Blog over teleurstelling en het geen lid worden van de PS van Drenthe. 

Hoogeveen, 18 maart 2023

Nu ook de stemmen per kandidaat geteld zijn wordt keihard duidelijk dat vanuit CDA Hoogeveen geen statenlid wordt afgevaardigd aan de staten van Drenthe. Ik mocht aan de zijde van lijsttrekker Jumelet intensief campagne voeren en beetje aan mijn voorkeurscampagne werken onder het motto ‘Drenthe kan wel wat Hoogeveen gebruiken’. Bij de bekendmaking van de uitslag per partij  was al duidelijk dat CDA, hoewel nog steeds de tweede partij van Hoogeveen, fors ging verliezen ten opzichte van 2019. Had het CDA in Hoogeveen in 2019 nog 3.770 stemmen (15,8%), in 2023 heeft de opkomst van met name de BBB in Hoogeveen, mede veroorzaakt dat nog 2.307 (8,7%) mensen op CDA stemden. Dat is in Hoogeveen een daling van 38%.  Nu was ik na 2018 en 2022 wel iets gewend, maar toch het blijft zoals Jo-Annes de Bat (de Jumelet uit Zeeland) zei ‘zwaar kloten’. Op CDA en ‘hoe nu verder met de partij’ ga ik apart in omdat ik vanuit CDA daar ook verzoeken toe kreeg en dat zorgvuldig wil doen.

Dankbaarheid

Met de campagne ‘Drenthe kan wel wat Hoogeveen gebruiken’ is een ‘mini-voorkeursactie’ gestart om vanuit de sterke kanten van Hoogeveen, de Hoogeveense stemmers aan te moedigen op een Hoogeveense kandidaat te stemmen.  Bestuursvoorzitter Henk Reinders schreef daar een vlammende ingezonden brief over en herhaaldelijk werden Hoogeveense kandidaten aangeprezen, altijd wel met het accent op ondergetekende. Daarom is er ook dankbaarheid. Het glas is immers halfvol. Nog nooit werd er door de CDA-stemmers zo vaak op hun plaatsgenoot gestemd (relatief vaak dat wel!). Let wel het aantal CDA-stemmers is wel enorm gedaald t.o.v. voorgaande provinciale verkiezingen. Dus 30% van de CDA-stemmers in Hoogeveen stemde nu op kandidaat nummer 6.  Dat is iets om dankbaar voor te zijn. Ik ben daar echt dankbaar voor.

Hartverwarmend

Velen gaven rechtstreeks aan mij hun stem door. Dat was zeer bemoedigend. Toch wil ik een viertal adhesiebetuigingen expliciet noemen. Uit respect voor hun privacy noem ik hun namen niet. Van twee personen kreeg ik hartverwarmende steun.

Iedere ochtend brengt een oudere mevrouw (L.H.) bij ons de kranten. Op zaterdag zelfs een pakket dat we 2 brievenbussen nodig hebben. Zelf ben ik vroeg op dus we groeten elkaar wel eens. Ongeveer 2 weken voor de verkiezingen vroeg ze of ik misschien belangstelling had voor de CDA-stropdas van haar overleden vader. Hij was in kleinere gemeente jaren raadslid geweest en ze had de das altijd bewaard. Ik pinkte een traantje weg toen ze zei ‘veel succes met de verkiezingen’ en ik dacht die das ga ik dragen bij mijn entree in de staten. Helaas niet…

Een tweede adhesiebetuiging komt van een collega-raadslid van een andere partij. Hij gaf me zijn ingevulde stemkaart en kopie legitimatie. Hij zei, ik ben zelf afwezig, maar vind jou de beste kandidaat om Hoogeveen in Drenthe te vertegenwoordigen. Als je dan bedenkt hoeveel botsingen we gehad hebben en hoe zeer dat zijn persoonlijke en zakelijke leven geraakt heeft dan was dat voor mij wel een lesje nederigheid en ‘over schaduwen heen stappen’. Veel dank voor deze stem.

De derde steunbetuigingen kwamen van mensen waar ik wekelijks mee werk in Hoogeveen. Actieve en minder actieve CDA-ers. Mijn sportcoach Ralko Doezeman maar ook de vele anderen. Rick, Annette, Martin, Femke, Duncan, Evert-Jan, Erik, Jan, Jan, Frans, Be, Eduard en zo nog vele anderen… natuurlijk Harmjan die er leuke banners van maakte!

