Blog over knokken, volhouden en geluk moet je afdwingen. HZVV-SC Genemuiden 0-3. Gaat Harry ons redden? Hij gaat er voor! 

Dit seizoen gaat het erg moeizaam met HZVV. Vorig jaar wisten de HZVV-ers het vertrek van Yoran Popovic nog te maskeren. Noah, Sander en Kelly wisten nog regelmatig het net te vinden. Zeker de opstelling met ruimte in de midden zorgde er voor dat Noah regelmatig door wist te komen. Maar ook het naar binnen snijden van Sander of de onverwachte schoten van Kelly zorgen voor de nodige punten. Popovic vervanger Walter Dias Nzasi was in de loop van het seizoen immers al weer klaar met de Rood-Witten uit Hoogeveen. Ook vorig seizoen waren de doelpunten en overwinningen soms ook wel wat onverwacht, maar HZVV ging voor een mooie klassering in het linker rijtje. En haalde dat ook. Far, Far-away van de degradatiezone. Dit seizoen bestaat er een gerede kans dat HZVV op de laatste plaats de kerstvakantie ingaat. Kijk maar na. HZVV moet naar kampioen Eemdijk en dan thuis tegen mededegradatiekandidaat SDV Barneveld. Nummer 16 Olde Veste 54 speelt eerst thuis tegen Ajax en dan uit bij Flevo Boys. De laatste is momenteel ook niet erg op dreef. Gelukkig kunnen we dan vanaf 1 januari zeggen: the only way is up.

Afgelopen zomer was hij er op eens. De ‘verlosser’ in de spits Harry Bakker. ‘Yes!’  Zeiden de supporters. Er is een nieuwe spits en dan gaat het nog beter dan vorig jaar….Dat blijkt niet het geval. HZVV staat sinds vandaag 26 november en een kansloze 0-3 tegen Genemuiden (tegen de Eenkhoorn en Streutker-boys) op de 15de plek. Maar 2 punten boven de jongens van Olde Veste. Kortom maar klein stapje van de laatste plaats. HZVV speelt volgende week uit bij de toekomstig kampioen Eemdijk. Het zusje van IJsselmeer Vogels en Spakenburg. De big spenders uit het Nederlandse amateurvoetbal. En van een rijk gedekte tafel vallen nu eenmaal meer ‘restjes’ dan van de schrale veengrond in Drenthe.

Harry Bakker is een jonge kerel geboren in de Krim op 11 februari 2001. Het is maar 20 autominuten vanaf de Krim naar sportpark Bentinckspark. Slechts 19 kilometertjes. Je zou het fietsend kunnen doen. Harry is een talentvolle voetballer met een flinke loopbaan in de jeugd van de Graafschap. Hij speelde namelijk al vanaf seizoen 2015/2016 in de jeugd de Graafschap. Daarvoor was hij in de jeugd van DKB gescout door HHC. Bij HHC was hij weer in de kijker gekomen van de club van Bennie Joling, de boeren uit de Achterhoek. Daar speelde hij in de jeugd. Onder17, onder19, onder21 en Jong Graafschap. Het is seizoen 2021/2022 als hij het gaat proberen bij FC Emmen. Dat wordt geen succes. Na eens seizoen moet hij, tijdelijk zo zegt bij aantreden bij HZVV, de droom om profvoetballer te worden on hold zetten. Harry Bakker is, zo vermoed ik de enige speler bij HZVV waarvan een youtube-filmpje met hoogtepunten is. Moet zeggen het filmpje is soms niet heel helder, maar wat we wel goed kunnen zien dat Harry al een met Graafschap onder21 tegen HZVV speelde en daar een knal van Daan Wijma krijgt. Wijma met rood d’r af. Kijkt u maar eens naar deze filmpjes. harrry bakker de graafschap – Google Zoeken

De eerste foto van Harry is gemaakt als hij start bij de Graafschap. Een grappenmaker geeft daarbij aan dat Harry de eerste speler bij de Graafschap is met drie armen….Dan Harry in de Graafschap O21 en Harry als hij start bij FC Emmen.

