Welke rol speelde dé vlag bij de wedstrijd Oranje Nassau – HZVV? Zie RTV Drenthe ‘Onze Club’….maar wat is de achtergrond van deze vlag?

Het is zaterdag 6 mei 2000 als HZVV met maar liefst 6 bussen vertrekt naar SJS in Stadskanaal. Het voor mij als penningmeester de eerste keer dat ik actief een kampioenschap van HZVV zal bijwonen. Het kampioenschap in 1995/1996 heb ik ook meegemaakt. Het vuurwerk van Timmerman met al zijn teamgenoten. Ik genoot er van, maar zat gewoon op de tribune. In 2000 ben ik als bestuurslid, samen met Wim Annen en Erna Zanting druk met deze feestdag. Je vergeet zo’n dag dan ook niet gauw. Ik had mijn moeder gevraagd om een rood-witte vlag te maken. Rode en witte banen. Net zo’n mooie vlag als bij mijn favouriete voetbalclub SPARTA. Om dezelfde reden was ik naar Steenwijk afgereisd om een shirt te kopen van de plaatse v.v. Steenwijk. Een rood-wit-gestreept shirt. Bijna iedereen weet 15 jaar later (!) nog het meest opvallende moment van mei 2000. De drukfout van de Brabantse sjaaltjes drukker: HZVVV-sjaal werd een collectors-item. HZVV won volgens mij met 0-2, bij SJS hadden ze de omzet van de eeuw en HZVV vierde feest in de kantine. Een duur feest zo werd me later wel duidelijk….bleef toch penningmeester. Op de kampioensfoto sta ik niet zichtbaar. Wel zichtbaar boven de mensenmassa is de Rood-Witte vlag te zien. De afgelopen 15 jaar heeft de vlag keurig bij ons in het halletje van het kantoor gestaan. Dagelijks kom ik d’r langs. De vlag is netjes en droog, wordt zo goed geconserveerd. De vlag herinnert aan al die bijzonder zaterdagen die je met HZVV mag beleven. Natuurlijk is het niet het belangrijkste in het leven, niet de hoofdzaak, maar dan misschien het belangrijkste van alle bijzaken. Zelf ervaar ik dat wel zo. Je kunt best zonder, maar als HZVV dan anno 2015 weer kampioen kan worden dan kunnen de draaiboeken weer uit de kast. We zijn op dat vlak toch redelijk ervaren….

De vlag krijgt langzamerhand een beetje andere status. Dit is ook grotendeels te danken aan Oeverzwaluwen. Een club waar ook het accent tussen gras- en kunstgrasclubs zeer duidelijk wordt. Op het knollenveld in Koudum verliest namelijk HZVV op 7 mei 2012 de mogelijke kampioenswedstrijd met maar liefst 4-1. De hele wedstrijd staat ‘de vlag’ troosteloos in de graswal te wapperen. Een week later mag HZVV, met dubbel dank aan Blauw Wit ’34 toch het kampioenschap vieren. Ik heb zelf geen vlag meer meegenomen. Bertil Everts heeft me d’r opgewezen dat de vlag wel eens ongeluk kon brengen…

Op zaterdag 11 april neem ik dus de vlag direct mee naar de wedstrijd Oranje Nassau – HZVV. De vlag staat recht tegenover de camera’s van RTV Drenthe.  Zij komen beelden schieten van de eerste kampioen van onze mooie provincie. Als in de 70e minuut duidelijk wordt dat v.v. Balk met 1-1 gelijk gespeeld heeft staat HZVV als met 2-0 achter. Prachtige kopbal van Pim in de verkeerde goal en niet goed opletten bij een corner in de tweede helft. Die twee kopgoals maken dat ON wint en HZVV ondanks dat verder (bijna) alles klaar stond het troosteloze complex van ON met 0 punten kan verlaten. Hier wilden we toch ook geen kampioen worden…! Volgende week is alles in gereedheid gebracht. Spelen om 17.00 uur, veel sponsoren uitgenodigd, supporters in feestelijke stemming, huldiging voorbereid enz. Kortom HZVV-ers zijn eigenlijk wel blij met de stand van zaken na deze herfstige, gure zaterdagmiddag tegen het ON.  Overigens een ON dat met de hulp van Schrijver, Derguti, Jakobs en Kevin van der Kooi terecht won. Deze vier mannen maken het verschil. Bijzonder dat een club welke op het oog zo’n armoedige indruk maakt, toch dergelijke spelers kan aantrekken. Natuurlijk moet je altijd de afweging maken tussen investeren in stenen of in onkostenvergoedingen, maar toch.

De vlag van HZVV heeft haar werk gedaan. HZVV kan nu mooi zaterdag thuis een feestje vieren! Scenario:

16.15 Omlandia-Balk 0-2

17.00 Aanvang HZVV – Olde Veste ’54

18.45 HZVV-Olde Veste’54 3-1 en HZVV viert haar 11de kampioenschap in haar bestaan met vele tientallen supporters in ‘clubhuis HZVV’.

De door de spelers zo gewenste ‘platte wagen’ staat dan voor de 25ste april op de agenda! Vanaf 18.15 uur rijdt de open bus vanaf Kreeft Opleidingen door Hoogeveen. Iedereen is welkom om daaraan deel te nemen!

Ik zal zaterdag de vlag maar mooi thuis laten……! Maar de 25ste wappert deze tweekleur dapper tijdens de rond-rit!