Nog maar één week na dat hij uitgeroepen is tot clubheld van HZVV uit Hoogeveen, stapt Erik-Jan Kreuze over naar ZZVV. Gisteravond werd hij al gesignaleerd bij de wedstrijd ZZVV-Glimmen. De kersverse kampioen uit Zuidwolde ZZVV haalde Kreuze voor de vacante positie …lees meer.

E.J. Kreuze stapt over naar ZZVV (niet te verwarren met naamgenoot G. Kreuze)?  De amateurvoetballiefhebbers leven in het schemergebied van de ‘transfers’. In april-mei-juni veranderen veel spelers van club. Ik vroeg in het perspectief van deze ‘transferperiode’ mezelf af of zo’n bericht mogelijk zou zijn? Spelers veranderen ‘zo maar’ van club. Een jeugdtrainer die vele avonden in een jongen (of meisje) geïnvesteerd heeft, een ballenvrijwilliger die dagen voor goede materialen gezorgd heeft, een sponsorcommissie die voor geld voor kleding of een reisje gezorgd hebben, een bestuur dat vele avonden heeft besteed om de opleiding te verbeteren, een vrijwilliger van de bloemenactie die vele uren steekt in verkoop om de kas van de jeugd te spekken. Allen zijn blij als een speler met hard werken het eerste team haalt. Of als zo’n speler een stap (echt) omhoog maakt. Dus naar een topklasser of een BVO. Als een speler daar ook aan spelen toekomt. Ze gaan zelfs naar hem of haar kijken. Maar zou ik zelf op een punt kunnen komen dat ik zou overstappen naar ZZVV. Natuurlijk hebben we het niet over voetbal in mijn geval, maar toch.  Het kost niet veel moeite om je daarin te verplaatsen. Van HZVV gingen in 2014 o.a. 1e elftalspeler Brain Leepel (Bajo) en 2e elftalspeler Bas Uiterwijk Winkel (Bassie) over naar ZZVV. Die stap wordt dus wel meer gemaakt. Als ik daarover na denk komt bij mij het motto van de militaire Willemsorde boven. Moed, beleid en trouw!

shirt

Overstappen volgens ‘Moed, beleid en trouw’

Moed

Wat vraagt meer moed? Overstappen naar een andere club of blijven bij je eigen club? Van beide een voorbeeld. Bij hoofdklasser HZVV is door een vergelijkbare club (mogelijk zelfs eerste klasser) uit zaterdagvoetbal een speler benaderd met het aanbod om zeker € 1.000 per maand te verdienen. Het verhaal zegt nooit netto of bruto. Bij sommige clubs bestaat dat verschil waarschijnlijk ook niet. Het vraagt moed van deze jonge speler om te zeggen: HZVV is mijn club voor geld ga ik niet naar een vergelijkbare club. Ik blijf graag en zal met mijn (voetbal-) vrienden met HZVV het avontuur in de hoofdklasse  aan gaan.  Dat vraagt moed. Of is het beleid of trouw? Andersom kan ook. Een speler van HZVV kan van HZVV-2 een stap maken naar ZZVV-1. Of ieder andere combinatie die u kunt bedenken. HZVV-1 naar HHC of FC Emmen, PEC etc. Dan vraagt het wel moed om in de kleedkamer te zeggen. ‘Jongens ik ga een paar jaar bij ZZVV spelen’. HZVV zal deze jongen misschien nooit helemaal los laten en hij zal HZVV waarschijnlijk niet loslaten. Dat is goed en waarschijnlijk hebben de beide clubs en de speler er ook iets aan. Sportieve ambitie, betere speler worden en toch clubliefde behouden. Beide is mogelijk. Beide vragen moed.  Het vraagt moed van Anass Achahbar om toch bij te tekenen bij zijn club Feijenoord. Hij weet dat hij vermoedelijk 3 of 4 spitsen voor zich heeft, maar hij knokt er voor. Dat vraagt moed. Dat is een mooie gedachte van alle jonge spelers die op de grens van HZVV-3 naar HZVV-2 of HZVV-2 naar HZVV-1 staan. Moed komt uit je hart en hartstocht dat brengt je ver. Knok d’r voor en houdt moed!

