Dat was toch wel de meest opvallende opmerking van Jan van Halst. Een man  die naar zijn voetbalcarrière meer wilde doen dan ‘ballen afpakken en inleveren’.  Daarom was hij betrokken bij Spieren-voor-Spieren…..Nog een tweetal activiteiten en dan zit één jaar steun aan Spieren-voor-Spieren bij HZVV erop.  Gisteravond sprak Jan van Halst (bekend van radio en TV) de ondernemers van HZVV Ondernemend toe. Een gala-diner bij HZVV dat was wel een opgave. Al gauw moesten we de deelnemers ook ruimte bieden om ‘gewoon in pak’ te komen….uiteindelijk werd het door Jan en de ‘catering’ van HZVV een prima avond. En weer een paar duizend euro in de pot van HZVV voor Spieren-voor-Spieren.

Op donderdag 25 september  was het dan zo ver. Het gala voor spieren voor spieren. Na van september 2013 vol enthousiasme achter de verschillende ambassadeurs van Spieren-voor-Spieren aan gezeten hebben kreeg Jasper van Spieren-voor-Spieren het voorelkaar om Jan van Halst naar Hoogeveen te laten komen. En hij deed het perfect. Overigens was zijn les 1 wees niet tevreden met je succes want dat is de valkuil voor falen.  Mooi was het om te horen dan Jan van Halst zelf ook aan gaf ‘ik kan eigenlijk niet voetballen’.  Belangrijkste les leerde Wim van Hanegem (de Kromme) hem:  ‘bal afpakken en inleveren’. Jan van Halst, uit Utrecht, gewoon netjes atheneum gedaan en toen de voetballerij in gegaan.  Hij schetste hoe vreemd het is om de voetballerij als opleidingsinstituut te hebben.  Veel machogedrag en geen ruimte voor kwetsbaarheid, geestelijke of psychologische ontwikkeling. Wel veel kennis van spoilers,  vergoedingenstelsels en mooi of zei hij nu blonde vrouwen….van Halst kampioen met Ajax, champions league, maar ook de man die na 4 jaar Ajax nog een contract van 2,5 jaar tekende bij Vitesse en die naar 3 maand moest inleveren omdat hij echt niet verder kon komen.  Maar Jan gaf ook aan hoe je in 5 punten verder kon komen. Ik kan ze niet allemaal reconstrueren want ik was veel te druk. Loopt dit goed, krijgt die zijn drankje op tijd, smaakt het goed en heb ik overal aan gedacht. Dat was dus niet het geval. Maar die paar zaken die ik vergeten was werden moeiteloos door Rotsen in de Branding Dick en Marian opgepakt.  En Jan van Halst kreeg een mooie fles wijn en natuurlijk 4 droge worsten. Omdat bij Zuidwolde (bijna Hoogeveen) het Noorden begint volgens Johan Derksen:  daar kun je namelijk op de route vanuit Midden/west-nederland voor het eerst weer echte droge worst kopen. Jan nam het dankbaar in ontvangst. Natuurlijk een aanfluiting voor een man die een paar duizend euro voor dergelijke lezingen kan vangen. Nu ging dat geld naar Spieren-voor-Spieren. Jan is niet alleen ambassadeur, maar ook bestuurslid.  Hij bleek, ondanks de magere voetbalopleiding, zich toch aardig te hebben ontwikkeld.

voorgerecht

HZVV heeft dit jaar Spieren voor Spieren als thema. Op het shirt komt het terug en overal in het gebouw, bij de kinderen en in de media.  Straks nog het hoogtepunt met de Winter Tijd Challenge en de glasbak (variant op een bepaald huis van glas). Onze gastspreker noemde HZVV een voorbeeld voor sportclubs. A. omdat we het opgepakt hebben en B. omdat we veel professionele zaken wisten te realiseren.  Mooie pluim voor de commissie, maar toch ook een goed gevoel voor Marcel en ondergetekende, voor Jan R en Frans van D, voor Eddie en Gerrit en allen die aan het begin van deze actie hebben gestaan.  Op mijn kantoor heb ik in opdracht van mijn vrouw wel op moeten hangen: boffen en blazen werk van dwazen.  Ten slotte wist Jan van Halst de spijker op de z’n kop te slaan als het ging om ‘waarom moet je als voetbalclub iets dergelijks oppakken’:  jullie hebben de kinderen laten beseffen dat gezond zijn niet vanzelfssprekend is en dat je dankbaar mag zijn dat je als gezond kind iets voor minder gezonde kinderen mag doen.  We train not for soccer, but for life was de tekst die door mijn hoofd schoot! De slogan van een (arme) voetbalschool in Zuid Afrika,  maar ook van toepassing op kinderen (en volwassenen?) in Hoogeveen.  Mooi om daar deelgenoot van te mogen zijn.

Na afloop bij het borreltje nog een kleine loterij om het bedrag naar voldoende nullen te tillen en natuurlijk ging Marc Haitsma met het verrassingspakket naar huis, Jan Wolter met de vrachtwagenles voor zijn vrouw….overigens ging de tegoedbon van ‘auto wassen door HZVV Bestuur’ naar Nico Eshuis. Hij heeft iets met HZVV en auto’s want hij won in 2011 ook de HZVV Citroen C1! Dit kan geen toeval zijn! Ben wel benieuwd hoe de foto’s van (de mannen van) het een bestuur in zwembroek al auto wassend eruit zullen komen te zien….trending topic!

Dank aan:

 • Marian Dekker
 • Venice de Jong
 • Jolanda Willems
 • Dick ‘HZVV-master-chef’ Masselink

Sponsoring van het eten

 • AH Offerein
 • Reinhard Huizinga Groenten Fruit
 • Wim Logtenberg
 • Rolph Drent
 • Bas en Floor ‘bakken met’ Plaisier

Sponsoring van de prijzen

 • De Raket
 • Univé Hoogeveen en Rutger Bakker
 • Kreeft Opleidingen
 • Jobo Schoonmaakgroothandel en borstelfabriek
 • Bestuur HZVV voor het aanbod om (1) auto te wassen….

spieren voor spieren spieren gala 2 spieren gala