Zijn de clubs onderin de drie hoofdklassen het kind van de rekening? Door de komst van de 2e divisie en het terugbrengen van de 3 naar 2 hoofdklassen neemt de druk toe. Door de PD-regels valt er vooral veel te verliezen onderin de hoofdklasse….foto HZVV-v.v. Hoogeveen op de avond om de Offerein Bokaal.

Waarom verliezers?

De kans om te degraderen is groter geworden. De PD-wedstrijden worden in 3 groepen en 6 poules gespeeld. Van de 21 hoofdklasse – en 1e-klasse-ploegen blijven er maar 3 over! Dat is dus minder kans dan afgelopen jaren (kon je in 2 wedstrijden veilig spelen). Je zou de ‘alleen maar verliezers’-vraag ook voor de kanshebbers op promotie in de eerste klasse kunnen stellen, maar het is gebleken dat de hoofdklassers in de PD-wedstrijden vaak aan het langste eind trekken.

Maar je kunt toch gewoon de 10de plaats halen (dat is net als afgelopen seizoen in de HK)? Ik heb een fictieve voorspelling over topklasse en alle drie de hoofdklassen gemaakt (zie uitkomsten onderaan deze blog, eventueel ben ik bereid iets te wijzigen als ik uw club te kort doen…). Als mijn club HZVV dan de 10de plek in C haalt gaat ze er nog niet echt op vooruit. Zoals ik het inschat gaat ze in seizoen 2016/2017 dan zo’n 3000 kilometers verbranden met door Nederland crossen. De nieuwe hoofdklasse B (C vervalt in mijn beleving) bestaat uit clubs uit Noord, Overijssel, Gelderland, Utrecht en Noord-Holland. Er zal in de (andere) hoofdklasse A vooral een accent liggen op Rotterdam, Zeeland, Rivieren- en Bollenstreek. Gelukkig geen beloftenteams (zonder supporters) in de hoofdklassen. Kilometers maken niet het probleem, maar het nodigt uiteindelijk alleen de die-hard-fans uit om wedstrijden te bezoeken. Kortom de sfeer en spanning neemt daardoor niet echt toe. Dat is verliezen, straks nog meer daarover….

Dus na de start van de landelijke divisie (2e divisie) moeten we ook door op hoofdklasse en zelfs op 1e klasse niveau verder willen. Volgens mijn inschatting moeten we namelijk het volgende willen:

1. Op zaterdagavond spelen

2. Derby’s (dus zaterdag tegen de zondag)

Prima tijd 18.00 uur op zaterdagavond!

Jammer genoeg willen nu nog maar weinig ploegen (in onderling overleg) op deze tijd spelen. En dat terwijl de ‘Landelijke divisie’ (ook wel de 2e divisie) dat als voorkeurstijdstip voor wedstrijden tussen zaterdag en zondagclubs hanteert.  Als voetballiefhebber en supporter probeer ik altijd thuiswedstrijden van mijn club (HZVV, u kent ze wel van de heen-en-weer naar de hoofdklasse) om 17.00 of 18.00 uur te laten spelen. Ook dit jaar is de secretaris daar weer volop mee aan de slag. Enkele clubs staan hiervoor open, veelal onder de conditie dat dan ook hun thuiswedstrijd op een aangepast tijdstip wordt gespeeld.

HZVV organiseert sinds 2011 het kampioenschap van Hoogeveen, inmiddels verworden tot de Offerein Bokaal omdat een aantal plaatselijke clubs niet meer mee willen doen. Gelukkig doen v.v. De Weide, Noordscheschut, Hoogeveen zaterdag en v.v. Tiendeveen wel mee. Aangevuld met v.v. Ruinen en Germanicus is er toch een mooie line-up.  Wedstrijd worden tussen 17.00 en 21.30 gespeeld op de naast elkaar gelegen complexen in Hoogeveen. Er is bewust op alle wedstrijdendagen voor deze tijden gekozen.

ahoffereinbokaal2015aankondiging_bewerkt

Alle derby’s als Harkema-Sneek of Drachten, Alcides-MSC, DOS-Go Ahead, Germania-De Treffers of Longa-Grol worden de laatste jaren om 18.00 of 19.00 uur gespeeld. WKE speelt met enige regelmaat wedstrijden op zaterdagavond. De Meppeler Derby trekt de afgelopen jaren 1.750, 1.800, 2.000 tot meerder keren zelfs 2.500 toeschouwers.  Longa-Grol werd gespeeld voor 4.500 toeschouwers. Dat is voor amateurbegrippen best gezellig. Penningmeester ontvangt met beetje extra werk € 7000-10.000 entree. Daar kun je de hele jeugdafdeling nieuwe trainingspakken voor schenken. Ook leuk!

longa-grol2-636x424

Wat zijn de voordelen van 17.00 of 18.00 spelen?

