In het kader van de clubheld van HZVV heb ik mijn leven als HZVV op een rij gezet. Doel van deze actie is om € 25.000 binnen te halen voor het HZVV jeugdfonds/HZVV Foundation. 

Voorwoord

Vele honderden stukjes en verslagen heb ik grofweg sinds 1989 geschreven over mijn liefde voor HZVV. Nu ben ik gevraagd door Eduard van der Goes om wat op papier te zetten over ‘mijn leven als HZVV-er’.  Ik zal proberen in blokken van 5 jaar ‘mijn leven als HZVV-er’ aan het papier toe te vertrouwen. Ik begin met schrijven van dit document op de dag naar het bekerverlies van HZVV bij Erica (2-0, met een rode kaart voor Jeffrey Kikkert)…even de knop omzetten. Uit frustratie ben ik na die wedstrijd nog maar even gaan flyeren voor de provinciale staten-verkiezing. Om  00.30 uur kon ik de slaap pas vatten. Wat jammer het jonge HZVV-1 zo dichtbij de landelijk bekercompetitie…

Proloog

Ik ben geboren op 18 december 1967 te Meppel. Welliswaar aan de Hoogeveenscheweg (waar het ziekenhuis stond) maar toch ik ben een Meppeler. Dat ligt gevoelig in Hoogeveen. Iets van Groningen-Friesland, Nederland-België e.d. Ooit zei een collega tijdens mijn ‘studie-baantje’ bij de PTT dat dit één van de vier bezwaren was die hij tegen mij had. Hij voegde daar aan toe: je hebt rood haar, bent op en top Gereformeerd en ook nog speler/supporter van HZVV. Over dat laatste gaat dit stuk. Echter voor 1979 valt daar maar weinig van te melden. Met een vader die naast bankier, heel enthousiast was over gymnastiek, zat ik natuurlijk ook op gym. Mijn vader gymde zelf ook niet echt. Hernia’s hielden dat tegen, hij was wel 23 jaar bestuurslid, 13 jaar voorzitter en sindsdien ging hij door het leven als ere-voorzitter. En hij was dikke vrienden met Henk Masselink (gym en HZVV-supporter tot in het diepste van de genen).  Zelf heb ik de turngroep nooit gehaald. Ik kreeg het idee dat het zoontje van de strenge, maar rechtvaardige voorzitter het een beetje moest ontgelden…ik was dan ook blij dat ik in winterkoude oktoberavond door mijn moeder (!) naar voetballen werd gebracht….en zo werd het…

1979-1984

Op maandag 8 oktober 1979 ging ik op de fiets met mijn moeder naar HZVV. Mijn moeder wist ook niet wat ik daar moest, maar we hadden de week daarvoor samen voetbalschoenen gekocht. Ik mocht de schoenen van mijn vader ook wel lenen, maar mijn moeder vond dat ik mijn eigen schoenen moest hebben. Die tick ben ik nooit meer kwijt geraakt, nog (ondanks dat ik anno 2014 hooguit 2 of 3 keer per seizoen nog een beetje zaalvoetbal) heb ik zo’n 15 paar schoenen in een speciale kast in mijn garage staan. Gepoetst en klaar om direct in te vallen bij HZVV-1…als ze mijn talent in de spits nodig hebben. Ik behoor tot de voetballers aan de zijlijn die nog steeds denken dat kan ik ook…Op maandag 8 oktober sta ik dus met een klassiek rood-witte sporttas bij de kleedkamers van HZVV. In de tas een paar adidasschoenen. Zwart natuurlijk maar met gele strepen. Man, wat was ik trots op deze mooie schoenen. Ze stonden het hele weekend al op het kastje naast mijn bed. Ik had zelfs mijn initialen op de achterzijde op het gele randje geschreven. Gepersonificeerde schoenen, adidas zou er pas 20 jaar later mee komen….

