Twee raadsleden zijn gezamenlijk 40 kg afgevallen. Het kan dus wel. Veel vergaderen en toch afvallen!

‘Raadslid op gezond gewicht’ is een grap die bij de verschillende behandelingen over JOGG in Hoogeveen een aantal keer is gemaakt. De raad in Hoogeveen is zeer betrokken bij meer beweging en gezonde voeding voor de jeugd in Hoogeveen, maar zijn raadsleden zelf wel op een gezond gewicht. Helaas is het, net als elders in de samenleving, ook bij raadsleden niet altijd even gezond gesteld met het gewicht. Veel vergaderen, stukken lezen en overleg voeren snoept veel tijd af van de doelstelling ‘voldoende bewegen’. En als je het druk hebt met de Tamboer, kunstgras, Verkeer veiligheid, ijsbaan, verkiezingen en noem maar op wat er in de agenda van de raadsleden in Hoogeveen staat, dan schiet gezond eten er ook wel eens bij in. Twee raadsleden hebben de afgelopen maanden iets gedaan aan deze situatie en daarmee aan hun overgewicht.

Erwin Slomp (gemeentebelangen) en Erik-Jan Kreuze (CDA) vonden dat zij wel eens iets mochten doen aan hun bewegen en hun gewicht. Zij riepen daarom de hulp in van autodidact op voedings- en sportgebied, de ‘sterkste man’ Hans Schonewille.  In de periode februari, maart, april, mei en de eerste weken van juni werd er koolhydraatvrij gegeten, niet gesnoept en zeker ook veel bewogen. Eerst in de sportschool en later ook op andere manieren. Beide raadsleden probeerden in de gaatjes van hun agenda ‘beweging’ in te plannen en langzaam aan lukt het. Inmiddels zijn zowel Erwin Slomp als Erik-Jan Kreuze 20 kg afgevallen en zitten ze lekker in hun vel.

Zij laten daarmee de inwoners van Hoogeveen zien dat ondanks een drukke agenda je ook, met voldoende doorzettingsvermogen, gezonder kunt eten en meer kunt bewegen. ‘Nog even en onder de tafels in de raadszaal staan van de kleine fietsjes’ zo suggereerde Erik-Jan Kreuze.  Gemeentebelangen fractievoorzitter Erwin Slomp is inmiddels aan het trainen voor de Nijmeegse vierdaagse en dat had hij een half jaar geleden niet gedacht! De beide raadsleden raden de Hoogeveners aan om gezonde voeding (net als alle kinderen in het JOGG-programma) en meer bewegen echt op te pakken. Ga naar één van de vele sportscholen, fitnesscentra of sportclubs en ga aan de slag met meer bewegen. Denk na wat je naar binnen propt en naar een paar weken gezond eten is het de gewoonste zaak van de wereld. En Nee-zeggen is ook een mogelijkheid, in de politiek weten we daar alles van.  Via ROGG en JOGG komen we dan uit bij HOGG. Hoogeveen op gezond gewicht. Het is een prachtige doelstelling!

Ter toelichting wat is JOGG?

JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht en richt zich op meer bewegen en een beter voedingspatroon. Vanuit deze ambitie werkt de gemeente nauw samen met verschillende partners. Met een meerjarige aanpak maken we kinderen en jongeren bewust van gezonde voeding, vaker water drinken en meer beweging. Sinds 2014 is de gemeente Hoogeveen aangesloten bij de landelijke JOGG beweging. JOGG richt zich op vijf thema’s, dit zijn: 1. Gezonde leefstijl en leefomgeving gericht op gezinnen met jonge kinderen (-9 maanden tot 4 jaar). 2. Gezonde leefstijl en leefomgeving gericht op gezinnen met kinderen (4 tot 12 jaar). 3. Gezonde leefstijl en leefomgeving gericht op jongeren van 12 t/m 18 jaar. 4. Doorverwijsketen signalering en doorverwijzing m.b.t. ongezond gewicht. 5. De Gezonde School, extra ondersteuning bij structurele en planmatige aanpak van gezondheidsbeleid op scholen. Inmiddels hebben minimaal 8 basisscholen het vignet Gezonde School behaald. Daarnaast is  Zwembad De Dolfijn gestart met een gezonde kantine. Bezoekers kunnen nu de keuze maken uit een gezond of ongezond product.