Oude tijden herleven. Wat hadden wij in 2004 een discussies over het asielzoekerscentrum (AZC) op wat nu bedrijventerrein Stadterij heet in Hoogeveen.  Ook nu de Grittenborg omgebouwd gaat worden (het is niet tegen te houden wordt ons gezegd, als je dat al wilt) is het ongenuanceerd denken en (anno nu) schrijven over asielzoekers aan de orde van de dag. Maar ga zelf eens asielzoeken….want er is wel een verschil met 2004. Mensen zijn verdreven van hun geboortegrond en vluchten meestal om te overleven. 

Want op vrijdagavond 12 september wordt de gemeenteraad bijgepraat over de in die week aangekondigde deal tussen DJI (gebouwendienst van justitie) en het COA (centraal orgaan asielzoekers). Ja, mensen daar had u als Hoogevener 10 jaar weinig van vernomen. Maar goed er was dan ook wel wat aan de hand. Kwamen in 2013 nog zo’n 1.000 Eritrea-ers per week binnen, in 2014 kwam de stroom vluchtelingen uit Syrië massaal op gang en daarop volgen nu de door IS-verdreven Iraki’s.  Er is wel wat aan de hand?!! Is het waar wat wiskundigen/historici voorspellen? We leven in (seculiere) cycli en na crisis komt sociale onrust en na sociale onrust komen oorlogen?  Volgens mij heeft men in Syrië, Jordanië, Irak en Turkije maar weinig met onze hypothekencrisis. Volgens mij heeft de opstelling van Poetin t.a.v. Oekranië en het NAVO-monster (?) aan zijn grenzen weinig van doen met onze bankencrisis.  Dat is in mijn beleving veel meer het gevolg van ‘financieel overeten’.  U kent dat wel dat u bij een feestje net één keer te vaak langs het buffet bent gegaan en u eigenlijk te veel heeft genomen. Te grote luchtbellen verhandelen in hypotheken,  giga-salarissen, bonussen en vertrekpremies bij banken en andere instellingen. Het is natuurlijk gewoon, doodnormale hebzucht.  Waarom is in ieder financiële opleiding het boek van professor Bob Goudzwaard ‘de economie van het genoeg’ niet verplicht op de literatuurlijst geplaatst?

Op een mooie vrijdag in eind juni gaat de gemeenteraad van Hoogeveen op een reisje (alleen de alle linkse partijen konden geen verlof krijgen, maar zelf kost mij als ‘kleine’ zelfstandige ook aan omzet een paar keer mijn maandvergoeding van de gemeente, maar dat terzijde en gelukkig draaien mijn collega’s wel door). Een reisje volledig betaald en goed georganiseerd. Eerst naar de VNG, handig om te weten wat je daar allemaal voor ondersteuning als raadslid kunt krijgen.  Ontvangst door de directeur, nette doch niet overdreven lunch.  Dan kan men in de middag kiezen: Stadswandeling en terrasje of bezoek aan het Humanity House. Nu kan ik me altijd prima vermaken op een terras, maar de kans om te zien wat het betekent om vluchteling te zijn dat laat ik me niet ontnemen. Niet dat wij eind juni als raad van Hoogeveen iets met vluchtelingen van doen krijgen, maar toch.  Drie maand later zitten we volop in discussies over de vluchtelingen, de rijke, onze banen in pikkende moslims uit midden Oosten of de stelende barbaren uit Eritrea.  Dat brengt me bij de titel ‘ga zelf eens asielzoeken’.  Reis met één plastic tasje naar een wildvreemd land, waar een vage landgenoot op facebook van heeft gezegd: daar ben je veilig. Bijvoorbeeld een land als, zeg : Ecuador, Butan of dichterbij naar pak ‘m beet Macedonië.  En neem uw gezin mee. Ook allemaal met één plastic tasje. Uw huis hoeft u niet te verkopen (ligt in puin) en u heeft al uw spaargeld (zeg € 15.000) cash op uw lichaam geplakt, jaren voor gespaard, maar toch u heeft het mee.  U reist eerst met de auto naar Polen. Vandaar vliegt u naar Skopje.  Dan met de auto door naar Albanie, daarop een oude houten boot met al u kinderen en uw geliefde vrouw die door diverse mannen wordt gadegeslagen de zee op. Vervolgens overleeft u dat en komt u in een geciviliseerd land met veel bureaucratie. Maanden wacht u op het vervolg. U mag doorreizen. Maar ook nu moet u weer 300-900 dollar betalen per hoofd om in een vrachtauto mee te mogen rijden. U komt aan in het ‘beloofde land’ en ook daar weer papieren, verhoren, een veldbed met honderden in een gebouw. Een deels verbouwde gevangenis.  Economische vluchteling? U had het voor de oorlog in uw land (economisch) tien keer beter dan hier.