Ik moest me melden bij Tinus, de middelbare man die o.a. het team C13 trainde. Het was by far het laagste team binnen HZVV. Na 1979 hebben ze ook nooit meer zo’n hoog team gehad. Eigenlijk had ik dus mijn hoogtepunt in de voetbalcarrière al bereikt….We trainden op een modderveldje en de mooi schoenen waren gauw vergeten. De initialen weekten d’r vlot af. Maar ik was de koning te rijk. Ik zat op voetbal! Rechtsback in HZVV C13. Ik wist niets van de club, sterker nog ik kende trainer niet, de medespelers niet, de mevrouw bij de thee en koffie niet, maar ik voetbalde! Ik was verlost van de gymnastiek en ‘jij houten klaas’ opmerkingen van de gym-trainer. Die er blijkbaar plezier in schepte om de gebrekkige kwaliteiten van het zoontje van de voorzitter uit te vergroten…nog vele honderden uren voetbal zouden volgen!

Na C13 maakte ik een seizoen later (toen pas 1e jaars C-speler) de overstap naar C7. Maar liefst 5 elftallen omhoog. Trainer Bert Smand. Die ons met zo’n Opel Manta (zo’n fout sportmodel) naar alle uitwedstrijden reed. Hij presteerde het om eens in via een parkeerhaven op de toen nog N37 een langzame auto in te halen. Dat blijft je als ‘kleine jongen’ bij. Inmiddels was ik wel overgeplaatst naar de linksmiddenpositie. En in juni 1981 vierde ik met dit team het eerst en helaas ook laatste kampioenschap wat ik als HZVV-er mocht beleven. In de finalewedstrijd, die we wonnen kreeg ik helaas wel een van mijn twee gele kaarten uit mijn loopbaan. In de loop van de jaren kon ik op allerlei wijzen de scheidsrechters overtuigen dat ik die overtreding niet opzettelijk maakte. Maar in 1981 lukt me dat nog niet. Als aanvoerder ging ik (toen nog wel) voorop in de strijd en scheidsrechter Botter (lid van v.v. Hoogeveen) stuurde me voor naar ik meen 5 minuten naar de kant. Gelukkig wonnen we wel met 2-0. Maar die kaart is me altijd bijgebleven. Die dag vierden mijn opa en oma hun 45-jarig huwelijk. Eigenlijk had ik helemaal niet mee mogen spelen. Ik had mijn ouders overtuigt dat ik heus wel zelf met de trein naar het feest in Meppel kon reizen. Zo was het een memorabele dag: en kampioen, en gele kaart en voor het eerste alleen met de trein naar Meppel. Dankzij voetbal groeide mijn zelfstandigheid.

Dit kampioensteam is natuurlijk vastgelegd:

http://www.kreuzeman.nl/einde-een-keer-kampioen-1980/

Zie voor verder informatie mijn site. Ik sta op de foto met de aanvoerdersband. Zelf had ik de grootste / langste sportbroek. Dat was toen stoer. In het team zit tevens een klein mannetje, die tot één van de belangrijkste HZVV-ers zou uitgroeien: Ferdinand Hup. Zittend rechts van de keeper. Leider is Aaldert Grootte. Een zeer trouwe HZVV-supporter. Iemand die wekelijks de denkbeeldige grens van de A28 kruist om weer naar HZVV-gebied in Hoogeveen te komen. Hij woont eigenlijk in den vreemde: de Weide. Ook bekend vanwege het clubje: v.v. de Weide. Opgericht door gemeente, HZVV en Hoogeveen in 1982. Andere namen: Zeevat, Schelhaas, Schonewille, Zwiggelaar, Schouten enz.

In 1982 was het WK in Spanje. Wij speelden naast de MAVO Griendtsveen onze buurtpartijtjes. V.v.Hoogeveen (Kats, Kikkert, Oostindien en deze mannen) tegen mijn vrienden (Roelof, Peter e.a., allen HZVV-ers). Dus toen was het bij ons in de buurt al blauw tegen rood. Op het scherpsts van de snede werd er gespeeld. Zelf droomden wij van Zico. De ster van Brazilie. Of toch Socrates die met lange passen over het middenveld snelde. Hij sprintte niet, hij schreed en had de houding van een super snelle giraffe…

