9-0 Jan! is een blog over mijn waardering voor de op 8 december 2023 overleden Jan van der Hulst. De supersupporter van HZVV.  Het moest zo wezen. Jan overleed de dag voordat HZVV een recordwinst in de competitie wist te behalen. Een ultiem eerbetoon aan onze Jan van de jongens van HZVV-1.  Het moest zo wezen…..krijg je hier ook de uitslagen van HZVV door? Die vraag zou Jan bij de hemelpoort gesteld kunnen hebben....

Op vrijdag 8 december 2023 kwam er onverwacht een einde aan het leven van Jan van der Hulst. Kort na het bericht dat Jan met darmperforatie naar het ziekenhuis was gegaan kwam het bericht dat hij dat niet overleefd had.  Ik kreeg door alle drukte het bericht op de plek bij HZVV waar hij me altijd begroette. Net buiten of net binnen de voordeur van clubhuis HZVV. De hele wedstrijd HZVV-Hoogezand werd door de verdrietige bericht voor mij overschaduwd. Jan was meubilair bij HZVV (hij was 48 jaar lid). En Jan was er niet meer. De hemel huilde  de hele wedstrijd. Het decor was zeer passend.  Toen ik rond 18.00 uur door de kantine naar de uitgang liep draaide muziek als vanouds. Jan werd niet gemist, Jan bleef al jaren niet meer hangen in de kantine. Ik liep door de regen de weg naar de parkeerplaats. Ik wilde het wel uitschreeuwen: Jan, het was 9-0! Zou het hij het nog horen? Zou hij daarboven ook een aantekening maken: 9-dec-23: HZVV-Hoogezand rust 6-0, eindstand 9-0. Hebben we ooit met 9-0 gewonnen Jan?

Uitslagen

Jan werd uiteindelijk 62 jaar, maar hij bleef ook beetje ‘hangen op de basisschool’. Jan was Jan. Al zo’n dikke 40 jaar geleden zag ik hem op de hele zaterdag in de weer met het wedstrijdprogramma van die zaterdag. Alle uitslagen schreef hij op. Als je als C7 of B2 terugkwam van een uitwedstrijd dan liep hij ergens voor het oude clubhuis of langs veld 1 (met deels zicht op veld 2) te schrijven. Wat hebben jullie gedaan? En dan schreef hij het dapper op! Ik ben benieuwd of zijn familie bij het opruimen van de boedel dozen vol programmaboekjes gaan vinden? Denk dat de Meteoor hem dat al hebben laten opruimen en misschien verloor het voor Jan op zaterdagavond al wel zijn waarde? Maar uitslagen waren de hele zaterdag voor hem het belangrijkste!

Mopperend voorspellen

Jan werd zaterdag met een minuut stilte voor wedstrijd en dus direct na zijn overlijden herdacht. Voorzitter Henk sprak over Jan, over de trouwe supporter, over zijn mopperen. En ach, daar zat geen kwaad in. Zaterdag na zaterdag stond hij voorin het nieuwe clubgebouw, soms kwam hij me op het terras al tegemoet. Of hij zat ergens bij het wedstrijdsecretariaat. Hij was er kind aan huis bij Mark, Henk, Bert of Michel. Hij kwam direct op me af: ‘ze goat verliezen’ of ‘ze kriegt um an de konte’. ‘Ja, Kreus, HZVV giet degraderen’……en dan liep hij doorpratend en vaak lachend weg. Mij in verwarring achter latende. Soms deed hij er een concrete stand bij: 0-2 of 0-4 of zo. Hij was er druk mee. Eigenlijk was hij de portier, de start van de voetbalmiddag, de ontvangst voor mij (en anderen) bij HZVV. Jan de supersupporter had een aangeboren pessimisme, maar met een lach. Als HZVV dan gewonnen had of zich veilig speelde dan zag ik hem meestal niet meer ….

