVOG aan grip op de wedstrijd. HZVV is leeggevochten en moe van het kansen missen. Het is tussen de oren gaan zitten. Het verdere verloop op een rij: 75ste Jeremy de Graaf 1-1, 83ste Jeremy de Graaf 1-2, 89ste Boerma 1-3 na actie Jeremy de Graaf.

HZVV ligt geknakt op de warme kunstgrasmat. Natuurlijk heeft Wierden 1 punt en Genemuiden 3 punten dus maakte de wedstrijd achteraf tegen VVOG niets uit, maar het was o zo zuur. Weer hadden we (net als tegen ACV) met rust met 5-0 moeten leiden of in ieder geval een veilig 3-0. VVOG was in gedachten bij ODIN’59 of sv Huizen. HZVV wilde de kansen niet benutten. Aan het begin van het seizoen waren we optimisch gestemd. We speelden lekker, winst bij ACV, gelijk Genemuiden. Freek als topscoorder van de 1e klasse Noord zou het wel gaan maken. Natuurlijk waren er pogingen om voor Freek een bliksemafleider aan de ‘schaffen’.  Maar Tarvajarvi koos toch voor de centen van Staphorst. Hij scoorde dit seizoen 4 goals. Onze Frank uiteindelijk 7. Maar hij zei schuldbewust, achteroverliggend en uithijgend van de warmte: ‘het hadden er meer moeten zijn’. Nu denk ik dat HZVV blij moet zijn dat zo’n jongen van de club het zo ver schopt. Ik herinner met nog een seizoen wat Frank vooral op krukken heeft doorgebracht.

Het is vanaf gisteren nog 14 dagen naar de eerste van 5 finales. De jongens krijgen van mij rust. Volgende week tegen Drachtster Boys gaan we wat experimenteren. Korf zit sowieso met 4e kaart een dagje in de zon. Ik stel voor om vooral bij Drachtster Boys te spelen voor plezier en vertrouwen. Als je dat verloren hebt dan worden het 5 of 3 lange wedstrijden. Het zal tegen Hoorn, tegen Dordrecht en bijvoorbeeld Berkum moeilijk worden. We zullen het systeem van Gaal-Brazilië moeten spelen. Dus met 1 diepe man Frank als van Persie (niet van Nistelrooy, wel een echte liefhebber).  Als hij moe gestreden is komt Rick d’r in en maakt het verschil. Drachten weet dat nog: Rick Broek redt HZVV in slotminuten was de titel dit najaar bij de thuiswedstrijd. Dat kan ook eind mei. Dan spelen we met snelle buitenspelers. Reza, Marlon, Jordi, maar vergeet ook Kelly Joao niet! Een sterke verdediging. Mandekkers Yannick en Korf. Daarvoor speelt Kleine als verdedigende middenvelder of 5de verdediger als we terugschakelen moeten. Zijkanten voor Coulier en Breukelman. Die ook mee gaan bij de verschillende snelle uitbraken en de bal a la Blind op van Persie (tegen Spanje) in de spits gooien.  Als jullie de komende dinsdagavonden en donderdagavonden Freek zien ‘vliegen’ dat weten waar dat voor moet! Op het middenveld nog Pim aanvallend naar links en Arjan Akker aanvallend naar rechts.

Compact spelen en gebruik maken van de goed uitgespeelde counter. Dat systeem kunnen we echt nog wel realiseren. Tussen Reza, Marlon, Jordi, Kelly en Freek moeten bepaalde looplijnen afgesproken worden. Situaties nagebootst. Reza komt op links door, wat doen we dan? Jordi speelt zich op rechts vrij, hoe lopen we? Wie pakt 16 en wie 5 meter? Marlon komt op snelheid over rechts er door….wie staat waar? Even wat meer systematisch denken….en door te winnen heb je in no-time het plezier in het voetballen.

Omdat de techniek ons in de steek liet….of was het geen toeval? Was er geen nabeschouwing dus heb ik zelf maar even met de beide trainers gesproken. Ed Engelkens (prachtige naam trouwens) gaf aan dat hij het ook opvallend vond hoe slordig HZVV met de kans om ging. Natuurlijk is Jeremy de Graaf met inmiddels 26 goals dé topscoorder van de hoofdklasse C en ontbrak het HZVV aan zo’n mannentje. De Graaf speelde best goed. Was actief. Gevaarlijk, vooral toen in de tweede helft de ruimten lekker groot waren (compact spelen?), maar gaf ook ballen af. Nam corners en haalde ballen uit het middenveld. Zocht combinaties en straalde wat uit. En alleen de spits van Quick Boys maakte er meer in alle hoofdklassen,  dus hij kan het wel, was al eerder topscoorder bij VVOG, speelde bij Cambuur en Spakenburg. De site van VVOG stond ook dat men op 26 februari a) heel blij was dat hij zou blijven en b) dat VVOG creatief moest zijn om IJsselmeer Vogels, Spakenburg, DVS e.d. van Jeremy af te houden…..Waar dat precies voor stond laten we maar even in de midden, maar wellicht heeft hij een baantje via VVOG gekregen? Engelkens vond Freek overigens wel de lastigste man van HZVV. Een handenbinder zo noemde hij hem. Dat gaf de burger moed. HZVV heeft een handenbinder. Dat hebben ze inmiddels in Hoorn en Dordrecht ook wel gehoord…..

Aan Ben en Karlo de dankbare taak om de jongens rustig voor te bereiden op de 5 finales. Blijf lekker cool, geniet van paar leuke wedstrijden. Ervaar geen druk, maar maak er het beste van. Maar vooral wees slim. HZVV moet slimmer spelen, zeker voor de goal. Wij hebben niets te verliezen, eerste klasse E is lekker dichtbij en met Drachtster Boys gaan we bovenin strijden…..maar hoofdklasse behouden daar gaan we voor! HZVV de enige hoofdklasser van Hoogeveen. Daar knokken we voor!

Ik heb inmiddels dinsdagmiddag 24 mei vrij genomen. Hoe laat vertrekt de bus? Ik doe de nabeschouwing dan wel in de bus, zingend, met de mannen van HZVV-1!