Blog over de mogelijkheden voor inwoners (of bedrijven) van Hoogeveen om iets adopteren om de stad mooier te maken. Wie doet mee aan een adoptieplan? Mail mij op e.kreuze@hoogeveen.nl.

Een blog over ‘stop met klagen en ga zelf iets doen’…. En dan uiteindelijk ook nog in een politiek daglicht gezet. Dank aan o.a. plaatsgenoot Karin Leentjes. In dit blogje vraag ik me af of er voldoende Hoogeveners zijn die ook iets voelen voor bepaalde adoptieplannen. Ik noem er DRIE. Als er voldoende animo is dan kunnen we kijken of we er een ‘zaak van kunnen maken’ bij de gemeente. Gemeenteraad heeft recht van initiatief, dus we kunnen kijken of het binnen regels en budgetten mogelijk is.

Afgelopen week werd er op het medium FB volop gediscussieerd over ellendige staat waarin onze woonplaats zich bevindt. Nu zie ik dat zelf echt anders. Zie ook mijn blog van vorig jaar en mijn actie #positiefoverhoogeveen i.s.m. Harald Buit. Er valt veel te genieten in Hoogeveen. Ik zie het bijvoorbeeld deze zomer in de parken. In Zuiderpark zie ik tientallen ouders en hun kinderen genieten van de mooie speeltuin. In Steenbergerpark zie je fietscrossers, maar ook IVN, freebee of diverse oudere inwoners even lekker wandelen. Zelfs in de zomer zie je in de sportparken mensen genieten van sportfaciliteiten. Tel uw zegeningen is zo’n mooie uitspraak. Ben over onkruid en verlichting al even in gesprek met ambtenaren, daar kom ik op terug. Snelheid van terugbellen zitten we al maanden bovenop, maar blijkt nog stuk lastiger en wellicht kent het verhaal ook meer kanten.

In de discussie op FB reageert plaatsgenoot Karin Leentjes. Nu moeten we wij relatief dicht bij elkaar wonen als ik zie wie haar buren zijn, maar wij kennen elkaar niet en ik weet ook niets van haar politieke voorkeuren. Dat maakt ook niets uit. Uit haar uitspraak maak ik nl. op dat wij qua maatschappij-politieke visie niet ver bij elkaar vandaan zitten. Samenwerken spreekt me aan. Ze schrijft het volgende als reactie op de discussie dat de gemeente beter haar best moet doen:

“Het is trekken aan een dood paard. Bewoners zullen met z’n allen belangeloos moeten gaan samenwerken, Dat geeft ook nog veel gezelligheid en levert waarschijnlijk prachtige nieuwe ideeën op. Stop met negatief doen en wijzen naar de ander. Begin ergens en dan zal de energie vanzelf weer gaan stromen.”

Een prachtig voorbeeld wat aansluit op dit voorstel van Karin is wel de fietscrossbaan in het Steenbergerpark. Aantal, m.n. moeders pakken dit op. Ingrid Strijker en Maria Benten geven in onderstaande artikel aan: we dachten aanpakken en niet afwachtte. Met veel hulp van andere inwoners, van bedrijven en van sponsoren ligt er nu een prachtige baan. En de jongelui uit heel Hoogeveen komen er naar toe om van te genieten. Had je dit bij de gemeente neergelegd dan was het naar diverse vergaderingen vast gesneuveld onder de noemer ‘geen financiële prioriteit’ of was het op de meerjaren investeringsplanning gezet….

Uit het persbericht:

“Het Steenbergerpark in Hoogeveen lag er volgens de omwonenden al lange tijd verloederd bij, maar dat is nu allemaal verleden tijd. Buurtbewoners doen er bovendien nog een schepje bovenop en bouwen binnenkort hun eigen fietscrossbaan. In april moet hij er staan: een nieuwe crossbaan voor de jonge inwoners van Hoogeveen. Na drie jaar heeft een groep vriendinnen uit de buurt, die verspreid aan het park wonen, het geld bij elkaar. “Dit is natuurlijk fantastisch!”, vertelt Maria Benten, initiatiefnemer van het project. “Voor hetzelfde geld ben je heel lang met een plan bezig en wordt het dan toch in één keer afgekapt.” 