Howerco

Natuurlijk kende ik Jan al jaren. Hij zorgde ooit voor één van de meest memorabele momenten uit mijn ambitieuze, academisch gevormde en net gestarte loopbaan. Als ‘jongste bediende’ van VB Deloitte Accountants en kersverse drs., aankomende RA, stond ik dankzij Jan heerlijk met de voeten op de grond. Ik tik dit met natte ogen, wat een wijze les gaf hij mij! Daar ben ik hem eeuwig dankbaar voor. Ik schreef er in 2015 dit (favoriet) blogje over: Wark ie ook hier? – Kreuzeman

Pennen

‘Kreus ze goat verliezen’ ging over naar mildere voorspelling, maar nu had Jan een andere vraag. ‘Heb je nog pennen meegenomen’? Hij had een onstilbare honger naar (Afier-) pennen. Dat ging zelfs zo ver dat hij door-de-week naar kantoor belde. Hij ging er volgens mij vanuit dat alle 80 man/vrouw van Afier die hij aan de telefoon kreeg hem ook kenden. Want zonder veel inleiding vroeg hij ‘of er nog pennen waren’ en of ‘Kreus die zaterdag even mee kon nemen naar HZVV’. Langzaam kregen de dames van ons secretariaat in de gaten dat ze een onschuldige HZVV-supporter aan de lijn kregen (in verleden belden er ook wel eens minder onschuldige raadslid-stalkers). En ‘HZVV’ of ‘Kreus’ dat moet met E.J. Kreuze te maken hebben werd gedacht. Dan kreeg ik een mailtje: ‘Jan heeft gebeld, hij heeft weer pennen nodig’.  En prompt vergat ik dat zaterdagmiddag natuurlijk. Ik zag zijn teleurgestelde gezicht en ging dan ’s avonds met een enveloppe naar de Meteoor-308. Deed de enveloppe door de bus en hoopte dat Jan die zondagmorgen zou vinden en zijn onverwoestbare glimlach op zijn gezicht kon toveren.  Heerlijk dat ik hem met kleine dingen blij kon maken. Zo mocht ik hem ooit een jas met opdruk ‘HZVV Supporter’ schenken. Zijn wijze lessen en zijn ontwapende glimlach was me dit dubbel  en dwars waard. Toen ik hem een maand later vroeg waarom hij dat ‘oude blauwe jasje’ aanhad keek hij vrij sip. ‘Ik kweet ut niet’ zei hij. En hij keek zo sip. Ik heb het jasje nooit meer gezien….maar zijn blijdschap springt van de foto!

 

Zwakke gezondheid

Herhaaldelijk sprak ik (kort) even met hem voor de wedstrijd. Hoe gaat het? Mijn laatste gesprekje rond 13.30 uur op 25 november ging ook in die stijl. Jan luisterde volgens mij nauwelijks. Hij was in het bureau van Mark Strijker iets aan het zoeken. Jan, je moet echt naar de kapper gaf ik hem nog mee….Jan kon niet zo goed voor zichzelf zorgen. Toen zijn vader overleed was dat een zorg. Daarom was het begeleid wonen in de Meteoor een uitkomst. En weet je, de Meteoor staat maar (als je binnendoor gaat) op 1.500 meter van HZVV. Als de bomen bladeren hebben laten vallen kun je vanuit de Meteoor HZVV bijna zie liggen. Wat een mooie samenloop. De zwakke gezondheid heeft op vrijdag 8 december Jan niet kunnen helpen. Diabetes en Jan waren geen goede combinatie…bij HZVV is vaker de ambulance gebeld omdat Jan letterlijk omviel, maar een week of 14 dagen later was hij er weer. Blauwe plekken, schrammen van de val en beschadiging van zijn gebit nog goed zichtbaar, maar ja, je moet naar HZVV!

Onverwacht eerbetoon

Later de afgelopen nacht zag ik het pas. Niet de minuut stilte was het ultieme eerbetoon aan Jan van der Hulst. Het was de 9-0 uitslag. Na afloop van de wedstrijd waren we het er allemaal over eens: HZVV had nog nooit een competitiewedstrijd met 9-0 gewonnen. Een recorduitslag. Jan zat er met zijn voorspelling vaak naast, maar deze zaterdag zou hij de uitslag nooit goed voorspelt hebben, maar hij zou als trotse HZVV-supporter naar huis zijn gaan om daar aan iedereen te vertellen: mijn HZVV heeft met 9-0 gewonnen…..

Deze voetbalvriend, mijn vaste éénmanswelkomscomité, is niet meer. Ik roep het nogmaals: 9-0 Jan! Ik zal pen voor je meebrengen op je afscheid…zul je daarboven de uitslagen goed opschrijven? 9-0 Jan!

Kreus