Kort blogje over mijn idool Harry van Raaij en mijn trots op Hoogeveen. Een pijler van het nieuwe Drenthe! 
FC Emmen (v/h SC Drenthe) speelde tegen de mogelijk aanstaande kampioen van Nederland PSV. Voor PSV een hinderlijke onderbreking van interlands en Champions League. Voor de Drenten een enorme uitdaging. Door omstandigheden (dank Axians & Stefan) mocht ik daar getuige van zijn. Tijdens het voorafgaande diner had ik met mijn Drentse vlag al wel indruk gemaakt op de Drentse delegatie die met politieke hoogwaardigheidsbekleders achter in het restaurant zaten te dineren.
Trots op het zijn van Drent en dat in Eindhoven maakte dat ik (voor de wedstrijd toen het nog 0-0 was) de Drentse vlag omhoog hield en me, (met dank David) liet  fotograferen. Toen ik me tegenover de andere box-gebruikers verontschuldigde voor zoveel regionalisme en bij hen aangaf dat ik dit bij iedere Drents doelpunt zou gaan doen, kwam de nuchtere Brabantse reactie: dat lijkt ons geen probleem. Hoe gelijk kregen ze. Vriendelijk werd er dan na 93 minuten ook gelachen toen ik mijn trotse vlag weer op borg en de Drenten met 6-0 aan de broek weer 200 km terug zouden rijden. Geen doelpunt. Geen vlag. Geen trots? Dat ligt anders. Daarover verder op iets meer.

Hoogtepunt van de avond
Hoogtepunt van de avond was voor mij dan ook niet de wedstrijd, maar het gesprek met mijn idool Harry van Raaij. En hoe blij kan een jongentje van 50 jaar zijn: hij wilde even met mij op de foto. In eerste instantie met frisse tegenzin, de man is immers 80+ en heeft veel publiciteit over zich heengekregen de laatste 30 jaar. Maar terwijl hij aan zijn witte wijn nipte ontdooide hij toen ik hem vertelde dat ik niet alleen vanwege de van Muiswinkels als idool zag, maar dat ik graag in zijn voetsporen wenste te treden. En dat ik dat grotendeels al gerealiseerd had (accountant en vice-voorzitter bij HZVV geweest). Bij het woord registeraccountant fleurt Harry op. Een vakgenoot die ook gek van voetbal en/of van een cluppie was. Dat sprak hem enorm aan. Een geanimeerd gesprek over Voorzitters-Emmen-PSV-Accountants (in business weliswaar) ontstond. De wens dat ik hoopt dat PSV kampioen zo worden werd enthousiast en ook weer gelaten ontvangen. Daarover was bij Harry geen twijfel. Ondanks de 6-0 ging ik volkomen opgevrolijkt en zingend terug naar Hoogeveen. In het Drenthe waar ik zo trots op ben.  Voor degene die Hendrikus Jacobus Maria van Raaij niet kennen. Lees echt het boek over zijn leven. Het is een belevenis. Ook voor accountancy-studenten, je kunt zo veel moois beleven met deze (vaktechnische) achtergrond.

Harry van Raaij accountant en clubman
Harry van Raaij werd 29 augustus 1936 geboren in Haps te Brabant, bijna Limburg) is een voormalig voorzitter van (1996 – 2004) van de voetbalclub PSV Eindhoven. In de jaren van 1984 tot 1990 en later in de periode 1993-1996 vervulde Van Raaij eerst de functie van penningmeester bij de Eindhovense voetbalclub. De clubman bestuurde PSV in zijn ruim twintigjarige termijn onder het motto: ‘PSV leiden als een onderneming, maar beleven als een club’. Een slogan die mij ook als HZVV prima aanspreekt. Natuurlijk was van Raaij ook actief binnen Philips. Die baan beviel hem zo goed zo vertelde hij me, dat hij geen openbaar accountant wilde worden. In 2007 is het boek ‘Harry van Raaij: vader en voorzitter’ verschenen. Dit biografische boek is geschreven door voormalig PSV-watcher en De Telegraaf-journalist Yoeri van den Busken. Van Raaij was een van de mensen die regelmatig geïmiteerd werden door Erik van Muiswinkel. Dit tot grote hilariteit van hemzelf; hij liet daarom een speciale dvd maken door Van Muiswinkel die als voorwoord bij zijn boek werd weggegeven. Het boek is echt leuk om te lezen, zeker als je als accountant en voetballiefhebber/bestuurder Harry van Raaij als een intrigerend voorbeeld hebt bezien.

Twee vreemde accountants, niet vies van een provocatie op z’n tijd

Trots op Hoogeveen, trots op Drenthe
Als je dan in zo’n PSV-stadion tussen de bobo’s en met om je heen nog een paar duizend Brabo’s met je Drentse vlag gaat staan, ben je dan een beetje van lotje getikt? Nee, dat zeker niet. Ook omdat je dat in Brabant m.i. prima kunt doen. Ze begrijpen de voorliefde voor jouw regio. De Brainporters doen zelf ook niet anders. Maar ook nee, omdat Hoogeveen één van de belangrijke pijlers van Drenthe is en ik (let op de algemene beschouwing van 8 november) dat Nieuwe Drentse denken wil propageren. En dat gevoel trots te zijn op Hoogeveen als pijler van het Nieuwe Drenthe dat is niet van gisteren. En dat ontstond ook niet in Hoogeveen. Iedere Hoogevener die wel eens in het buitenland is geweest en daar cultuur, sfeer, organisatiegraad, bouwkwaliteit, samenwerking en ontwikkeling heeft gezien, die denkt terug aan zijn of haar Hoogeveen. En aan zijn of haar prachtige Drenthe! We hebben het hier goed voor elkaar mensen. En we zijn er nog niet. Ik zeg niet dat Drenthe het Sillicon Valley van Nederland of Europa moet worden. We blijven met de benen op de grond, maar mogen wel ambities voor Jong Hoogeveen! Voor de toekomstige Hoogeveners!
Zo reed ik met mijn ouders in de jaren 80 van de vorige eeuw door Frankrijk, dwars door Parijs naar de kust bij Bordeaux. Ergens op een parkeer plaats zag ik een sticker achter op een auto zitten. Een sticker met de tekst ‘Hoogeveen is Heavy’. Waarschijnlijk een metal-fan uit Hoogeveen, maar als jonge knaap van jaar of 12 vond ik het prachtig. Hoogeveen is zwaar vertaalde ik. Hoogeveen, dat is stoer. Dat is een plaats die ergens voor staat. Ik kom ook uit Hoogeveen. Het Hoogeveen als pijler van Drenthe. Het Hoogeveen van Bols en Kleine, van Kip Caravans, Fokker en Philips. De plaats waar de Senseo ontwikkeld werd. De plaats waar Rob Houwer vandaan kwam. Kortom ik was ‘proud to be a Hoogevener’. Hoogeveen is heavy is voor mij voor altijd verbonden met ‘Hoogeveen daar kun je trots op zijn’. Dat is een plaats waar ik weg kom, dat is een pijler onder succesvol Drenthe en dat wilde ik het Phillipsstadion even laten weten. Jammer dat de FC Emmen daar niet aan mee kon werken. Maar dat komt nog wel! En daarom liet ik deze sticker herontwikkelen. Hierbij het ontwerp! Wil je ook trots zijn op Hoogeveen? Vraag dan de sticker bij me aan, want Hoogeveen is Heavy dat is pas nieuw Drents Denken.