Beleid

Toch is het niet alleen het hart. Het is ook beleid. Je moet goed nadenken over waar ga je spelen. Je hoofd gebruiken. Waar kom ik het beste tot mijn recht. Waar wordt ik goed/voldoende gewaardeerd. HZVV-ers (trainers, TC, bestuur, sponsoren) hebben daar allemaal een rol in. Beleid wil zeker ook zeggen ‘ga niet te snel weg’. Spelers zien zelf soms mogelijkheden die er nog niet zijn, maar die er zeker kunnen komen. Hoe komt een talent in de basis?  Soms moet je lang wachten. Dennis Bergkamp maakt in 1986 zijn debuut bij Ajax. Hij was in de jeugd niet de gevierde man. Hij was als jonge jeugdspeler van een vierde klasse-club naar Ajax overgestapt. Toen 12 jaar oud, maar hij zat achter ene Van Basten en kwam niet echt aan de bak. Johan Cruyff zette in 1986 beide spelers in één team. Toen ging het hard. Bergkamp had geduld en wachtte met beleid op zijn kans. Zou dat met Anass ook zo gaan?

anass

Trouw

Naast hoofd en hart is het ook wat in de binnenste (ziel zo u wilt) zit. Trouw zijn aan je principes, trouw zijn aan je afkomst, trouw zijn aan je club. Belangrijkste waar je trouw aan moet blijven is plezier in het voetballen. Mijn persoonlijke opvatting is dat je dat het meest zult hebben bij de club waar je met het hoofd en met je hart kunt spelen. Daar waar je je thuis voelt en je een thuis geboden wordt. Trouw wordt beloond. Je moet ook nadenken wat trouw je brengt als je 30, 40 of zelfs 50 jaar bent! Ik heb mijn trouw aan HZVV als beloond gezien door aandacht en bemoediging die je vanuit je clubtrouw van anderen krijgt. Het is niet alleen een voetbalcarrière waar we het over hebben. Jan Stam zegt altijd: ik wil dat men…dit of dat zegt, denkt, doet, als ik achter de rollator het sportpark op kom lopen. Dat is voor jonge spelers ver vooruit gedacht (voor Jan niet…:-) ) maar wel waar!

moed b trw

HZVV-6 kampioen en ZZVV komt wel een stuk dichterbij

Helaas werd ik niet gebeld door de trainer van HZVV-6 om na zo veel jaren inzet voor team en club toch het kampioenschap van HZVV-6 te mogen meemaken. Duidelijk had ik nog aangestuurd op een paar speelminuten….sinds 1989 speler en volger van dit team geweest. En ja, mijn conditie is niet 50% van die van Henk, Cor, Bert, Otto e.d., maar toch. Als Henk Koster scoort, een knal een kopbal of twee, dan scoor ik mee. Dan ontsteek is vuurpijlen, zevenklappers en donderbussen, want niet alleen de spelers van HZVV-6 genieten van deze momenten en de sentimenten daar tussen…..(vrij naar Henk Spaan). HZVV-6 gefeliciteerd met het lang verwachte kampioenschap. Jaren heb ik het al aangegeven. Zorg dat je in een klasse komt waar je nog eens kampioen kunt worden. Voor dat je het weet ben je 50 jaar en ben je nooit kampioen geworden. Ik was overigens naar ZZVV….in verband met een mogelijk overstap.

kampioen

 

De doorzetters van HZVV-6 (1989-2015 het 1e kampioenschap)

ZZVV als voorbeeld?

