Zwartrijden

Vandaag, op mijn verjaardag had ik een nieuwe ervaring. Om 615 uur zat ik te lezen in het FD en las daar van een bankier Jonathan Burrows van BlackRock die jaren lang niet € 27 maar slechts € 9 betaalde voor zijn 1,5 uur durende treinreis naar de financiële City van London.

Eigenlijk reed Burrows grijs. Hij deed net of hij bij de stadsgrens in de trein was gestapt. Jarenlang €. 18 per ritje voordeel. De succesvolle directeur, vermogensbeheerder kon dit doen omdat in zijn woonplaats geen poortjes stonden. Hij werd betrapt en men denkt (?) dat hij dit 5 jaar heeft gedaan, een schikking van let wel € 54.000 was niet genoeg voor de FCA, zeg maar de AFM van financieel Engeland…..FCA gooit hem uit het beroep; nooit meer vermogensbeheerder zijn…..

jonathan-burrows-dailymail

Ik had ’s avonds (heel) laat een kaartje gedownload van de spoordeelwinkel.nl. Leek me wel handig. Voor maar € 27 (ironisch) 1e klas en werkend naar Amsterdam. Koopje! Een dagkaart kost €73. Als goed accountant pijnigde ik mijn hersenen om te bedenken hoe dat verdienmodel er uit zou komen te zien. Nog met gratis apfelstrudel ook….wel in een restaurant aan de andere kant van de stad, maar toch…jonge wat een geld gooit I’ am sterdam-marketing er tegenaan dacht ik nog…zo graag willen ze dus mensen naar Amsterdam hebben….

Vroeg zat ik dus prinsheerlijk in mijn lege eerste klas coupe. Tijd voor een paar telefoontjes zoals ik dat ook de hele autorit altijd doe….voor vertrek een knuffel en leuke kado’s van mij Aniet gekregen. Zelfs (kans op 30 mln, wat natuurlijk dan voor 15 mln van haar is….welbegrepen). Beker warme thee van het zo juist geopende ‘snackloket’. Stoelen zacht en tas vol met papieren van AFM, Afier, gemeente en wat los leeswerk. Buiten regen en binnen lekker warm. Geen file, geen 6-baans gecross. Dus de dag lacht je toe.
De conducteur vlak voor Amsterdam…..de klok staat net op 9.03 uur… Kaartje met grote letters HOOGEVEEN-AMSTERDAM. Perfect zei de conducteur! ik kijk het kaartje nog eens na…niet gebruiken voor 900 uur…. Oei,oei, mazzel? Achterbaks? Unheimisch gevoel bekruipt me, ik moet die man vertellen dat ik al vanaf 700 uur in de trein zat. Maar dan kan ik uit mijn beroep gegooid worden. Zeg wat je ziet. Gedrag, gevoel, gevolg en gewenst gedrag. Ook nog de vier G’s vliegen mij aan, wat voor gevoel zou de conducteur hebben….ik kijk hem nogmaals aan, is het akkoord? ‘Prima voor elkaar meneer’ zegt de lachende conducteur. Zou hij ook de krant hebben gelezen, wist hij van tuchtrecht in de  accountancy en de zware sancties? Zou hij de geboortedatum in mij paspoort gezien hebben? Vele vragen, geen antwoord. Wel dat ik succesvol was gestart met een carrière als zwartrijder. Of was het grijs…..nu maar hopen dat de lijntjes tussen NS en AFM niet zo kort zijn….anders weet je het op eens: ik wordt conducteur. Of toch niet? Jonathan Burrows, sterkte…!