 

Tenslotte wil ik noemen Arend Kuiper, bijna gepensioneerd Qbuzz-chauffeur en (oud-) rij-instructeur. Dé man bij wie ik ondanks grote mond tegen examinator het rijbewijs heb gehaald. Hij kwam op dinsdag 14 maart om 7.30 uur even een kopje thee brengen door regen heen. Het was een zware campagne (duizenden Jumelet flyers en nog veel meer ‘Bert en EJ-flyers’ bezorgd en laten bezorgen). Dank vrijwilligers (en B & L). Maar dit moment was een warme opkikker die je niet snel vergeet.

 

Beangstigend

Wat ik wel  beangstigend vond waren vele tientallen reacties op enkele posts ter ondersteuning van mijn kandidatuur (van Harmjan, Annette, Martin N en Femke). Hiervan had ik (met hulp van Laurens) sponsoring op gezet. Dus je betaald FB om het te promoten. Een minder fraai systeem, maar wel heel effectief om in het postcodegebied van 7901-7909 goed zichtbaar te zijn. Daarmee komt jouw bericht ook verder dan je eigen netwerk en aanpalende netwerk. In de bijlage zet ik 15 van de vele reacties.

Deze reacties en vergelijkbare reacties op de markt ontnemen je wel de moed en het enthousiasme om je voor kleine vergoeding in te zetten voor de samenleving. Ik ben nooit veroordeeld dus geen crimineel. Ik heb nooit kinderen van toeslagen ontvoert, ik aanbid geen duivel, juist Jezus Christus, ik lieg niet en ik bedrieg niet, ben juist heel transparant, ook als het een moeilijk onderwerp aangaat, ik zet me in voor Hoogeveen en heb bij mijn weten ‘Hoogeveen niet kapot gemaakt’. Ik ben nooit bij het WEF geweest maar draag wel de SDG’s uit. En kan zo nog wel even doorgaan….

Kortom eigenlijk moet je dit niet lezen, maar ik wil het toch noemen in dit verslag. Het is voor mij ook ‘verwerking’ van wat je overkomt. Als je ongevoelig bent voor reacties hoe kun je dan een empathisch raadslid zijn? Maar als je zelf avonden op pad bent, hele zaterdagen op markten staat, ’s ochtends om 600 opstaat om paar uur raadsstukken te lezen, ruzie thuis krijgt….en dit zijn je reacties dan vraag je je af waar is respect en (ondanks verschillen, dank Gerwin Gruppen) waardering? Het was voor mij om verschillende redenen een zware tijd. Met een afrekening die ik niet tegen kon gaan. Weer een campagne met -38% stemmen….terwijl daarnaast nog mijn hoop gevestigd was op voldoende voorkeurstemmen…..allemaal niet gelukt.

Voorkeurstemmen

De voorkeursactie richtte zich op de drempel die in 2019 op 1.163 stond (dus bij opkomst van 55,8%). Door de enorm hogere opkomst ook in Hoogeveen (nl. 60,7%) ging de drempel fors omhoog naar 1.516 stemmen. Hoewel, als we dit schrijven hebben nog steeds een aantal gemeenten (4) hun details (proces verbaal per stembureau) niet hebben gepubliceerd. Maar toch is het aantal voorkeurstemmen met 743 veel te gering. Het aantal verkregen stemmen is 49% van de drempel om met voorkeur gekozen te worden. Zoals gezegd dat wel  743 mensen ‘Kreuze’ gestemd hebben stemt tot GROTE dankbaarheid.

Felicitatie

In het kader van ‘Drenthe kan wel wat Hoogeveen gebruiken’ feliciteer ik de vier kandidaten die wel de provinciale staten vanuit Hoogeveen gaan bezetten: ervaren mannen als Hendrikus Loof (PvdA) en Bert Vorenkamp (PVV). Maar ook de twee nieuwkomers Martin Jansen en Stijn van den Berg (beiden van BBB). Alle vier met een duidelijke link met Pesse….  Natuurlijk waren er al felicitaties voor de gehele BBB en andere groeiers als PvdD en Volt.