ZZVV werd op 13 mei 2015 kampioen van de derde klasse. Ze lieten clubs als Hollandscheveld, Glimmen en v.v. de Weide achter zich. Is ZZVV een voorbeeld? Het is wel een club die geen moeite had (of heeft?) met een fusie met een zondagvereniging. Natuurlijk is het voor ZZVV makkelijker: het prestatievoetbal komt op de zaterdagmiddag te liggen, maar in den lande is dat ook de trend. Jeugd wil op zaterdag voetballen omdat dit beter combineert met de zaterdagavond. Oudere spelers hebben toch veel uit te leggen als ze weer een zondag vertrokken zijn en hun gezin thuis laten zitten. Maar ZZVV is toch een principiële zaterdagvereniging? Dat maakt voor mij de overstap een stuk makkelijker. Een club die de bijbel als richtsnoer voor handel en wandel heeft. Ik voeg een stukje van de statuten van ZZVV toe.  Dat de fusie niet doorgegaan is past mij veel beter. Er komt dus geen  sportclub op algemene grondslag. Dit maakt de overstap naar ZZVV veel makkelijker…..Daarnaast spelen er bij ZZVV vier heel sympathieke ex-HZVV spelers. Wat Huiskes senior (trainer van ZZVV-2 komend seizoen) mij influisterde: met zo veel spelers die vorig jaar nog in A1 speelden. Ik heb het nagekeken. ZZVV liet dit seizoen 12 spelers doorstromen van A1 (speelt divisie!) naar ZZVV-1. Dat is prachtig beleid. De deskundigen (inclusief Hugo Borst en Paul van den Bosch –hoofdredacteur AD-) geven aan dat dit de enige weg is om te overleven. Over 10 jaar zullen alleen sportclubs die dit kunnen doen overleven. ZZVV heeft dat begrepen. Ik kan helaas niets vinden over de doorstroming naar v.v. Zuidwolde (website is ook niet bereikbaar, aftakeling?). Maar dat zullen er vast geen 12 zijn, kortom spreekt de jeugd met de voeten?

statuten ZZVV

Kreuze ging al naar ZZVV!

U zult begrepen hebben dat een clubheld van HZVV niet kan overstappen naar ZZVV. Hoe Bijbels de uitgangspunten ook zijn. Maar het dorp Zuidwolde is nu niet de plaats waar het ‘Cockse gedachtengoed’ erg overheerst. Dus die statuten op algemene grondslag zullen er wel eerdaags komen. Ze hebben de supermarkten ook al open op de zondag…J En dan ben ik niet dogmatisch. Eerlijk over mijn principes wel. Zijn die van beton? Nee, maar ik zoek wel een eigen identiteit. Een duidelijk gezicht. Als over 5 tot 10 jaar geen zaterdag- en zondagklasses meer zijn. Dan is het nog veel belangrijker dat een club (alle clubs, inclusief voetbalclubs) een duidelijke identiteit hebben. Maatschappelijk, opvoedkundig, normen en waarde, maar zeker ook principes. Waar sta je voor. De overstap naar ZZVV zal ‘m voorlopig niet worden. Overigens was ik op 13 mei 2015 al supporter van ZZVV. Om 19.30 uur zat ik nog op kantoor in Tynaarlo om zaken af te werken voor dat de Hemelvaartsdag zou aanbreken. Ik was dus al te laat voor de uitreiking van de Voorjaarsnota van Hoogeveen. Gelukkig heeft Hetty dat voor mij weer geregeld. Wat een team die CDA-fractie van Hoogeveen! ZZVV moest 6 kilometer verder om 20.00 uur spelen bij v.v. Actief, dus dacht ik daar ga ik even kijken. Als ieder raadslid ben ook ik betrokken bij de ambtelijke samenvoeging. Mede daardoor staan wij als Hoogeners toch al dicht bij de Wolden: dus namens de raden was ik supporter van ZZVV bij de wedstrijd ZZVV-Glimmen. Kreuze naar ZZVV! En het was spannend. Niet echt topvoetbal, maar de spanning (van supporters, spelers en begeleiders) vergoede veel. Natuurlijk was er een grote kolonie HZVV-ers, dus helemaal ontheemd voelde ik mij niet. Bajo en Bas werden door hun HZVV-supporterschare aangemoedigd. Ik zag ook minstens 8 man van de HZVV-1 selectie. Het was ontspannend en onderhoudend om de finale van ZZVV van dit seizoen te mogen meemaken. ZZVV-ers blijf voetballen met moed, beleid en trouw! Trouw aan je principes van artikel 2 van de statuten? Van harte gefeliciteerd met jullie kampioenschap. Het went nooit (hoewel…drie promoties in 5 jaar…?)! Op naar een regionale klasse met Schut, Hoogeveen en vooral kampioenen als ZZVV en HZVV!

banjo en bassie

Geel Zwarte Cockse Bajo en Bas, van harte mannen!