Blogje over het ophalen van herinneringen aan bijzondere ‘baas’ Nico Schouten. Partner van Ernst & Young EDP Audit Kern Noord. En dat 20 jaar nadat hij ons ontvallen is. 

Ongeluk en emoties

In de nacht van 3 of 4 april 2004 verongelukt Nico Schouten in de haven van West-Terschelling. Hij wordt de volgende ochtend pas gevonden en in de loop van de dag worden collega’s en oud-collega’s van de kern Noord geïnformeerd.  De geliefde bullebak zou net met pensioen gaan. Camper gekocht en was op weg naar EK in Portugal.

 Kern Noord

De kern Noord is gestart door de Amsterdammer Nico Schouten in 1982 in Groningen. En was een mengelmoes van IT en accountancy-opgeleide (bijna-) RE’s. Nico hield wel  van mensen die pit hadden en die iets meer durfden dan gemiddeld, die iets authentieks en soms bijzonders hadden…We zien een club van zo’n 8 man starten in 1982. IT-audit is dan nog nieuw en experimenteel. RE’s kregen een interne opleiding en daarmee zij alle lidnummers onder de 200 vrij uniek…de eerste RE’s van Nederland. EY EDP Audit onder leiding van Nico Schouten en Bram van der Berg gaat vliegen. Op naar 200 RE’s! De kern Noord richtte zich op de Noordelijk en soms Oostelijke kantoren van Moret, Ernst & Young. Echter Nico Schouten dacht en opereerde landelijk dus hij had contacten met bedrijven en instellingen door het hele land.  Zo was de kern Noord een begrip binnen EY.

Kern Noord nu…?

Het organisatiecomité kreeg de afgelopen maanden contact met 26 oud-kern-noord-leden. Er stonden er bij ons 31 op papier, maar 5 kregen we niet te pakken. Van de 26 kernleden waren er 21 aanwezig in Norgerhout 20 jaar na het moment dat ze te horen hadden gekregen dat hun (letterlijk) grote kopman d’r niet meer was. Gevraagd werd om over 20 jaar de agenda al vast vrij te houden zodat we een cyclus d’r van kunnen maken….:-). Je zou kunnen zeggen dat de kern uit zo’n 4 generaties bestond.

Groen is de generatie uit de jaren 90. Deze is zo groot en goed aanwezig dat je daarin ook nog een 2-deling zou kunnen maken. Zelf ben ik van 1996 dus val beetje tussen beide in. Met 13 mannen is de jaren-90-generatie het best vertegenwoordigd. Van de generatie 70 waren er 3, zij waren bij de start in 1982 aanwezig! Generatie jaren 80 was met 7 man en van de 00-generatie was de opkomst beperkt, maar toen was Nico ook al druk met eCommerce en Innovatie en was de kern Noord gebundeld met Kern Oost. Dus was er ook niet echt veel ‘Kern Noord’ meer.  Na 2004 waren van de 26 er nog 5 in dienst bij EY. Recordhouder is Jantinus Meints hij maakte in 2023 zelfs bijna 43 jaar vol. Hij kan nog ingehaald worden omdat Gert-Jan Zandvoort (nu 39 jaar EY) nog steeds going strong is. Nu ‘director Financial Services’ en hij kan nog even door. Hij is van alle 31 namen de enige die nog in dienst is bij EY!

Kern Noord in cijfers

Verdere cijfers: Er zijn nog 4 auditor en daarvan 2 IT-auditor. Er is maar één nog actief bij een Big4 kantoor (KPMG) en dan ook gelijk als directeur Security met leuke afdeling die 7 keer zo groot is als kern Noord. Er zijn 10 van 26 directeur met grote afdelingen en grote opdrachten. En 8 van de 21 zijn ondernemer.  Van de 21 zijn er 9 IT-consultant of IT-manager. 54% werkt bij een grote organisatie en 65% zit in de profitsector. Er zijn 4 personen (parttime) docent en er maar één ‘openbaar accountant’ met certificerende taken. En hoe wonderlijk dat ben ik….natuurlijk met dank aan team Afier…! Wat ook er opvallend is, is het feit dat slechts 5 personen nog het werk doen wat ze destijds bij de Kern Noord deden. Dus 80% is uiteindelijk iets anders gaan doen. Vaak aanpalend als risk, IT-management, directiefunctie, controlling of docentschap, maar toch behoorlijk ‘bewegelijke’ lieden in die kern Noord.  Slechts 3 van de 26 zijn met pensioen…