Zo komen we in de volgende periode als ik inmiddels aangekomen ben in de B’s

1984-1989

Van B3 weet ik niet veel meer. Ik ging het jaar daarop naar B2 met de gebroeders Booy. Vervolgens 2 jaar A2. Kortom de stijgende lijn hield ik vast…in A2 was Arend Jan Veneman. Een ondernemer die samen met twee zwagers de trainersrol oppakte. Al snel komt hij in een botsing met een puber die niet tegen onrechtvaardigheid kon. Zo sleepte ik me door deze elftallen. Steeds in de hoop toch nog eens het 1e team te bereiken. In die jaren waren ook de meiden van groot belang. In oktober 1985 kwam het er toch van. Ik mocht mee met HZVV A1. Een getalenteerde speler met onberekenbare acties…balvast (te balvast) en een prima balbehandeling. Natuurlijk begon ik op de bank. Het was 2 of 3 graden en de wind gierde over de friese vlakte. De wedstrijd vorderde moeizaam. Stand FVC A1 – HZVV A1 bleef maar 0-0. Grofweg de 60ste minuut toch maar eens de trainer gevraagd of er nog wat ging veranderen op de bank….omdat ik er voorlopig niet in ging komen. Maar een balletje uit het net gehaald en een veldje opgezocht om zelf wat te trainen op afwerken, vrije trapjes oefenen etc. Dus de bank was leeg. HZVV verloor 5 minuten voor door een lullige misser in de verdediging. De wissel was verdwenen en de carrière eindigde even snel als deze begon.

In 1986-1987 volgt dan de overstap naar de senioren. En wel HZVV-4. Een net-niet-team. Een trainer Memmo die netjes kon schelden: ‘blikje’ riep hij dan als het niet goed ging. Gereformeerd schelden zou je dat kunnen noemen. Het loopt na een paar jaren spelen minder goed af met dit team. In de september 1989 blijken er nog maar 2 spelers over van de selectie. De rest stapte op. Jurrie Giethoorn en ondergetekende. Op dat moment worden de jonge kerels (midden 20) van HZVV-9 gevraagd over te stappen naar HZVV-4. Met een beetje schuiven wordt dit 4e dan het 6e en een nieuw tijdperk zal voor ondergetekende beginnen.

1989-1994

Vanaf september 1989 zit ik dan in een illuster team. Mannen die tot in 2014 samen zullen spelen en in mei 2015 voor het eerst kampioen worden. Ondergetekende is dan nog steeds spelend lid van HZVV, maar speelt eigenlijk al 12 jaar niet meer…Cor Timmerman was van dat team een zeer bijzondere steunpilaar. Vanaf 1989 ga ik dan ook periodiek de ‘toestand op de velden’ beschrijven.  Onder het pseudoniem E.B.J. Kreuzeman. De eerste jaren deed ik dat wekelijks. Mede omdat het clubblad toen nog wekelijks uitkwam…later werd dat steeds minder. Anno 2015 heet mijn column in de digitale nieuwsbrief ‘kreuzologica’.  E.B.J. Kreuzeman was afgeleid van G.B.J. Hilterman. G.B.J. staat voor Gustavo Bernado José. Deze las op de radio voor over ‘de toestand in de wereld’.  Natuurlijk was dit ook zijn perceptie van de toestand en dat kon ik dan ook na hartenlust kopiëren naar HZVV. Eduardo Bernado José Kreuzeman was en is nog steeds een leuk pseudoniem. Zie verder www.kreuzeman.nl Naast voetbal is ook een indrukwekkend verslag wat ik mocht schrijven over de deelname in die jaren aan de Elfstedentocht door Rolf Buikema, Cor Timmerman en Cor Schelhaas. Over hoe 2 het wel haalden en 1 niet.

Legendarisch in dit team waren de kaartavonden. Bij de Big Bull of later de Schout. Onze uitnodigingen in het clubblad hebben zelfs de ‘Drentse courant’ gehaald. Vooral de tekst leg de sigaren maar vast klaar en zet de gehaktballen maar op het vuur viel daarin op. Ook de seizoensafsluitingen waren memorabel. De bowlingavonden, barbecue’s en andere feesten. Ieder sezioen een terugblik door E.B.J. Kreuzeman. Maar ook verhalen als ‘bloed aan de pet’ of ‘verdrietig’, ‘bestolen op z’n frysk’…

