Blog over de keuze tussen Hugo of Pieter. Voor mij een bijna onmogelijke keuze. In dit korte blogje probeer ik uit te leggen waarom toch ook bij deze stemronde weer voor HuGO heb gekozen. Met baard vind ik heb beter overkomen. Zal wel iets persoonlijks zijn….

Dit krijg je in beeld als je gestemd heb op de CDA-site. Dit is geen lange blog. Ik leg uit waarom ik op Hugo de Jonge gestemd heb. Ik wil dat zeker doen omdat ik groot fan van Pieter Omtzigt ben. Al jaren. Bij de verkiezingen 2013 heb ik op Agnes gestemd, maar had een poster van Pieter aan het raam. Naast Sybrand. Deze laatste poster heb bij de verhuizing van onze zoon gered van de Groningse woonboot. Toen had Sybrand wel een snor en bril en zat er een D’66-sticker naast. Maar Pieter hangt ingelijst bij ons thuis…! No 4 van CDA.

Pieter Omtzigt 

Dat ik fan van Pieter ben kan ik dus aantonen. Op 9 april was de eerste online raadsvergadering van Hoogeveen. Ik zal op mijn thuiskantoor te videobellen. Op de achtergrond ziet u mijn ‘adoratie’ van Pieter. Dit zijn unieke beelden. Aangezien ik in de pauze een belletje van de burgemeester kreeg: het is niet toegestaan om politieke uitingen in de (online) raadszaal te hebben. Maar ik had mijn statement gemaakt:

Natuurlijk waardeer ik Pieter al jaren. Hij kwam ondanks een lage plaats met tienduizenden voorkeursstemmen in de tweede kamer. Dat vind ik mooi: een direct mandaat. Valt wel eens vaker een CDA-er ten deel. Veel CDA-ers en zeker ook ouderen waarderen zijn voortdurende strijd voor de pensioenrechten van de Nederlanders. In Den Haag, maar ook in Europa. Natuurlijk zijn acties voor het EU-parlement. Het zuinige Nederland zal met Pieter als leider ook een statement in Europa maken.  In Polen, Hongarije en op Malta gaan vast geen vlaggen uit. Recent volgde ik een college van Pieter. Online, maar zeker inspirerend vanuit mijn insteek als ‘inhoudelijk en vastbijtend politicus’.  Vastbijten in de fiscus is iets wat iedereen aanspreekt, zeker als daar racisme daadwerkelijk aan de kaak gesteld kan worden.

Het college kan nagekeken worden: https://www.youtube.com/watch?v=Xgvj6OXz0yc

Hugo de Jonge 

Toch kies ik voor Hugo de Jonge. Ik ga hier geen lang betoog over houden. Als u zijn levensgeschiedenis wilt lezen dan kun dat op: https://www.cda.nl/hugo.

Ik kies voor Hugo op basis van wat ik gezien heb vanaf het moment dat ik hem ben gaan volgen. Dat moment was 2014 toen wij als CDA Hoogeveen getroffen waren door zijn project ‘Childern zones’ in Rotterdam-Zuid.  Een project dat CDA, CU en GB en vast meer politici inspireerde tot ‘Jong Hoogeveen’.  Een wellicht nu niet een heel overzichtelijk project meer, maar een moedige poging om in de mindere wijken van Hoogeveen stappen voorwaarts te maken met de kinderen die gelijke kansen moeten krijgen. Die zich mogen ontwikkelen ondanks alle moeiten in gezin, straat en wijk. In de CDA-campagne 2018 sprak Hugo de Jonge de CDA-ers van Hoogeveen nog toe. Klaas Kroezen had een online interview met hem geregeld en in de CDA-winkel had Hugo een boodschap voor Hoogeveen. Ga door met het investeren in de kinderen. Daarmee in de toekomst van Hoogeveen. Dat was bemoedigend. Nog steeds hangt die grote opdracht naast de poster van Pieter op mijn kamer:

Omdat de problemen van veel kinderen voortkomen uit (schulden) armoede staat op die poster ‘doelstelling 2018-2022: minder kinderen in armoede‘. Ik moet toegeven. Momenteel zijn we vooral bezig met ‘minder gemeente in armoede’, maar we mogen die grote taak voor de Hoogeveense kinderen niet uit het oog verliezen. Met CDA-kamerleden van der Molen en Slootweg zit ik nog te zoeken naar een grote stap. Mogelijk kom ik daar de komende maanden ook nog op terug…

Waarom Hugo in 8 punten:

  1. Hugo sprak in november een indrukwekkend ‘preek van de leek’ uit en zijn Christelijke inspiratie raakt mij. Veel meer als die bij de later bij WNL geïnterviewde Wopke Hoekstra. Hugo past meer in het CDA wat ik zoek;
  2. Hugo staat dichtbij de mensen. Hij deed dat als onderwijzer in een heel moeilijke wijk. Als wethouder toen hij deze kinderen nog meer kon helpen, maar ook als minister komt hij bij de wijkzuster of de verpleger aan het bed;
  3. Hugo heeft energie. Hij heeft ondanks een extreme agenda toch elke week 1 dag tijd om mensen uit zorg te ontmoeten;
  4. Hugo neemt contact met mensen serieus. Het moet kerstavond 2018 zijn geweest toen er via zijn social media kanaal een korte vlog binnenkwam van Hugo op kerstavond in een verzorgingstehuis. Niet gezellig met de familie thuis, maar met de ouderenverzorgers rond de tafel.  Dat maakte indruk. Een mensen-mens;
  5. Hugo is voor mij ook geen saaie verschijning. Zijn actie met opvallende schoenen op het bordes bij de Koning en in alle latere gelegenheden vond ik mooi. Maar ook dat hij bij de corona-persconferenties. Als het om zaken van leven en dood gaat, zich aanpast en stemmig gekleed gaat met dito schoenen;
  6. Hugo is voor mij een moderne politicus met een team aan ondersteuners. Zij die vlogs maken en dat comprimeren tot een weekoverzicht. Dan zie ik een minister op pad in de zorg. Door het hele land.
  7. Hugo verbind voor mij stad en land. Zijn stelling beide kunnen niet zonder elkaar spreekt me aan. Verbinding is nodig;
  8. Hugo is sociaal, duidelijk en mensgericht. Zijn stelling ten opzichte van Baudet, niet op voorhand, maar op basis van inhoud spreekt me aan. CDA moet FvD niet uit de weg gaan, maar op inhoud beoordelen. Dat je dan tot de conclusie komt dat past niet bij ons, is eerlijk en duidelijk. Ook past het bij Hugo zijn insteek om wellicht wel populair te willen zijn, maar niet populistisch.

Daarom heb ik op hem  gestemd.

Er zijn echt honderden foto’s van Hugo met de mensen waar hij voor werkt. Niet met bobo’s, op de Europese top of met captains of industry maar met gewone mensen uit Nederland: