Huis van liefde, liefde van huis uit, terugblik op 38 jaar liefde en 8 weken Willem de Boer huis

Kennen jullie een plaats waar zoveel liefde is dat je d’r stil van word? Het duurde toch 20 jaar voordat ik daar echt achter kwam. Met Pasen vielen de stukjes op hun plaats. Liefde van Pasen doorgeven iets wat sommigen goed kunnen.

Huis van liefde

Op vrijdag 2 februari ging het onze ma zo slecht dat ze toch op eens naar het hospice verhuizen moest. Ziekenhuis opname was niet meer nodig. Verzorgingsthuis was geen goede optie en zo ging je met de niet-spoed-ambu van je huis aan de Gruythuysenlaan naar de Duymaer van -Twistweg 2. Naar het huis van liefde. Een plaats waar ik het contact mee kwijt geraakt was. Het is 21 juni 2004 als bij de notaris Koob Schelhaas, Stoffer Koops, Hans Plantinga en ondergetekende de stichting ‘Hospice Hoogeveen’ hebben opgericht. Initiatief van veel Hoogeveense huisartsen. Een bundeling van krachten met C&W de Boerstichting. De goede-doelen-stichting van Cor en (wijlen) Willem de Boer neemt uiteindelijk voor 10 en later nog vele decennia de huur van het huis over. Mijn rekensommen rondom de bouw kunnen  dan de prullenbak in. Als eerste bestuur krijgen we het makkelijker.  Woonconcept bouwt en verhuurt, C&W de Boer betaald, wij met alle inhoudelijke terminale zorgspecialisten zijn verantwoordelijk voor inhoud en inventaris. Diverse gesprekken bij Cor de Boer volgen. En dan kan Cor de Boer met haar beide zonen het gebouw openen. Ik dacht in voorjaar 2006. Ik zat er vrij technisch in. De eerste jaren stuurde ik op zondagmiddag even de facturen en hield verder veel afstand.

In de coronatijd liep ik iedere dag langs dit huis van liefde…ik dacht hoe zou het d’r nu zijn? Nooit gedacht dat ik zo snel, met mijn familie,  kind aan huis zou zijn bij dit huis van liefde. In de weken van 2 februari tot 30 maart hebben we zo veel liefde van alle vrijwilligers en verplegers gezien. Karin, Jantine, Gretha, Yvonne, Maartje, Petra en ga zo maar door. Iedere dag vele vrijwilligers en Icare-verplegers die respectievelijk van 700 tot 2300 uur of bij verpleging 24 uur liefde geven aan de stervende mens. Wat een liefde en zorg mogen de gasten ontvangen. In eten, zorg, verzorging, maar ook in gesprek en aandacht. Bloemenvrijwilligers, kookvrijwilligers, tuinvrijwilligers en alle zorgvrijwilligers maken van dit ‘gebouwtje aan de rotonde in het hart van de Weide’ een huis van liefde. En soms, soms komt er een gast die niet alleen liefde ontvangt, maar ook liefde geeft. Zo’n gast overleed een paar uur na Goede Vrijdag. Jezus was in het graf gelegd. En zal weer opstaan. In dat grote vertrouwen liet je met tranen in de ogen je geliefde kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen los. Je aardse tranen werden met liefde gedempt en rust mocht over je komen.

Liefde van huis uit

Met jouw overlijden eindigt ook een relatie die startte op een zaterdag in 1986. Met Anita naar de film, een superlange film. Nu 38 jaar later, huwelijken, feesten, verjaardagen, geboortes en zo veel momenten mochten we samen beleven.  Op zondag kwam ik tijdens de studietijd eten. Karbonaadjes en warme pap aan de Tamboerlaan. Het griezelde Anita toe, maar ik had het erg naar mijn zin…en werd een lid van jullie gezin. Ik kreeg van dichtbij mee hoeveel liefde je gaf. Dichtbij, niet grootst en meeslepend, niet online of voor de bühne. Maar dichtbij aan mensen, direct en persoonlijk. Jullie waren gericht op de liefde dichtbij. En wat een liefde gaf je dichtbij. In jullie gezin was iedereen welkom, in familie was er veel liefde, in kerkleven en zelfs bij Dorkas en dergelijke gaf je veel liefde. Je zou kunnen zeggen, liefde was iets wat je van huis meekreeg. En iets wat je kon geven. Ook als je niet veel had. Zo maakte ik jaren met tranen in de ogen jullie IB-aangifte. Daarin zag ik zoveel liefde. Van jullie pensioentje zag je altijd de mogelijkheid om veel giften te geven. Zo’n contrast met vele groot verdieners die wij als accountants dagelijks mogen bedienen.  Liefde geven deed je ‘van huis uit’.  O ja, komt er nog wat terug van de fiscus? Dan konden jullie nog een familiefeestje geven. En weer besteden jullie liever het geld aan de liefde dan het eigen belang!

Zo mochten we 8 weken zien hoe het Huis van Liefde aan jou liefde gaf, maar dat jij gewoon doorging met doorgeven van wat je van huis uit meegaf: liefde. Je brengt er je warmte, aandacht en soms een kleine boodschap en natuurlijk voor ons die opdracht: houdt elkaar goed vast. In de laatste momenten dacht je nog aan anderen, dichtbij…tot je na vrijdag 22 maart niet meer spreken kon en je reis begon….naar het Thuis van Gods Liefde. Daar zul je Liefde krijgen en misschien ook wel weer liefde geven…dank je voor alle levenslessen en voorbeelden, hoop d’r iets van waar te maken….

Dag lieve ma.