Na studie in Zwolle mocht ik in juni 1993 mijn doctoraal bedrijfseconomie te Tilburg behalen. Direct ging ik door voor mijn postdoctoraal voor registeraccountant. Altijd als ik op de vrijdag rond liep op de KUB te Tilburg dan rook ik de geur van gemaaid gras. De campus is een prachtig, ruim opgezet gebied. Natuurlijk met grote betonnen college-silo’s, maar buiten gekomen rook je de lucht van gras. Dat deed je verlangen naar de zaterdag. De geur van thuiskomen bij HZVV. Met je sporttasje of aktetas 3 uur in de trein en vanaf 1993 in mijn Citroen ZX. En dan was je weer thuis. Bij Pa&Ma, Anita en natuurlijk dat gras van ons aller HZVV… in 1993 zijn we ook getrouwd en gingen we aan de Veenluydenstraat wonen. Ik ging werken bij Deloitte en werd tamelijk vervelend van het opgesloten zitten bij klanten om cijfers te controleren. Er moest meer zijn….gelukkig kon ik via het voetballen toch wat energie kwijt. Het team HZVV-5 (later 6) haalde zelfs de landelijke pers. Via de teammanager van de TVM-wielerploeg (voetbalvriend Otto van der Veen) werden wij geïnterviewd in verband met onze uit-en thuiswedstrijden tegen de langgestraften van de gevangenis in Veenhuizen of Esserheem.

1994-1999

In de jaren 1996 was ik betrokken bij de sloop en later opbouw van het clubgebouw van HZVV. Dit slopen kostte me een stukje gebit, maar we hadden het er graag voor over. Een voorzitter (Wim Annen) die zelf aan het metselen was en vele tientallen leden die het zuur gespaarde geld investeerden in een prachtig nieuw ‘clubhuis HZVV’. HZVV was altijd een zuinige vereniging geweest en de spaarpot zal goed vol. Zelfs zo vol dat er uiteindelijk een clubhuis stond wat zeker zo’n € 400.000-500.000 waard was. In november 1996 overleed de bouwmeester Jan Fidom. Zijn laatste bezoek als terminaal patiënt en in een rolstoel aan het HZVV-complex maakte op mij grote indruk.

In 1998 studeerde ik af als registeraccountant (KUB) en in 2000 als register IT-auditor (VU) vanaf dat moment werd ik door Egbert Steenbergen iedere zaterdagmorgen tot de dag van vandaag aangesproken met de tekst ‘moge professor’. Vanaf 1998 zette ik mijn functietitel ook achter mijn naam in het clubblad. Dus Kreuzeman werd Kreuzeman RA. Ik was na mijn lange onderwijscarriere vanaf Mavo Griendtsveen ook best trots op dit resultaat. Het was een jaar of 5 later dat iemand tegen mij zei: ‘ik had altijd gedacht dat RA voor rechtsachter stond en hoorde pas deze week dat jij registeraccountant bent’. De verwarring was groot. Maar ook wel logisch. Ik schreef immers vrijwel nooit serieus en stond ook vaak rechtsachter bij HZVV-5. De trainer wist ook niet goed waar hij me neer moest zetten. Ik verhuisde later naar linksbuiten. Iets verder van het eigen doel moet je maar denken…

In 1996 had ik ook het plan ‘het wembley van HZVV’ gelanceerd. Het nieuwe clubgebouw was volgens mij pas de eerste stap in de ‘uitbouw’ van het voetbalbolwerk HZVV. Als IT-auditor was ik ook vrij druk met eCommerce en internet. Die kennis wilde ik ook in HZVV stoppen. Dat viel een aantal bestuursleden op. Dus toen dit plan door mij was gepresenteerd, was ik ook bijna gelijk penningmeester. Ik was in 1996 ook net met twee kleine kinderen en een hard werkende vrouw verhuist naar een ‘doorzonwoning’ in de Weide. En de studie voor RA was nog niet af. Kortom het was belachelijk druk, maar ik vond het prachtig om aan HZVV te mogen werken. Zeker omdat ik als HZVV-er midden in de woonwijk van ‘v.v. de Weide’ woonde. Ik herinner nog de ontvangst op het complex van deze groen-witte club.  Een van de bestuursleden zei: ‘kom je ons leegroven’? Een verwijzing naar de trend dat vrijwel alle getalenteerde spelers van de Weide uiteindelijk naar HZVV verhuisden. Het waren zware tijden, maar ook heel gelukkige tijden. Ik werkte inmiddels bij Ernst & Young en had als accountant-medewerker de nodige vrijheid. Ik had een vrije rol tussen Zwolle, Groningen, Emmen en Enschede. Later kwam daar ook enige klussen voor EY in Rotterdam en Utrecht bij. Zo ging ik op de terugweg wel eens kijken bij de training bij Ijsselmeervogels of Spakenburg. Even de zinnen verzetten op de ritjes Noord-West.

