Blogje over mijn werk, en de cultuur die we na streven. Wat is dat nu precies…mensen-voor-cijfers en wat heeft dat met de zonnebloemen van doen…?

Heel vaak krijg ik de vraag, wat is dat nu precies, ‘mensen-voor-cijfers’.  Jullie hebben dat toch bedacht in 2004? Kun je dat eens beschrijven? Deze zomer had ik 2 maand vakantie en dacht ik, ik zal dat eens opschrijven, dat ‘mensen-voor-cijfers-concept’.  Technisch uitwerken en categoriseren. De procedures beschrijven die we daarbij hanteren, de aandachtspunten, beoordelingssystemen, de counseling en coaching, o ja, natuurlijk de arbeidsvoorwaarden, de salarissen, de tijd-voor-tijd, opleidingsmogelijkheden. En natuurlijk de 35 verlofdagen om je leven kleur te geven. Ooit bedoelt als de seven-week-mini-sabbatical. Het is de mogelijkheid om deeltijd te werken. Om in moeilijke tijden op je collega’s te kunnen terugvallen en natuurlijk om rouw- en geboortepijn te delen. Het is balans tussen werk-studie-privé! En dan in wisselende prioritering.

O ja, mensen voor cijfers dat is ‘nieuwe leiderschap’ (zoals Sigrid?), dat is koploper zijn in sociaal werken. Dat is vernieuwend bezig zijn omdat het zo leuk is om NIET stil te staan. Daarbij is leiderschap meer dan management. Het zijn de vier kardinale deugden: rechtvaardigheid, verstandigheid, maatbesef en bovenal moed! In het vaktechnische, maar ook in de klantrelatie.

Mensen voor cijfers gaat over ‘lachen om hiërarchie’ omdat je een mens bent en geen personeelsnummer. Omdat we dé mens zien en niet de functionaris. Eigenlijk kennen we niet het begrip manager. Iemand is collega, dan accountant of adviseur, coach, schouder om op uit te huilen, knuffelbeer (niet letterlijk) en inspirator of duwtje-in-de-rug. Hand op je schouwer of aanwezig zijn als je in de donkere dagen van je leven zit. Het persoonlijke dat kenmerkt mensen-voor-cijfers misschien nog wel het meest. Dus is het geen aparte vleugel voor het management, maar zitten we dichtbij of tussen-de-collega’s. Staan deuren altijd open en is er geen meneer of mevrouw.

Mensen voor cijfers is dus een cultuur? Een uiting van gedrag? Een persoonlijkheid? Iedere mens telt en er kan nooit een mens opgeofferd worden, hoe groot het doel ook is. De persoon komt bij de mensen voor cijfers ook als mens in zijn of haar morele kwaliteiten naar voren. Mensen onttrekken zich niet aan de moraal. De moraal van ‘goed doen’, ‘respect en in waarde laten’, ‘helpen en niet afbranden’ of ‘boven iemand gaan staan’.

Zoals Paul van Tongeren van de Comenius-leergang schrijft: nieuw leiderschap is ook iets van geduld. Meer tuinman zijn en minder technicus. Zou dat dan mensen-voor-cijfers zijn?  Immers de tuinman heeft geduld om de planten te zien bloeien, de tuinman optimaliseert groei en cultiveert de tuin. De tuinman die probeert de planten te forceren om meer naar zijn raam te groeien in plaats van naar het licht, die tuinman zal zijn planten na enkele dagen zien doodgaan.  Cultiveren, cultuur vormen vraagt geduld. Al 16 jaar werken we bij Afier aan de cultuur van ‘mensen voor cijfers’. Het zijn zonnebloemen waar je van mag genieten:

Dus zonnebloemen, werkwijzen, gedrag, omgang met elkaar, helpen van klanten, controleren met vriendelijke gezicht, niet boven een ander stellen, nieuw leiderschap, cultuur, geduld , dat is dus mensen voor cijfers….? Nee, dat is het ook eigenlijk niet….gisteren zag ik het:

Mensen-voor-cijfers, dat is Marjan!

Of anders gezegd: mensen-voor-cijfers: dat zijn dé mensen. In hoe ze zijn. Hoe ze werken. De personen met al hun mooie en eigenaardige kanten. In geluk en voorspoed. In verdriet en tegenslag. Alle 70 mensen vormen ‘mensen voor cijfers’. Zie de Mensch in mensen-voor-cijfers!

In een gezamenlijke en gezellige lunch krijgt Marjan bij haar afscheid enkele cadeaus van haar collega’s. Hier pakt ze een broodtrommel uit met daarop een foto van al jaar collega’s. Ik had nog zo gezegd dat die foto vernietigd moest worden, maar nu gaat Marjan er elke dag ook nog naar kijken….

Na 12 jaar werken bij de mensen-voor-cijfers gaat Marjan iets anders doen. In goede harmonie en met de nodige tranen bij het afscheid. Zo moet het zijn. Maar waar ze niet vanaf zal komen is: ze is één van de mensen van de mensen-voor-cijfers. Het zit in je DNA.

Hoe hoog groeit jouw zonnebloem….en heb je een goede tuinman zoals het meisje in de onderstaande foto heeft…?

Het mensen-voor-cijfers-DNA (volgens mij)

Wil je kijken of je dat DNA ook hebt? Hierbij de woorden die daar bij passen, kijk eens of jij die hebt?

Korte toelichting

Moed: zijn het de regels die je leven beheersen of wat de ander kan helpen?

Respect: ben je meer dan de ander omdat je 3 academische titels hebt of zie je de talenten (1, 3 of 5) bij de ander?

Verplaatsingskracht: stel je wel eens de vraag ‘ik zie dat het iets met u doet’ kunt u mij dat uitleggen? Wil jij je verplaatsen in de ander en haar of zijn gevoelens.

Hulp: ben jij er om de ander te helpen?

Medemenselijkheid: als iemand verdriet heeft of te neergeslagen is, loop je dan snel verder en ga je snel aan het werk?

Slimheid: vind je het mooi om zaken uit te dokteren en toe te passen of zoek je routinematig werk?

Vooruitgang: Sta je stil of wil je nieuwe werelden ontdekken. Daarbij is de moeilijkste reis die van buiten naar binnen. De reis naar jouw hart!

Nieuwsgierigheid: ben je geïnteresseerd in wat een bedrijf toevoegt aan de samenleving, wat iemands drijfveren zijn, waarom iemand reageert zoals zij of hij reageert…kortom ben je gezond nieuwsgierig en merk je dan ook zaken op. Zaken die van belang zijn voor werk, leven en geluk.

Heb je dit allemaal, dan ben je vast dichtbij de ‘mensen-voor-cijfers’…misschien moeten we eens praten. Misschien zoek je een tuinman? Iemand met geduld?

ejk@kreuzeman.nl werkt nog steeds