Blog over de nieuwjaartoespraak in Hoogeveen. Maar dan vanuit ‘de gematigde Hoogevener’, wat vonden de gematigde Hoogeveners d’r van? 

Hoe luisterde De gematigde Hoogevener naar de nieuwjaarspeech van onze burgemeester? Every cloud has a silver lining zeggen de Engelsen, of hoe kun je van iets negatiefs (uit het verleden) is positiefs (voor de toekomst) maken? Dat had maar zo de insteek van de gematigde Hoogevener kunnen zijn. De jongens van de Dylano Cup kenden een inktzwart jaar, maar gingen door en starten een mooi evenement omdat ze iedere jongere in Hoogeveen wilden zeggen ‘jij mag er zijn’. De gematigde Hoogevener realiseerde zich bij de speech wederom ‘je hebt bewolkte en je hebt zonnig dagen in het leven’. ‘Een halfleeg glas is ook halfvol’. Zaken hebben immers vaak twee gezichten. De waarheid ligt in de midden en dergelijke overwegingen. Hoe pakt dan een nieuwjaarspeech uit?

Beste mensen van Hoogeveen,

Het jaar 2019 had voor Hoogeveen regelmatig bewolkte en soms zwaar bewolkte dagen, maar ‘every cloud has a silver lining’ en vanuit die gedachte zien we prachtige nieuwe kansen voor ons Hoogeveen.

Zo brandde een deel van een mooie oude school gisteravond af. Daarmee een zwaar bewolkte dag, maar ook direct crisisoverleg, de handen in eens slaan, donatieactie, saamhorigheid, hulp van alle kanten en een brandweer die sprak over respectvolle bejegening tijdens haar werk.  Donkere wolk, zilveren randje!?

Zo dreigde TVM Hoogeveen te verlaten. Maar werd van dit voor Hoogeveen o, zo negatieve bericht een kans gemaakt. Samen met geld van provincie en inzet van maar liefst 9 Hoogeveense bedrijven en de Rijksuniversiteit Groningen krijgt Hoogeveen een IT Hub. Waar Hoogeveen en enkele Hoogeveense bedrijven jaren aan getrokken hebben is onder druk vlot getrokken. TVM blijft en Hoogeveen wordt een IT-stad. Wat een kansen voor jonge mensen uit het hele Noorden, wat een kansen om in Hoogeveen (waar je nog wel je bedrijf kunt vestigen of een huis kunt bouwen c.q. kopen) door te groeien! Hoogeveen in stijgwind, Hoogeveen de stad voor de toekomst, Hoogeveen de plaats die van bedreiging een kans weet te maken. En als Groningen middels de Lelylijn op 1 uurtje van Amsterdam komt te liggen, dan is het goed te weten dat de Hoogeveense IT Hub maar op 30 minuutjes van Groningen ligt. En als het meezit via de A48 op 45 minuten van Enschede!

 

https://www.dvhn.nl/drenthe/Hoogeveen-wil-1-miljoen-in-IT-Hub-steken-25126872.html

 Ze zagen we het bedrijf Pet krimpen, maar ontstond door Hoogeveense investeerders een prachtig stadsplein, met een prachtige uitstraling. Zelfs zo mooi dat de kranten en de social media vol stonden met foto’s van water en licht spektakel. Zelfs zo mooi dat het koningspaar er naar kwam kijken!

In 2019 zagen we een politiek die stevig in debat ging met elkaar. Iets waar we op zich jaren aan gewerkt hebben, echter zo fanatiek had nu ook weer niet gehoeven. De raad is daardoor wel aan de slag gegaan met haar samenwerking, immers de 31 raadsleden dienen één gezamenlijk belang: Hoogeveen en de Hoogeveners verder helpen. Dus opportunistische teksten of populistische aanpakken mogen, als ze maar een gefundeerd doel dienen voor Hoogeveen. En debat mag, nee moet er zijn. Met dat doel. College en collega-raadsleden mogen scherp gehouden worden. Daarin ligt ook een rol voor de onafhankelijke pers. Immers doordat via sociale media iedereen een nieuwsverspreiding kan doen, is de verantwoordelijkheid van de onderzoekende en genuanceerde pers heel veel groter geworden. De gematigde Hoogevener realiseert zich als geen ander dat zaken vaak twee gezichten hebben.

Een donkere pagina in deze regeringsperiode is het project IJZ. Dit jaar zagen we dat we door de werkelijkheid werden ingehaald. 19,6 miljoen extra en geen miljoentje extra van de provincie zorgden er voor dat een investering die Hoogeveen op de landelijke kaart gezet zou hebben niet door kon gaan. De zilver lining aan dit alles is echter wel dat we weten dat samenleving en bedrijfsleven zich achter een doel kunnen scharen en dan moeiteloos 5 miljoen of meer op kunnen halen, dat de provincie minimaal nog € 5 miljoen voor een Hoogeveens project beschikbaar zou kunnen stellen en dat we als Hoogeveen rustig en gedegen, met hulp van externe, visionaire deskundigen en projectmanagers aan de slag kunnen met nieuwe investeringen. En investeren doe je niet alleen in stenen. Investeren in stenen moet, schoolstenen, culturele stenen, verkeersveiligheidsstenen, maar om weer die balans te vinden, investeren kan ook in mensen, in samenleving en in coöperatieve projecten. Projecten als een sociaal investeringsfonds zou in Hoogeveen daarom niet misstaan.