Sollicitaties en bijzondere kennismakingen

Voor velen begonnen de contacten met Nico tijdens een sollicitatie, op de vraag noem eens iets bijzonders waren er 7 die dat contact noemden. De eerste indruk was schijnbaar onuitwisbaar. Nico zat ergens in en EY-kantoor, vaak onder tijdsdruk, met half ingepakt koffer of stuk voor zich licht ongeïnteresseerd naar iemand te luisteren. Teksten als ‘ga door met dat saaie werk of kom je voor mij werken’ waren niet uniek. Ook bestond de mogelijkheid dat koffie, thee of bier werd aangeboden en overigens werd gezeik over niet roken op het werk niet in dank afgenomen. En snel beslissen kon Nico ook. Zelf stond ik naar 20 minuten al weer buiten…aangenomen! Toen Nico Huizing en Nico Schouten de vraag kregen van een sollicitant ‘moet je Nico heten om hier te werken’ werd deze gelijk weer buiten gezet en bedankt voor zijn komst….o ja? de meesten dachten om nu gelijk bier te gaan drinken bij een sollicitatie lijkt ons raar, maar dat bleek het later helemaal niet te zijn. Nico had op ieder kantoor (Rijnsweerd, Alexander, Leonard Springer) een koelkast laten plaatsen met daarin alleen maar bier. En 0.0 bestond nog niet. Je wilde toch geen buckler drinken….op verzoek kwam er overigens wel cola. Nico dronk graag en als hij niet meer wilde rijden werd er iemand gecharterd die over Norg naar huis mocht rijden. De Volvo 740 bleef gewoon poosje op kantoor staan…

Heléné en Nico (met 2 karakteristieke kenmerken) 

Eigenaardigheden en één rode draad

Natuurlijk was er nog veel ludieks en authentieks over Nico te melden. Op een memorial worden herinneringen opgehaald. Immers Bram Vermeulen zong ‘dood ben ik pas als jij me bent vergeten’ en dat de Kern Noord Nico niet was vergeten dat bleek. Tientallen anekdotes werden opgehaald. Over dubbele stropdassen, nota’s van > € 1.000.000, bierflessen die je aan de bureaurand open maakte, schopen onder de tafel door, rapporten die voor je ogen werden verscheurd of vol rode strepen weer terug kwamen. Ga maar naar Niek of Wim om d’r een goed rapport van te maken. Over hoofdrekenen en het ontslag van Jantinus wat door Nico werd afgewezen. Stevige taal met klein hartje, over overal roken (behalve in Wim den Hertog zijn nieuwe auto), over kort door de bocht zijn en soms zwart-wit-denken. Om overal maar te zeggen wat in hem opkwam. ‘Ja, hij vind jou gewoon klootzak’ zei Nico als hij de ene collega met de andere om de tafel zette. Over iemand na een gesprek de huid volschelden en ’s avonds dezelfde persoon om hulp vragen omdat hij gestrand was op ‘Centraal Station Assen’.  Een harde leermeester, maar ALTIJD stond hij voor zijn team. Zijn mensen konden onvoorwaardelijk op hem rekenen. Hij was meer een (strenge) vriend dan een baas zie iemand de jaren 80 generatie. Ja, Nico hield niet van grijze muizen. Dus was dat ook zoals gezegd de veel gebruikte sollicitatietekst: ‘ga je voor de grijze muizen of kom je voor EDP audit werken’….de beste baas die je maar kon wensen, veel geleerd, gebruik tips van hem het nog ieder dag…Nog wekelijks gebruik ik zijn zin ‘Kreuze wat wil je nu eigenlijk zeggen’…. Koos zei het mooi: soms stel ik me de vraag ‘what would Nico do’ als ik met een dilemma zit….

Koos studeert af en Nico kijkt trots in de camera! 

Ook constateerden wij dat Nico duidelijk uit een ander tijdperk kwam. Hij rookte overal, kon je uitschelden voor koe, rund of ezel, dronk volop bier op de vrijdagmiddag en schuwde dus verbale en fysieke reacties niet. Hij was nu ten onder gegaan aan bureaucratie van een Big4-kantoor of terecht gekomen in een MeToo-affaire. En ach, daar had hij waarschijnlijk ook wel een oplossing voor gehad….

Tenslotte

Na 22 verhalen over die markante baas, een goede maaltijd en heel veel ‘bijpraten’ kwam er een eind aan de avond die 20 jaar geleden zo dramatisch verliep.  Nico Schouten, N.J.C. Schouten RA RE was volop herdacht en in onze gedachten leeft hij voort.

De vogels fluiten gewoon door

En ik, ik snap het allemaal wel

Mijn verstand zegt: het is goed zo

Maar wat ik voel is anders

Om wat er was en nooit meer terugkomt

Zo stond op het bedankkaartje wat in mei 2004 op de mat viel. Wat hadden je Kern Noord collega’s je nog graag als klankbord gehad, als adviseur voor hun bedrijf, als vriend en als collega, hoe graag hadden velen van Kern Noord je nog willen bedanken voor wat je voor hen betekent hebt. Na ‘West-Terschelling’ kon dat niet meer….zo jammer. We dachten 20 jaar later nog aan je Nico.  We lachten en we hoorde emotie in de stem van oudgediende Roelof. Het komt nooit meer terug, slechts herinneringen blijven. En met al je lessen hebben we goede dingen kunnen doen.

Dank, namens Kern Noord,

Erik-Jan (volgens jou de raarste Gereformeerde die je ooit bent tegen gekomen)

Organisatieteam: Willem, Christa en Erik-Jan