HZVV-4 (v/h zesde) snoept puntje van Rouveen-2

Op de eerste gure oktober zaterdag van dit nieuwe winterseizoen weten de ‘Viertjes’ van HZVV een puntje voor de poorten van de gereformeerde kerk te Rouveen weg te slepen. U moet daarbij weten dat dit calvinistische Godshuis vrijwel recht tegenover de entree van v.v. Rouveen is gelegen.

Nadat traditioneel de halfjaarsklaverjaswedstrijd op vrijdagavond in het (voor sommigen gemoderniseerde) Koetshuis door de wedstrijdleiding, in de persoon van Cor Timmerman, werd afgesloten, ging de wedstrijd tegen Rouveen bij de ‘Viertjes’ volop leven. Zo van, tegen wie moeten wij morgen eigenlijk?

Het doet bijzonder en dan ook onverdeeld genoegen te mogen constateren dat ‘het Goede blijft’. Zo genoten menig ‘Viertje’ van ‘Meatballs’, ruimbemeten, met sate overgoten en gedrapeerd op een bedje van enig zoet-zuur. Die nog immer in het Koetshuis geserveerd worden. In menig excuise restaurant zou een ‘Rondo van gestampt runderbeef, overgoten in een kruidige pindasaus en geserveerd met Zuid-Aziatische groentemelage’ duidelijk misstaan hebben. Maar in het vertrouwde Koetshuis is deze delicatesse zeker op z’n plaats. Aangezien zelfs de poedelprijs een smakelijke vleesprijs blijkt te zijn komen de vegetarische klaverjassers in het Vierde geweldig te kort, maar eervol en kalorierijker gaan de 6 andere vleespakket-winnaars in de vroege zaterdagochtend huiswaards.

Na een toertocht over vierbaansasfalt en achttiende-eeuws klinkerwerk maken wij (hernieuwd) kennis met het zo tot de verbeelding sprekende dorp der principelen: Rouveen, gemeente Staphorst. Menig reizend Hoogevener heeft zich wel eens laten verleiden, mogelijk door files in de maandagochtend, om ook dit uitzonderlijke deel van de Noord-West Overrijssel-route te rijden. Het helgroen en kleurig blauw straalt je al van verre tegemoed. Zuivelfabrieken met andere bestemmingen en ‘VW-Audi-dealers aan huis’ zijn ook wat Rouveen heden ten dage karakteriseert.

Als wij eindelijk de Kerk aan de linkerzijde in het vizier hebben, kunnen rechts afbuigen naar het sportpark. Een en ander wordt overigens keurig aangegeven met een bijna op het kerkpad geplaatst bordje ‘sportvelden’. Menig strak in het (traditionele) kostuumzittende jongeling moet hier op d’n zondagochtend het cynisme van de moderne tijd ervaren. In de harde kerkbanken dromen de gedachten naar de ‘sportvelden’. Zelfs dominees begrijpen (niet?) dat zij, jongemannen het sportieve genieten als een Gave zien. Maar goed ook u droomt nu af beste lezer. Of dwaalt u liever af. The brain is a wonderful organ. En andere overdenkingen.