boot

Het Humanity House laat je ervaren wat het is om zo’n leven te moeten leiden. Alles achter te moeten laten en je geliefde aan dergelijke risico’s bloot te moeten stellen. Van mensenhandelaar, omkoopbare ‘ambtenaren’, maar ook verkrachters en moordenaars. Als u de getuigenissen van Syriërs leest over hoe zij moeten betalen in Beiroet, Egypte, Libië, Italië  en dat als een boot te zwaar beladen is men door de meerderheid gewoon overboord gezet wordt. Met kinderen van 3 maand. Over hoe ze met hun baby’s boven hun hoofd kilometers door laagstaand zeewater moeten lopen om de slechte vissersboot te bereiken die hen naar Italië zal brengen.  Dat gevoel kreeg ik wel op die personeelsdag van de raad.  Zelf zou ik dat wel doorkomen zo’n reis dacht ik nog, maar dat je je kinderen aan die gevaren bloot wilt stellen. Hoe erg moet het dan ‘thuis’  wel niet zijn. Weet u wat in Tripoli en omgeving het best verkochte product is (inmiddels zeer schaars): reddingsvesten. U snapt na de berichten van dit weekend wel waarom (boot moedwillig gezonken en honderden vluchtelingen verdronken).

boot3

Misschien moeten al die > 2500 likes op ‘geenazcinhoogeveen’ op faceboek eens een uurtje of 2 door het Humanity House in Den Haag lopen. Ik kan het u aanraden. Het voelt even alsof je zelf asiel gaat aanvragen.  Interessant hoe we dan omgaan met een groot leegstaand gebouw in Hoogeveen. Ja, het staat op een ongelukkige plek.  Als oud-bestuurslid van het Hospice Hoogeveen weet ik dat zeer zeker. Ik was dan ook blij en grotendeels gerustgesteld toen op vrijdagavond de burgemeester namens het college stap voor stap aangaf hoe men alle betrokkenen ging betrekken. Buren, bedrijven in stellingen (CDA pleitte onmiddellijk voor speciale aandacht voor Hospice,  Promens Care en Visio, informeer de asielzoekers wat het doel van deze gebouwen/instellingen is en ze zullen er respect voor hebben. Velen hebben de dood meer in de ogen gezien dan wij en begrijpen heel goed wat het is om in een hospice te wonen).  Maar ook de ondernemers in winkelcentrum de Weide, ziekenhuis of de onderwijsinstellingen.  Bestuurlijk gerustgesteld keerden de raadsleden huiswaarts. Fractievoorzitter Bert Otten schreef ons zijn tekst dat weekend: Hoogeveen moet staan voor het menswaardig opvangen van mensen die van huis en haard verdreven zijn.  Aandacht voor complicaties, dat is er ook, maar de onderzoekers in de den lande berichten positief.  Zeker de Irakeze en Syrische vluchtelingen, met gezinnen worden omschreven als rustig, goed opgeleid en geciviliceerd. Geen barbaren die mensen onthoofden.  Ambtenaren, medewerkers van universiteiten, ondernemers, medewerkers van vliegmaatschappij, als je de verhalen leest zie je eigenlijk gewone mensen die tussen de wielen van bizarre oorlogen zijn gekomen.  Dat moeten we in Hoogeveen toch na 70 jaar nog wel weten te herinneren. Wat een oorlog doet met de ‘gewone mensen’.  Ze moeten overleven en zoeken veiligheid.  Een onderwerp wat in de miljoenennota niet aan de orde komt….Willem Alexander opent er wel mee: ‘veiligheid en vrijheid zijn kwetsbaar’. Iedere Syriër in de Grittenborg kan daar straks zijn of haar verhaal over doen.

Aan de slag met het AZC.  Want we hebben als Hoogeveense samenleving nog wel wat te doen!

PS: Op de bovenstaande foto ziet u de kamer van een woning wat door mensen die moesten vluchten werd achter gelaten. Hiermee begint de tocht op de vlucht die in het Humanity House wordt nagebootst.

schoen