Frustratie

Zoals bij het gehele regionale CDA is ook bij ‘Team Jumelet’ en zeker ook bij  mij sprake van frustratie. Overal, is waardering voor de CDA-ers in de staten (en de gemeenteraden). Echter tegen een grote ondertoon van een ‘afrekening met Rutte IV’ kon je regionaal geen campagne voeren en geen argumenten of prestatielijstjes aanvoeren. De altijd nog scherpe Sytze Faber zei eens ‘als men  in Den Haag een scheet laat, verlies je in Hoogeveen de verkiezingen’. Helaas is dat ook in 2023 in extreme mate gebeurd. En dan moeten we Den Haag als ‘CDA Den Haag’ én als ‘de coalitie Rutte IV’ zien. Van beide hebben we in Drenthe, eufemistisch uitgedrukt ‘geen profijt’ gehad. Daarnaast moet gezegd dat CDA met boodschap van inhoud, hoop en nuance ten onder gaat in het mediageweld. De campagne PS23 leek vooral te gaan over landelijke thema’s, over landelijke kopstukken en daarbij werd zeer effectief gebruik gemaakt van oud-kandidaat nummer 7 van CDA Deventer uit 2018…compliment voor de positionering van Caroline van der Plas. En een nog groter compliment voor de wijze waarop zij zichzelf bleef en blijft. Onderschat de BBB niet. Zij hebben optimaal gebruik gemaakt van breed levende ‘stem ze weg-gevoel’ zonder daarbij zelf extreem en neerbuigend te worden. Natuurlijk blijven er zorgen over bestuurlijke kwaliteiten en bepaalde rechts/conservatieve standpunten, maar de BBB heeft niet alleen verrast, ze zal ook blijven verrassen.

Beraden

Ik ben de fractie van Hoogeveen dan ook erg dankbaar voor hun steun. Snap dat ze mijn fanatisme niet konden bij benen, maar nu ik niet naar ‘Assen’ ga en me daarop wel gericht had, moet ik me beraden op mijn politieke loopbaan. Fijn dat de fractie me daar even de ruimte voor geeft.

Erik-Jan Kreuze, kandidaat 6 van de historische provinciale verkiezingen 2023. Lid van het Christendemocratisch Appel

 

 

Bijlage: 15 reacties op facebook: 

 1. ‘Ga je schamen crimineel’ en drie dagen later ‘breng eerst de kinderen eens terug van de toeslagen’ (Henkjan Homme Koerts)
 2. Schaam je (Johan Klooster)
 3. 15 maart is ook voor jou bijltjesdag (Gerard Gerding)
 4. CDA, hielenlikkers en meelopers (Jan Jansen) of jullie zijn meelopers van Rutte (Jans Bos, verder aardig kerel)
 5. Het CDA heeft al genoeg kapot gemaakt in Hoogeveen (Gre Hey, komt vaker voorbij)
 6. Corrupte Dictoriale Aangelegenheid, Joh, CDA (A.J. Buurs, Dictatoriale moet het wellicht zijn)
 7. CDA gewoon bij de afval zetten, weg ermee !!!!!! (Tonia Hilberdink, ook last van verkeerde lidwoorden, herken ik)
 8. Stem ze weg met foto van doorgehaalde logo’s van coalitiepartijen (Peter Steging)
 9. CDA Hoogeveen democratisch dat is al lang verleden tijd en vooral nadat Balkenellende het stokje in handen had!!! (Frans Nevels)
 10. Verstandige mensen stemmen niet op CDA. Bij CDA leer je liegen en bedreigen. Maar ja het hele geloof bestaat uit liegen. Dus haal het Christelijke uit CDA en gebruik de D voor Duivels (Jaap van der Leij)
 11. Geen idee waar ze de moed wel aan ontlenen om voor cda op een lijst te gaan. de vroegere normen en waarden zijn verworden tot liegen en bedriegen bij dezen. als je dan werkelijk wat voor de samenleving wil betekenen dan was je allang aan de slag gegaan binnen een andere politieke stroming (Wim de Buck, ooit wel eens bijna een fiets bij zijn fietsenwinkel gekocht)….
 12. Grote Judasclub (Margreet Booij)
 13. Stem ze weg. Jeugd hoort niet opgeroepen te worden om ingezet te in een gecreëerd oorlog. Laten deze CDA hun eigen kroost maar offeren. Weg met die WEF puppets (Liesse Berkin)
 14. Jij gaat dus voor verdere afbraak van Nederland (Dirk Reijnders)
 15. Nooit vergeten wat zij is aangedaan (met foto van mensen met mondkapjes daarbij) (Lucinda Kroon)