Een ander voorbeeld vind ik wat er gebeurt rondom ‘Nederland Schoon’. Ik zie regelmatig in Hoogeveen mensen met plogstok en ‘Nederland Schoon-vuilniszak’ door buurten en wijken lopen. Via de gemeente kun je je aanmelden bij Nederland Schoon en inmiddels hebben velen dat gedaan.

Aanmelden kan via: Aanmelden als plogger – Gemeente Hoogeveen

De rode vlakken zijn inmiddels geadopteerd door Hoogeveners die zich ergeren aan zwerfvuil. En ik kan u zeggen het maakt wandelen ook weer tikkie leuker…

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Wat dacht u van één van de nieuwste Hoogeveense initiatieven:

OPROEP AAN HOOGEVEEN

Nu doe ik een oproep aan alle Hoogeveners zou dit principe, zoals Karin Leentjes ook aangeeft,  een optie voor Hoogeveen zijn. Ik maak deze vraag concreet op voor drie opties:

  1. Adopteer een rotonde
  2. Adopteer een prullenbak
  3. Adopteer een groenstrook

Lees graag reacties of u hier iets voor voelt: e.kreuze@hoogeveen.nl. Dus als u ‘de handen uit de mouwen wilt steken’ en ‘Hoogeveen mooier wilt maken’ mail mij dan, dan ondernemen wij actie.

Uitleg over de 3 opties

  1. Adopteer een rotonde

Zoals we konden lezen op FB is Floor Plaizier van de gelijknamige voedselvoorziener uit Hoogeveen bereid om de rotonde Schutstraat-Zuiderweg-van Limburg Stirumstraat te adopteren. Ik heb gelijk al even contact gemaakt met de verantwoordelijk ambtenaar, die mij vanaf zijn vakantieadres binnen 1,5 uur reactie gaf. Overigens moet ik zeggen dat de partij D’66 in verleden ook al eens een lans gebroken heeft voor het ‘adopteer een rotonde’ voorstel!

De rotonde bij Bethesda is al geadopteerd bij wijze van proef. Momenteel staat er al een paar jaar reclame op voor makelaar Hup & Fidom. Ze hebben er zelfs een film over gemaakt:

Filmpje kijk hier: Watch | Facebook

Wij gingen op bezoek bij de makelaars van Hup en Fidom voor wat meer informatie:

Op 22 juli 2021 spraken wij met Norman Hospers om hem te vragen of het bevalt zo’n rotonde sponsoren? Vanaf 2017 heeft Hup & Fidom een 4 jarig contract gesloten met de gemeente Hoogeveen voor de rotonde bij Bethesda. Hospers geeft aan ‘ik krijg er nog steeds positieve reacties op’. Dit jaar loopt het contract af en Hospers hoopt dat hij dit mag verlenen. Hij heeft de rotonde met stenen ornamenten aangekleed. Daarop is naast reflectie ook de bedrijfsnaam aangebracht. ‘Veiligheid gaat altijd voor reclame’ zo stelde Hospers. Grofweg investeerde hij zo’n 4 á 5.000 euro’s in dit project. Daarnaast heeft dit bedrijf een onderhoudscontract met Hoveniersbedrijf van Slochteren die periodiek het onderhoud doet. Zij houden dit zelf in de gaten en Hup & Fidom heeft er helemaal geen omkijken naar. Hospers heeft wel één speciale wens. Rondom koningsdag zorgt van Slochteren er voor dat er veel oranjebloemen gepland zijn….aangezien Hospers in 2017 van de gemeente Hoogeveen hoorde dat er meer belangstelling voor deze rotonde was, lijkt het hem logisch dat er meer bedrijven zijn die zich ontfermen over een rotonde en daar iets moois van kan maken. Hij bedenkt de ludieke teksten d’r zelf bij ‘Voor bakker Floor, rijdt u nog 100 meter door’ of zo iets….let wel je hoeft hier niets voor aan de gemeente te betalen! 

Maar ook in andere gemeenten zijn voorbeelden genoeg te vinden van het adopteren van een rotonde. Zie bijvoorbeeld, Haren, Bedum of Assen. In Assen is er zelfs beleid geschreven over hoe om te gaan met het adopteren van een rotonde:  Rotonde Adoptie Plan | Gemeente Assen

Maar er is zelfs een landelijk organisatie die het adopteren van rotondes heeft opgepakt: Locaties rotondes – adopteereenrotonde.nu

En als het zo ver komt kun je zelfs meedoen aan de landelijke prijs voor de mooiste rotonde van Nederland. In 2019 was dat de rotonde ‘het wonder van Woerden’. Onderhouden door de Aar Hoveniers….