Harry Bakker is in mijn ogen niet echt een targetman van het type Popovic of Dias Nzasi. Geen centrumspits die altijd op de juist plek staat en zeker niet de man van intikkertjes of gemakkelijke goals. Zo’n man heeft HZVV eigenlijk helemaal niet. Harry zegt over zijn avontuur bij HZVV het volgende: ‘Het belangrijkste is dat ik minuten ga maken. Dan kan ik altijd nog een stapje omhoog zetten. Ik ben een hardwerkende spits, die veel de diepte zoekt en makkelijk scoort. De bal in de voeten is wat minder, dat weet ik en daar werk ik aan. Ik heb heel veel zin om bij HZVV te laten zien wat ik kan. Het maakt mij niet uit of we volgend seizoen met twee of drie spitsen gaan spelen, ik kan ook onder de spits spelen en van daaruit mijn loopacties maken.’ Zelf zie ik het al week of 10 voetballen bij HZVV. Hij moest duidelijk wennen aan het combi-voetbal wat HZVV-ers graag spelen. Zeker met een keer raken gaat het trouwens op dit moment helemaal niet goed. Ook moest hij er volgens mij weer inkomen. Intensief trainen en veel wedstrijden krijgt hij inmiddels wel. Eerst begon hij wat voorzichtig met wat invalbeurten, maar inmiddels staat hij wel iedere week in de basis. Zaterdag 26 november wordt hij echter door de trainers al in de 60ste minuut naar de kant gehaald.

 

Harry doet met erg denken aan Erik Nevland. In 2006 en de jaren daarna ging regelmatig naar FC Groningen. Heb daarom Nevland veel zien spelen en zie in Erik wat Harry ook heeft. Hard werken, licht gebogen houding, al snel op zoek naar de goal, maar ook niet te beroerd of te egoïstisch om de bal niet af te geven aan een medespeler die d’r beter voorstaat.

Erik Nevland in een houding die we ook regelmatig bij Harry Bakker zien. Met de transfervrije Nevland deed FCG een gouden greep. De aanvaller verbaasde stad en ommelanden door in zijn eerste jaar zestien treffers te maken in twintig wedstrijden. Harry doet het denk ik wel voor de helft….

Procentueel gezien was Nevland hiermee de topscorer van Nederland. De officiële variant ging echter naar Dirk ‘Duracell’ Kuijt. Nevland vormde in die jaren een prima aanvalskoppel met Glen Salmon. Dat ontbreekt bij Harry ook, er is geen targetman die als afleider voor Harry (Kelly, Noah en Sander) kan dienen….zelf zinspeelde ik er al even op dat Yoran Popovic toch wel erg vaak langs Hoogeveen moet rijden….

De jaren die hierop volgden, ging het doelpuntenmoyenne van Nevland achteruit, maar dit had geen effect op zijn populariteit. Mede door zijn keiharde werken werd de  blonde spits altijd gewaardeerd door het publiek. Textielkoning Henk ten Hoor sprong hierop in door het verkopen van de Nevlandmuts. Met het behalen van Europees voetbal, het betreden van het fonkelnieuwe Euroborg stadion (waar hij de allereerste officiële treffer maakte in de match tegen Heereveen die ik op 13 januari 2006 mocht bijwonen) en de titel Groninger van het Jaar 2007  waren er diverse hoogtepunten voor de aanvoerder.

Iedereen gunde Nevland dan ook de transfer die hij maakte naar Fulham, in januari 2008. De spits werd voor zo’n 2,5 miljoen euro verkocht en werd ook in Londen populair. Na 2,5 jaar besloot Erik Nevland weer terug te keren bij Viking om hier af te bouwen. Op 18 november 2012 speelde ‘Het fenomeen uit Stavanger’ zijn allerlaatste wedstrijd in het betaalde voetbal. Hij kreeg een groots afscheid en werd zelfs bezocht door supporters uit Groningen. Zo’n man is volgens mijn inschatting Harry Bakker ook.

En komt het dit seizoen dan nog goed? Ik waarschuwde Genemuiden dat wij ooit (18 december 2018) met 0-3 wonnen in het vissersdorp. Na de kerst komt HZVV keihard terug. We zullen geluk afdwingen met ons spel en de ballen gaan onderkant lat of binnenkant paal d’r in, in plaats van d’r uit. Daarmee krijgen de Rood-Witte-mannen weer meer zelfvertrouwen en kunnen het goede spel van vorig jaar laten zien. En weet u waarom ik denk dat het goed komt? Omdat Harry d’r bij is. Hij heeft ‘een goede kop’. Laat zijn team niet vallen en werkt keihard. De HZVV-supporters hebben dat al gezien. Maar deze zaterdag zag dat ook in levende lijve. Alle spelers van HZVV waren al weg. Het talent uit de Krim. Die zo veel jaar bij een BVO speelde die had corvee. Hij voerde zijn taken nauwgezet uit en liet zien dat hij ook het vuile werk niet schuwt. In dit geval de dug-out en de trainersstoeltjes opruimen. Een goede kop, dat is, zo denk ik, alles wat je nodig hebt om van talent succes te maken. Moedig voorwaarts HZVV-1!