Gemeen koud is het op het sportveld. Nadat wij Klaas er van hebben weerhouden een trainingsbroek onder de mooie Brinktenue’s aan te trekken, (hij lijkt inmiddels overtuigt dat de gelijkenis met de vele onze velden overspoelende Braziliaanse spelers enigszins mank gaat) treden wij met slechts één van de vier vaste spitsen aan. Otto druk en nog wel enkele weken revaliderende (vermoedelijk middels oefeningen vanuit Bayern in de door de motorwerke geadviseerde zithouding), Wiebe inmiddels tot volle tevredenheid vast lid van het arbitrale trio (hij begint dan ook Mario van der Ende-achtige trekjes rond de taille te ontwikkelen) en ondergetekende, die journalistiek wellicht beter uit de verf komt (pijn in het hart). Zelfs de topscoorder op de afgelopen trainingen, de hardwerkende en balvaste ondernemer uit het Hollandscheveld, Berend de Jonge wordt niet in de voorhoede opgesteld. Sterker nog hij dient de, overigens zeer degelijke dugout, te bemannen. 13.34 is 13.34. Berry is dan ook harttochtelijk (zo kent u hem) op zoek naar Uri Keller, om vanaf de parkeerplaats het horloge van Cor Timmerman te beïnvloeden. Het afscheid nemen van zijn vaste chauffeuse EN het naar de kantine stappen kosten hem dusdanig veel tijd dat hij nu reeds voor de derde maal op de strafbank is geplaatst. Nu behoren wij beide inmiddels tot de rondborstige voetballers die zich afvragen, de recidive bevestigd dat, waarin dan het straffende element schuil gaat. Berry is dus fris als wij aan de tweede helft beginnen. Het Vierde wordt dan al bijgestaan door een aantal fanatieke supporters: Henk Kostner (geen familie en wel gewisseld), Wilber Hepping (runner up bij de klaverjascup en dus ook gewisseld), jurylid Marcel Blokzijl en Sem en E.-J. Kreuze. In dit rijtje illustere vierde elftalspelers valt u de rol van Marcel Blokzijl op. Marcel is voor deze wedstrijd door de HZVV-4-supportersassociatie aangewezen als jurylid in het kader van de ‘Timmerman-Brandhout-Speler-van-het-Jaar’-Trofee. Gesponsord door de BrandhoutHandel Timmerman (BHT), ‘Voor al uw Brandhout voor de ALLESbrander’. Met de nadruk op alles. Gezien het huidige beursklimaat is de in de vooraankondigingen zo positief ontvangen beursemissie van Koninkelijke BHT, nog even uitgesteld. De invloeden van de Aziatische Brandhoutprijzen zijn ook aan het Oosterveld merkbaar. Er schijnen dan ook geruchten te zijn dat BHT de in de halfjaarcijfers aangekondigde winstgroei enigszins moet temperen. De vijfde winstwaarschuwing, na ING, Shell, Philips en ABN Amro wordt dan ook één dezer dagen verwacht.

Terug naar de door Bert Konterman zo bejubelde velden (zijn Willem II-shirt hangt dan ook in het clubhuis en bij ons?). Aangezien menig Rouvener zich aan dit immense voorbeeld wil spiegelen, loopt het bij Rouwe Boys niet zo geweldig. De 0-1 voor rust, op aangeven van Spits Hareld, door Wilber, doet hun spel verkrampen. Dat zij door mismanagement in het centrum van de HZVV-verdediging in staat worden gesteld om 1-1 aan te tekenen doet daaraan niets af. Overigens blijven zij verzorgd de bal elkander in de voeten spelen. Een handbalachtige omsingeling van het HZVV-strafschopgebied is het gevolg. Door messcherpe counters van HZVV gaat er echter nog steeds dreiging uit van de Hoogeveners. Rolf loert op de beslissende goal. Verrassend genoeg komt de 1-2 inderdaad van onze linkerzijde. Door goed storend werk van Jaap de Jonge komt hij zelf in een kansrijke positie. Tot verbazing van velen, wellicht ook zijn eigen verbazing, komt de keeper ver uit de goal. Voor Jaap dan ook een ABC-tje om de bal in het verlaten doel te lobben. Helaas is het gevolg van de ontlading bij HZVV-4 een relatief dalend concentratievermogen. Op zich geen onbekend fenomeen in dit relativerende team, maar nu door Rouveen uitgebuit met de gelijkmakend treffer. Ondanks dat van de zijlijn nog voorgesteld werd om door te gaan voor het winnende doelpunt (krijg je als je veel traint) bleef het hierbij. Na afloop zuchte jurylid Marcel onder zijn zware taak om 5 spelers van dit elftal punten te geven zodat uit de tot die tijd geheime juryrapporten DE speler van het jaar bepaald kan worden. Deze winnaar heeft overigens recht op een houtblok na keuze van onze sponsor BHT. Een leuke ‘tango’ werd tijdens deze wedstrijd aan HZVV-4 door ‘Moret Ernst & Young EDP Audit’ aangeboden.

En met 7 punten doet HZVV-4 redelijk mee in haar klasse. Dit in tegenstelling tot de sombere inschattingen aan het begin van het seizoen. Je kunt niet meer dan je best doen, je moet soms wat geluk afdwingen, maar je moet vooral je talenten (hoe gering ze ook zijn) niet in de grond stoppen. Wij van HZVV-4 wensen u nog een smakelijke voorzetting, met nog meer van die overdenkingen en zo, croutons, spekjes en dergelijke.

EBJ Kreuzeman i.s.m. EBJ Kreuzeman jr.