In het jaar 1997 deed zich een ander fenomeen voor in Hoogeveen. Het AZC werd ingericht op AMA’s (alleenstaande minderjarige asielzoekers). Rines Loman kwam als vrijwilliger in contact met één van hen: Cyriaque Ben Assambo. Dat was een bijzonder verhaal zoals ik dat gehoord heb. Cyriaque was een zeer getalenteerde voetballer. Hij was door een spelersmakelaar meegenomen uit Kongo en toen in Nederland bleek dat dit zijn talenten toch tegen vielen werd hij gedumpt op Amsterdam CS. Van daaruit kwam hij via de IND in Hoogeveen terecht. In zijn eerste wedstrijd won HZVV gelijk met 5-0 en speelde het zich veilig. Een nieuwe ster was geboren. Cyriaque ging spelen in HZVV-1, woonde bij bestuurslid Erna Zanting op de zolder en was een bijzonder geval. Hij was in tranen toen hij op een training het been van Joost Bekhuis brak, maar verder een vriendelijke jongen. Geïnteresseerd in de dames en zeker ook een ‘mannetje’. Wij hebben hem na de definitieve afwijzing van zijn asiel nooit meer gezien….zo maar was hij weg…

In deze jaren starten we met een 10 mannen het ‘HZVV-Chanty koor’. Naast de door mij en Cor Timmerman georganiseerde loterijen/rad van avontuur zongen wij bij de ledenvergaderingen of nieuwjaarsrecepties. Over een vlieger, een vogel en natuurlijk de club die ze vrezen….Dat laatste is eigenlijk onzin. HZVV is één grote verzameling ideale schoonzonen…wie zou de HZVV-ers nog vrezen?

1999-2004

In deze periode beginnen Cor, Rolf en nog een paar lieden aan het door ons bedachte Nederlands kampioenschap voor 4e elftallen. Uit Noord, Oost, de Bollenstreek en de vissersdorpen komen er vierde elftallen naar Hoogeveen. Weekendje weg, overnachten in een tent of in vakantiepark de Westenbergen. De barbecue’s na afloop waren één groot feest (ook voor Rolph Drent).

In seizoen 1999-2000 wordt HZVV op zaterdag 5 mei kampioen van tweede klasse E; wij gingen met 6 bussen naar Stadskanaal. Zelf was ik als een arme penningmeester ook verantwoordelijk voor de verkoopactie van HZVVV sjaal. Helaas komt deze op donderdag 3 mei binnen, maar met een drukfout: HZVVV. De sjaal wordt een enorm collectors-item. Voor 10 gulden had men een unieke 3 V’s sjaal. In de zomer 2000 speelt HZVV ook haar jubileumwedstrijd: volgens de onduidelijke papieren was HZVV opgericht op 20 mei 1940. Dit was voor mij een doorn in het oog.  Dus we vierden op 20 mei 1940 het 60-jarig bestaan. Ter gelegenheid had ik in 12-documenten steeds enkele jaren historie van HZVV beschreven. De 13de episode ging over de toekomst: http://www.kreuzeman.nl/historie-hzvv-episode-13-de-toekomst/ Voor mij leuk om  te lezen wat ik toen allemaal voorspeld had….

Het 60-jarig bestaan stond ook in het teken van de wedstrijd HZVV-Glasgow Rangers. Een treffen tussen twee super-cockse-ploegen. Overigens was in het Schots cockse vertaalt als protestant. Voor de sponsoren had ik 100 stropdassen gekocht en verkocht onder de naam ‘ontvang Dick met een strik’. HZVV verliest maar met 1-6, Mols is geblesseerd, maar een mooi evenement was het zeker. Tijdens het evenement verkocht ik 30 oude shirts van HZVV-A1 onder de noemer: HZVV away-shirt last season. Het kan zijn dat er mensen in Glasgow rondlopen met Speedy Clean op het shirt….wat deze dag ook opvalt is dat er om 10 uur als Schotten aan het bier zitten en eigenlijk niets van de match zien. Op de day-after gelijk alles na rekenen. Zucht het kon uit. HZVV verdiende zelfs nog een paar duizend gulden. Een seizoen er na spelen we tegen Dynamo Tblisi van Johan Boskamp. Daarmee leerde je de voetbalwereld kennen. Boskamp kwam zelf de gage incasseren door in de volle kantine te brullen: wie is Kreuze, ik zoek Kreuze om effe af te rekenen.