Dat brengt ons bij de donkere wolken van bezuinigingen. Ook daar zien we zilveren randjes en kansen te over. Bezuinigingen zorgden er voor dat stichting Leergeld een behoorlijke impuls kreeg, dat zelfs de Kuiertocht afgelopen week haar resultaat beschikbaar stelt en daarmee dat de samenleving dit probleem erkent en daarin investeert. De bezuinigingen in het sociaal en zorgdomein dwingen ons om kritisch kijken naar alle uitgaven. Komen de gelden direct bij de juiste mensen terecht of wordt er (eerst) flink aan onze gelden verdient. Verdienen mag, maar dan alleen als de zorgvrager NIETS tekort komt. En daar ligt een grote kans. Een kans om te werken aan het Nieuwe Normaal of misschien moeten we zeggen ‘het Hoogeveens Normaal’. Want we moeten ook dit samen doen. Bedrijven hebben ook een verantwoordelijkheid. Sociaal ondernemen staat niet voor niets hoog op de landelijke agenda, en schuldenproblematiek daar hebben werkgevers die ook vaak leveranciers zijn, ook veel last van! Hoogeveens Normaal zou ook onderzoeken richting basisinkomen of baangaranties kunnen gaan. En dan op een manier die volgens de ombudsman wel goed verloopt!

Op twee plaatsen in Nederland ligt (veel) geld op Hoogeveense plannen te wachten. De miljarden van Wopke -Dagobert- Hoekstra schreeuwen om goede bestedingen. Hoogeveen zal vooraan moeten staan als het Wopke-fonds straks los gaat. Hoogeveen zet daarom al dan niet regionaal, met DTZ of IJsseldelta volop in op lobbyen en druk uitoefenen. Overigens niet zonder ook kritisch te kijken naar de eigen aanpak en de eigen huishouding. Wij sluiten ons als Hoogeveen aan bij de Amerikaanse generaal Petraeus die zei bij een bezuinigingsronde: ‘we have to cut budgets, now we have to start thinking’. De gemeente moet kritisch kijken naar haar taken. En als we streven naar een groter doel, als we werken aan Hoogeveens Normaal, dan zorgt dat voor motivatie en inzet en kunnen de 800 ambtenaren van de SWO de Wolden Hoogeveen het verschil maken in de levens van 80.000 inwoners. Wat een machtige taak!

Er is nog een tweede hoek waar flink geld op (de regio) Hoogeveen ligt te wachten. De zorgverzekeraars. Achmea wist in 2018 € 315 mln. winst te maken. En 2019 verwacht men € 284 mln. Natuurlijk moeten artsen en specialisten regelmatig ingrepen doen en is concentratie van zorg best logisch, maar het kan niet zo zijn dat Hoogeveen met een verzorgingsgebied van 80.000 geen spoedeisende hulp heeft, terwijl om ons heen de SEH’s de aanvoer niet aankunnen en ziekenhuizen miljoenen moeten investeren en met patiënten risicovol rondgereden worden. Huisartsen, spoedartsen en ziekenhuisbestuurders moeten deze donkere wolk boven Hoogeveen zien weg te blazen. Zorg veranderd, die kans moet Hoogeveen, moet Treant, pakken om de spoedeisende hulp in voldoende mate in takt te houden! Eén groot Drents ziekenhuis, met volwaardige zorg in de HEMA-gemeenten moet ons doel blijven.

Sociaal media kans om gemakkelijk, goedkoop en veel te communiceren als gemeente. Nieuw PR-dames lopen rond, nieuwe kansen voor Hoogeveen om de Hoogevener het verhaal van 2 of meer kanten te laten bekijken. De gematigde Hoogevener wordt steeds enthousiaster….!

Beste gematigde Hoogevener,

In 2019 staat v.v. Hoogeveen boven aan, HZVV gedeeld 4de, is de hypotheek rente laag en gaan de Cao-lonen omhoog. Dalen de belastingen. Wordt overal gewerkt aan open, groene en inclusieve samenleving, ook de Hoogeveen dat via o.a. de waterstofwijk of MVI (maatschappelijk verantwoord inkopen) daaraan bijdraagt. En ja, ‘de weg gaat niet altijd over rozen’, en ja, ‘geluk is de kunst een boeket te maken met de bloemen waar je bij kunt’ maar Hoogeveen kent volop kansen en daarom citeer ik ten slotte graag de dichter en boeddhistische monnik Tich Nhat Hahn: Zonder modder geen lotusbloem. 

Laten moedig voortgaan Hoogeveners, de weg kan modderig zijn, maar daar groeien dan ook de lotusbloemen. Veel goeds staat ons te wachten! Ik wens u groot geluk in kleine dingen!

Was getekend in een kleine 7.000 woorden.

PS de gematigde Hoogeveners klaagt niet graag. Maar de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Hoogeveens staat niet stil, maar gaat achteruit. Tijd voor een nieuwjaarsreceptie 2.0!

Er zijn ook raadsleden die duidelijk te veel vergaderen…