Dagje op pad geweest in onbekend Amsterdam. Ooit van Schellingwoude gehoord? HZVV moest er spelen. Daarover dit blogje.  O ja, de uitslag is 0-2, maar dat bleef me eigenlijk nauwelijks bij….Riksman 0-1 (39 min) en Zomer 0-2 (54 min).  ASV de Dijk, kreeg 1 kans. Hoe dat afliep weet u al…

Op vrijdag 1 oktober reisde ik met 2 andere accountants gezamenlijk naar Amsterdam CS. We gingen het nuttige met het aangename verenigen. We konden overnachten in het voor mij toch wel bijzondere Hotel ‘Victoria’…al sinds 19 augustus 1890.

Het bijzondere zat ‘m hierin dat het hotel via Thomas Rosenboom en het boek over de Hoogeveense Apotheker Radijs (Publieke Werken) verbonden werd met Hoogeveen. De moeite van het lezen waard.

De twee ingemetselde huisjes zijn daar een beeldmerk van. Ook anno 2021 nog…. hier precies achter mijn ronde hoofd.

Na het werk van vrijdagmiddag en het diner in Duchesse stond de zaterdag eens ouderwets in het teken van een uitwedstrijd van HZVV om 1500 uur. Om de tijd door te komen, Amsterdam maar eens verkennen.  De ochtend met accountants op een terras, dan wat door de stad gelopen en toen met de boot naar de overzijde.

Overigens is het centrum van Amsterdam eerder een groot openlucht museum met wietlucht. On-voor-stel-baar hoeveel van dit soort musea je ziet in de oude binnenstad. De Bulldog heeft de naam, maar volgens mij is dit no 1 exportproduct voor Amsterdam.  Leuk om “three little birds’ te neuriën, maar wat doet het cannabis roken als levensstijl, met je energie en doorzettingsvermogen? Ik vroeg de voorzitter van ASV De Dijk. Zijn antwoord was ingesleten ‘O, in dat deel van Amsterdam komen wij al jaren niet meer’…. zo zie je hoe een wereldstad aan de Zuidzijde van het IJ mijlen ver van het oude-dorp aan de Noordzijde ligt. Overigens is het team van ASV de Dijk wel uit heel Noord-Amsterdam afkomstig.  Vele afkomsten waren in het team zichtbaar. Voor enkele spelers (statushouders zo begreep ik) was Engels de voertaal. Maar dat is in heel Amsterdam het geval….medewerkers komen van all over the world.

Aan de overkant van het IJ ligt Amsterdam-Noord. Ik kende het van de volgebouwde halfhoge woningbouw en vooral veel mensen. Een stad op zich. Maar als de vele havens voorbij loopt (Meeuwenweg) kom je in een dorpje. Schellingwoude genaamd. Eigenlijk een stuk land, bos en water tussen het IJ en de A10 ingeklemd.

Schellingwoude is een dorp in Landelijk Noord, het dunbevolkte landelijke deel van het stadsdeel Amsterdam-Noord, onderdeel van Amsterdam, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het dorp ligt aan de dijk tussen Nieuwendam en Durgerdam. De meeste huizen staan aan de Schellingwouderdijk langs het IJ. Eigenlijk staan alle huizen op  ‘de Dijk’. Ik dacht nog is het toevallig dat zo veel HZVV-ers die avond daarvoor naar ‘De Dijk in concert’ gingen…? Het dorpje deed denken aan de oude vissersdorpen rondom de Zuiderzee. Maar zo verborgen onder de rook van Amsterdam.

Het dorp is pittoresk, met smalle straatjes en (begroeid) uitzicht op het IJ. Er is sprake van de bouw van een enorme torenflat, die de cultuur helemaal zal aantasten, maar mogelijk wel het 50-jaar oude en aftandse clubhuis zo kunnen doen vernieuwen.. ..

Ik zag in het dorp ook veel artistieke gaven:

 

 

Het oude kerkje was niet veel meer…God Woord wordt elders gehoord heb ik dan maar gedacht….En zo werd het met alle kunst en de wandeling toch nog een bijzondere middag….

Tenslotte, met mijn nieuwe Bijenkorf-plu ‘genieten’ van de onze jongens. Geen feestelijk spel, wel 0-2 en aardige mensen. Je kreeg het gevoel dat ze hun ogen uit zouden kijken als ze bij HZVV onder de douche staan of in de BC-ruimte mogen komen.  Je vraagt je dan wel een beetje af, wat heb je aan zo’n wereldstad…doe me dan maar de sportfaciliteiten van Hoogeveen.  Zo komen we terug in het armoedige veen van Apotheker Radijs….times they have changed…..In ieder geval tussen Amsterdam-Noord en Hoogeveen….

Voor degene die mooie muziek d’r bij wil luisteren over deze dorpjes…? Pak dan dit nummer van Jeroen Zijlstra.  Leuke muzikant. (23) Jeroen Zijlstra – Durgerdam slaapt – YouTube

Durgerdam, iets je verder dan Schellingwoude….onbekende IJ of IJsselmeer dorpen opgeslokt door grote Amsterdam.