In 2004 wordt zoon Sem 6 jaar en mag hij gaan voetballen. Een nieuwe fase breekt aan. Hij start als keeper in F8. Snel blijkt dit niet zijn ding. Rennen over het hele veld is meer zijn specialiteit. Bal voorin verliezen en dan in volle sprint terug om de bal nog net van de lijn te halen. Dat werd echt zijn ding: aanvallers op snelheid achterhalen en ballen van de lijn halen. Sem zal nog jaren achterin spelen als het slot op de deur. In F8 ben ik ook gelijk trainer. Lastig dat die kinderen precies om 1800 uur willen beginnen. Maar we spelen leuk en worden net geen kampioen in de najaarcompetitie. In de voorjaarscompetitie lukt dat voor het eerst. Er zulle nog zo’n 6 volgen. Helaas zal ik als trainer nooit verder komen dan E5. Tot geluk van Sem. Zo’n fanatieke vader is allemaal lastig als je zelf liever uit de schijnwerpers blijft. In die tijd schreef ik het rijmpje: ‘oortjes en traptechniek’…http://www.kreuzeman.nl/oortjes-en-traptechniek-2000/. Het is binnenkort 2015, dus denk ik dat ik me een paar jaar verrekend heb…

2004-2009

In deze jaren worden we kampioen met F5, E8, E5. In E8 volgens mij samen met de net overleden Jeroen Klunder. Een neef met wie ik een goed team vormde. Hij was rustig en betrouwbaar. In E8 is het helemaal bijzonder omdat we weer te maken krijgen met een zwarte parel: Kelly Fernando João.  We speelden toen opstelling: 6 verdedigers en 1 aanvaller. Spelers vonden het geweldig. In die tijd begon ik ook met het geven van bijnamen aan alle spelers. Daarmee gaf je de mindere spelers ook veel waardering. De zwart panter, meerdere stofzuigers, levend schild en dat soort teksten. Ik genoot er enorm van.

Op 2 januari 2005 start ik met André, Erik en Marc ons eigen accountantskantoor. Op de nieuwe site bedenk ik het concept: ‘pak & passie’. Als je op een foto klikt van een van de medewerkers in pak dan veranderd het beeld in: de persoon in kleding van zijn/haar passie. Zelf sta ik zeker 7 jaar in (zaalvoetbal-) tenue van HZVV op de site…

Nadat Sem doorgeschoven is naar de D’s gaat ook zijn kleine roodharige zusjes op voetbal. Zij begin in E9m en wederom wordt ik trainer/coach. Het is een moeilijke tijd, de meiden zitten alleen maar bij (sterke) jongensteams in de competitie. 0-25 komt met enige regelmaat voor. Juul speelt vaak laatste man omdat ze met haar snelheid nogal veel kan compenseren. In deze jaren wordt ik weer lid van bestuur van businessclub HZVV. Als penningmeester en wel voor de periode 2005-2011. Mooie tijd….

2009-2014

In 2008 beginnen we als HZVV weer aan een strategische herijking. Moeten we wel/niet streven naar de hoofdklasse of meer? Uit dit beraad komt een selectiecommissie voor een nieuw bestuur. Zij vragen mij als bestuurlid commerciële zaken. En gelijk gaan we aan de slag met de verhuizing naar een nieuw complex aan de overkant van de parkeerplaats. Ondertussen organiseren we met een commissie in 2009 de match HZVV-Ajax. Dat liep commercieel en financieel goed af…HZVV verloor dik, maar de jongens speelden wel mooi tegen Suarez en zijn vrienden. In zomer 2010 proberen we het nog een keer: HZVV-FC Groningen. Dat wordt een grote teleurstelling. Ik herinner me nog dat ik Hans Nijland belde om hem te zeggen: Hans het is gelukt we zijn de eerste club die geld moet toeleggen op een wedstrijd tegen de FCG.