Voordelen uit – en thuisclub

  • Supporters die zelf om 12.45 of 14.30 voetballen, kunnen komen kijken;
  • Sponsoren die op de zaterdag hun zaak open hebben kunnen na sluitingstijd komen kijken;
  • Supporters die op de zaterdag (noodzakelijkerwijs) nog wat bijverdienen door te klussen komen ook nog even;
  • Mensen met grote tuin kunnen zorgen dat deze op orde is en mogen van hun ega even ‘naar de voetbal’;
  • Echtgenoten kunnen eventueel in de middag gezamenlijk winkelen en hoeven toch de wedstrijd niet te missen;
  • Voetballiefhebbers missen de intocht van sinterklaas niet…enz.

En voor de thuisspelende club heeft dit tijdstip het voordeel dat meer geconsumeerd wordt. Een slimme club is zelfs met (snelle) maaltijden (en gezonde variatie) daarop ingespeeld.  Entreeopbrengsten zijn erg afhankelijk tegen wie gespeeld wordt. HZVV-Harkemase Boys om 18.00 uur levert de penningmeester een geruststellend gevoel op, maar dat geldt in de hoofdklasse C niet voor alle clubs. Het is wel zeker dat iedere club tussen de € 1.500 en € 3.000 meer omzet draait in de kantine. En dat kan nog meer worden. Als je voor de wintertijd en na de zomertijd in totaal 4 keer om 17.00 uur speelt. U maakt 50% marge op uw horeca (kan ook meer) dan pakt u voor belastingen even € 6.000. Bij menig club scheelt dat heel wat uurtjes ‘bedelen’ bij de sponsoren!

Clubs die niet ‘in gezamenlijk overleg tot aangepaste tijd kunnen komen’ hebben vaak niet veel argumenten. Zelfs als we verplaatsing binnen 1 week na bekend worden van het schema aankaarten dan zijn er spelers die op de avond van die dag andere verplichtingen hebben. Dat is knap (maar niet onmogelijk), maar jaarlijks? Je krijgt het gevoel dat clubs liever hun aanvangstijd niet veranderen. Alles bij het oude laten? Maar ‘times they are changing’. Clubs moeten veel harder werken voor hun sponsorgeld, moet vindingrijk zijn als het gaat om marge in de horeca, moeten sfeer creëren en mensen (langer) vasthouden.

In Nederland spelen de BVO’s (op een enkele wedstrijd na die vanwege de TV om 18.45 begint) later op zaterdag of zelfs op vrijdag of de zondag. Daar past dus prestatie-amateurvoetbal op de zaterdagavond prima ‘in’. Zondagclubs hebben de concurrentie van pay-TV op de zondagmiddag ook danig ervaren. Bij 4 graden naar zondag eerste of tweede klasser kijken of voor de buis naar live Ajax-Feijenoord…dan weten de meesten het wel. Dus ook het zondagvoetbal zou profiteren van verplaatsing naar de zaterdagavond. Dus wat in de 2de divisie wel kan, dat kan toch ook in top-, hoofd- en lagere klassen?

Meer derby’s is de sleutel naar betere sfeer

Wat zou de animo om wedstrijden te bezoeken nog meer versterken? Meer derby’s! Dus als we toch voor dit soort prestatie / 1e elftallen naar de zaterdag gaan, laten we dan zorgen dat er meer clubs uit steden, dorpen of regio’s bij elkaar worden ingedeeld. Ja, vanuit een verstokte zaterdag(avond) voetballiefhebber klinkt dat misschien vreemd, maar als voetballiefhebber zou ik dat prachtig vinden. Ik ben daarom dit seizoen echt fan van v.v. Hoogeveen zaterdag. Ik weet wat Lorenzo kan (als hij zin heeft), Guido ten Cate, Lip, Stavast, Balsala, Roemahlewang en ga zo maar door. Ik zie ze jaarlijks bij de Offerein Bokaal vaak wel 2 keer. Dus zet ‘m op v.v. Hoogeveen zaterdag: op naar de 1e klasse (nog 2 keer promoveren!). Dan bestaat de kans dat we vaker in de competitie ook in Hoogeveen een blauw-rode-derby krijgen. Met ludieke acties en alle vergelijkbare Spakenburgse sferen. En 2.000-3.000 toeschouwers. Het kan!