De Aar Hoveniers wint prijs Mooiste Rotonde van Nederland 2019 (vakbladdehovenier.nl)

En we hebben in Hoogeveen natuurlijk ook al een aantal rotondes waarop als een kunstwerk staat….misschien idee om als gezamenlijke Hoogeveense kerken deze te adopteren…??

Vervolgens nog even wat inspiratie van de mooiste rotondes van Nederland:

  1. Adopteer een prullenbak

Voorkomen is beter dan genezen. Dus natuurlijk ben ik enthousiast over ploggers, maar zouden we het vuil op straat niet kunnen voorkomen door meer vuilnisbakken. Ik ben daarom wel enthousiast en heb inmiddels alle documenten binnen van CU-raadslid Reinier Mulder. Zou u in uw straat een extra prullenbak willen hebben? En dan deze bak ook ‘bewaken’? Dus legen en in uw (in Hoogeveen nog gratis) Area-container willen legen? In Zwolle doen ze het….! Prullenbakken in de straat! (ravelijnstraat.nl). Hoe werkt het? U leest er over op de site van de gemeente Zwolle: Adoptie afvalbakken | Gemeente Zwolle

Let wel het gaat er niet om dat u de bakken van de gemeente overneemt, maar dat er extra bakken in de straten komen zodat weggooien op straat niet meer hoeft. Voor mij dus een nieuwe vorm van burgerparticipatie. In andere gemeenten zien we dat deze initiatieven vooral ontstaan door bezuinigingen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Laten wij in Hoogeveen het voor zijn.

  1. Adopteer een groenstrook

Een derde vorm van ‘handen uit de mouwen steken’ is het adopteren van een groen strook, een boomspiegel of zelfs een plantenbak.

Maar je kunt ook kiezen voor het model waarbij je een boomspiegel of een plantenbak kunt adopteren. Die hebben we in Hoogeveen ook wel. Jouw stad wordt er mooier van en je geniet er zelf vaak nog het meeste van. Van het gezonde werken in de buitenlucht, maar ook omdat JIJ er juist iedere dag langs loopt.

Prachtig groene binnensteden

Of je adopteert een boomspiegel zodat dat heet….

Mooie hanging baskets die we in Hoogeveen ook kennen. Ze fleuren de boel enorm op.

In sommige plaatsen gaat het er heel creatief aan toe….

Het gaat zelfs zo ver dat met meerdere personen een hele straat kun adopteren:

Zie het voorbeeld uit Eindhoven: Adopteer een straat – OnsEindhoven – OnsPlatform.tv. dit is goed voor de saamhorigheid, voor klimaat (CO-2, waterafvoer) en voor biodiversiteit omdat dan in de stad ook meer insecten kunnen leven. Mooie initiatieven.

Tenslotte de politiek

Ik sluit dit artikel af (en doe dat bewust als laatste) omdat ik vanuit mijn politieke signature blij wordt van dit soort acties als Steenbergerpark, de ploggers, de gebiedscoöperaties, de zorgcoöperatie Hollandscheveld, maar wellicht ook nog veel meer van dit soort opties. Dat past bij de politieke opvatting die ik aanhang. ‘Minder overheid, minder markt, meer samen (-leving)’. Nederland is een land van coöperatieve samenwerking. Zelf heb ik te maken met meerdere coöperaties en zelfs jaren bij een cooperatie gewerkt. Als commissaris maakte ik mee dat Univé Hoogeveen haar 100-jarig bestaan vierde….Het past bij polderland Nederland. U kunt zich aansluiten bij zo’n partij, maar erop stemmen kan op 16 maart 2022 ook. Wellicht kunnen we dan het verplicht stellen van deelname van coöperaties bij energieparken of andere initiatieven voor verduurzaming ook weer ter sprake brengen. CDA wil energiecoöperaties in Hoogeveen

Hoor graag wat u vind dan de drie gestelde opties rondom ‘adoptie’. Als ik voldoende positieve reacties krijg zal ik aan de slag gaan met verder uitwerken van het adoptieplan….!