Vanaf 2010 staat alles in het teken van de verhuizing. In de periode 2009-2010 combineerde ik ieder bezoek aan een (klant-) locatie in Nederland met een bezoek aan een sportcomplex met bijzondere kenmerken. Vele ideeën deed ik op bij Nieuwegein, de Meern, Schalkhaar, Drachten, RKVV Jeka in Bavel (onder Breda), enz.

Samen met met name Emiel organiseerden wij de grote HZVV-loterij. In die periode had ik een rood-witte HZVV C1 in bezit. Deze stond iedere zaterdag bij de entree van het complex. Koop de € 100 loten! Omzet van de loterij € 80.000 en daarmee was het inventaris van het nieuwe clubhuis gefinancierd.

De verhuizing naar nieuw complex waren tropenmaanden. De borden en alle sponsoruiting waren natuurlijk met veel moeite verkocht en moesten nog allemaal op de plek gehangen worden. Een ploeg met 10 man was dagelijks aan de slag. Speciaal noem ik André Barelds of Frans Wobben. Die daar een meer dan weektaak aan hadden.

Op dit nieuwe complex werden wij in seizoen 2009/2010 gelijk kampioen. Een derde door mij met Simon Lenten gerealiseerde foto op metaal in de kantine was het gevolg.  In 2011-2012 starten Ferdinand Hup, Gerjo Stegeman en ik weer met het kampioenschap van Hoogeveen. Als invaller-speaker ben ik dat toernooi ook nog volop actief. Daarnaast pak ik als speaker zo nu en dan een invalbeurtje mee. Ik draai dat het liefste mijn eigen muziek. Bijvoorbeeld ‘Jesus is allright’ van de Dooby Brothers. Dat wordt niet door iedereen gewaardeerd. Met name ook door mijn stukken over leven, sport en geloof in het clubblad geven mij een nieuwe bijnaam: Gereformeerde prediker. Een handjevol anonieme brieven komen binnen over dit onderwerp. Ook het selectiebeleid van de trainer geven aanleiding tot anonieme brieven. Leukste is wel dat Tinus Huisjes op een gegeven moment bij het bestuur informeert of wij nog gaan reageren op de anonieme brieven….

In 2012 krijg ik een kleine terugslag. De energie loopt wat terug. Met de hoofdsponsor loopt het stroef (na een overname) en het businessclubbestuur, dat 1,5 jaar eerder was vernieuwd, viel uit elkaar. Dus pakken we dat er weer bij en starten met het samenvoegen van sponsorcommissie en Businessclub. Een periode waarin we veel en leuke dingen organiseren realiseren. Reisjes naar Schalke, Hamburg en later Newcastle. Ook starten wij in die periode met de perspraatjes met trainers na  de wedstrijden HZVV-1. Een voetbalpool bij de wedstrijden van HZVV-1 waarbij men een slagroomtaart kan verdienen. En natuurlijk de man van de wedstrijd. Via Rabobank en later Actio delen we handdoeken en bloemen uit van de ‘Vergeet-me-niet’ aan de beste man van de match. Standaard na afloop de vraag: beste…(man van de wedstrijd) wat ging er door je heen toen je het hoorde. Zelfspot is een groot goed.  Om de ledenvergaderingen op te leuken zijn we gestart met “HHDD”. Ondergetekende als Mattijs van Nieuwkerk van HZVV. HHDD stond voor heel hzvv draait door. Steeds nieuwe gasten aan tafel. En natuurlijk interview met de HZVV-er in de vreemde. HZVV-ers die in Engeland wonen, in downtown New York of voor defensie op een schip voor de kunst van Somali voeren. Inmiddels staat als opvolger de HZVV College Tour klaar voor de komende ALV. Het lukt echter nog niet om de interessante HZVV-er in de stoel te krijgen….toch een bescheiden volkje.

In deze jaren was er wel eens wat gedoe met de HZVV-jeugd in het Protos Weering Toernooi. Daarom mag ik me mede-initiatiefnemer van het CRWA  noemen. Dit is inmiddels de informele supportersvereniging van HZVV. Cocksen Red White Army. Naast contact vanuit bestuur naar het organisatiecomité CRWA was ik ook de financier van de merchandising en bezit nog steeds zo’n 100 jasjes, shirts, hoodies en mutsen…daarnaast met DD-sport de HZVV-babymuts en slab ‘op de markt gebracht’. Dat was ook leuk omdat daarmee we ook een kado hadden voor leden die hun (klein-) kind bij de geboorte aanmelden als lid. Het babylidmaatschap is een idee van Jan Fieten Sr en door ondergetekende gerealiseerd.