Hoogeveen-zaterdag-SC-Elim-08-11-2014-2-Large-522x391

In de 4de klasse trok de wedstrijd v.v. Hoogeveen-Sc Elim vorig seizoen volgens opgave 1.000 toeschouwers. HZVV-Noordscheschut heeft 5 jaar terug (gespeeld op de avond) 1.100 toeschouwers getrokken. Daar zitten de voetbalfans op te wachten. HZVV gaat vol goede moed voor de hoofdklasse dus heeft v.v.Hoogeveen ook nog even tijd. Kortom voor HZVV is dit het seizoen vol kansen en degradatierisico’s is feitelijk net als andere jaren onveranderd. De 10-plek zorgt voor behoud van de hoofdklasseplek. En 11 en 12 spelen nacompetitie. De 11de plek is wel de makkelijkste heb ik al gezien….halve competitie tegen 1e periodekampioenen uit 1e klasse C en D en dan uit en thuis tegen nummer 12 van hoofdklasse A (kan dat nog VVA’71 worden?). Dus toch een extra wedstrijd…

Volgens inschatting van de nieuwe hoofdklasse heb ik uitgerekend dat de reistijden niet minder gaan worden. Gelukkig hoeven ze niet te spelen tegen beloftenteams want dat levert sowieso geen instroom van supporters op. Het zijn armoedige teams met de achterblijvers uit het betaalde voetbal die tegen minimumloon nog dromen van de kans hoger op.  Teams over ver leveren gemiddeld ook geen sfeer op. We hebben het de afgelopen 3 jaar in de hoofdklasse C, 1e klasse Noord of de 1e klasse Oost  ook gezien. In Oost hadden wij wedstrijden met 22 betalende supporters uit plaatsen als Ede of Arnhem.  Dat moet toch anders kunnen! Dus KNVB pak door met de samenvoeging van zaterdag en zondag voetbal. En pas daar dezelfde regels toe als in de landelijke divisie!

Gelukkig hebben we in de regio Hoogeveen alternatieven. Geen Rood-Wit van HZVV, maar toch: in Noord 2J: 6 derby’s tussen Noordscheschut-de Weide-ZZVV en in Noord 3D: 6 derby’s tussen Elim-Hollandscheveld-Hoogeveen zaterdag. Dus we houden de agenda goed in de gaten. De clubs maken met een derde helft er echt een feestje van. Ik raad alle 6 clubs vooral aan om rond 17.00-18.00 te gaan spelen! Dan komen er vast meer liefhebbers kijken….Waar blijven de ander (hoofdklasse-) clubs? Blijven we gewoon om 14.30 spelen omdat we dit gewend zijn? De verjaardag van je schoonmoeder kun je ook om 21.30 nog wel naar toe of anders ga je zondag na de kerkdienst maar even langs…..wie niet beweegt staat stil! 

deweide

Indeling hoofdklasse B seizoen 2016/2017 (met kilometers vanuit Hoogeveen) [volgens EJK]

Club Vestigingsplaats Klasse Afstand
HZVV Hoogeveen B 0
ACV Assen B 100
DOS’37 Vriezeveen B 100
Berkum Zwolle B 100
SVZW Wierden B 120
Drachtster Boys Drachten B 140
Flevo Boys Emmeloord B 140
Dronten Dronten B 150
VVOG Harderwijk B 170
Apeldoorn Apeldoorn B 180
NSC Nijkerk Nijkerk B 200
SDC Putten Putten B 200
Huizen Huizen B 240
Bennekom Bennekom B 260
Ajax A’dam B 300
Breukelen Breukelen B 300
2700

Verwachte topklasse 2016/2017

No Club 2015/2016?
1 DOVO Kampioen A
2 Sparta Nijkerk Winnaar PD
3 Noordwijk Kampioen B
4 Quick Boys Winnaar PD
5 Ter Leede Winnaar PD
6 Excelsior’31 Kampioen C
7 Genemuiden Winnaar PD
8 Harkemase Boys Winnaar PD
9 Barendrecht Blijver Topklasse
10 Capelle Blijver Topklasse
11 Excelsior M. Blijver Topklasse
12 FC Lisse Blijver Topklasse
13 DVS’33 Ermelo Blijver Topklasse
14 ONS Boso Sneek Blijver Topklasse
15 RVVH Blijver Topklasse
16 Beloftenteam Nieuwe instroom
17 Beloftenteam Nieuwe instroom
18 Beloftenteam Nieuwe instroom