In 2011 is met hulp van een particulier de tribune gebouwd. Deze 10 jarige lening moest op verzoek van de geldschieter (gevolgen bouwcrisis) vervroegd worden ingelost. De door ondergetekende opgezette obligatie lening zorgde binnen 1,5 maand voor bijna de dubbele benodigde hoeveelheid geld….dus moesten er door ondergetekende obligatiehouders teleurgesteld worden…toenmalige penningmeester en voetbalvriend Frans van Dorst moest afremmen anders gingen we nog wat meer zaken realiseren middels obligatieleningen…

2014-heden

Veel discussie over bezuinigingen en de sport en naar vervolgens vele uren in de gemeenteraad doorgebracht en vandaar uit werd de interesse voor politiek weer aangewakkerd: per 20 maart 2014 zit ondergetekende in de gemeenteraad. Niet voor de sport (alleen), maar vooral om veel energie te stoppen in werkgelegenheid en in economie. Daarnaast natuurlijk in de financiën van de gemeente.  In november 2014 werd een traject van ruim 10 jaar afgesloten. In samenwerking met met name Jan Klein (oud-voorzitter en inmiddels erelid) werd onderzoek gedaan naar de juiste oprichtingsdatum. Naar vele jaren spitwerk stuiten wij op keurig uitgewerkte notulen van Olympia Voetbal met daarin de naam en toenaam van de leden die naar deze voetbalclub komen. Deze komen van HVV. Daarmee hadden we de voorganger van Olympia voetbal gevonden en konden we onszelf en de leden overtuigen dat de oprichtingsdatum eigenlijk 5 december 1929 moest zijn. Dit werd in de ALV van 10 november 2014 aangenomen en 4 weken later werd boven de entree een plaquette onthuld van deze gegevens. Klein succesje en een hoogtepunt in 14 jaar zoeken naar de juiste oprichtingsdatum. 

Naast voorzitter van de businessclub HZVV onderneemt en het door de crisis loodsen van HZVV zijn we druk doende met het HZVV JEUGDFONDS (HZVV FOUNDATION). Een fonds voor en door HZVV-ers met plannen. Plannen die passen bij de Hoogeveense samenleving anno 2015. Contributie-bijdragen, kledingbijdragen, evenementen voor HZVV-jeugd, maar ook begeleiding op gebied van gezondheid, respect, anti-pesten en maatschappelijke participatie. Daarnaast een lang gekoesterde wens: voetbalkampen voor de kinderen die niet of nauwelijks op vakantie gaan. En voor al die doelen kan HZVV de € 25.000 voor de clubheld goed gebruiken. Daarom schroom ik niet om op te roepen: stem op mij, met dit geld kunnen we een vliegende start maken met de HZVV Foundation!

Korte HZVV-CV

 • Lid HZVV (1979-heden)
 • Columnist clubnieuws en opvolgers vanaf 1989
 • Bestuurslid (2 keer penningmeester) 1997-2002
 • Bestuurslid BC HZVV 2004-2011
 • Bestuurslid commerciële zaken en vice-voorzitter 2009-2014
 • Bestuurslid supporterszaken 2009-2014
 • Bestuurslid kledingzaken 2012-2014
 • Lid bouwcommissie 1998- 2011
 • Jeugdleider, teambegeleider etc. 2004 tot heden
 • Voorzitter Businessclub HZVV ONDERNEEMT, lid acquisitiecommissie, evenmensenorganisatie en financiële commissie vanaf 2012  – heden
 • Reserve omroeper
 • Coördinator CRWA en (kleding-) verkoper CRWA-merchandise
 • Organisatie ‘Kampioenschap van Hoogeveen’
 • Lid van de onderzoekscommissie ‘historie HZVV’
 • ‘Papieren lid’ HZVV veteranen-1 (45+ voetbal)
 • Coördinator ‘obligatiehouders Masselink-tribune’.
 • Mede-initiatiefnemer ‘HZVV Foundation’
 • Bovenal supporter HZVV….!

 bericht clubheld