De afgelopen weken kreeg ik vragen over mijn baard:  ‘waarom heb je eigenlijk zo’n baard’.  Ik zette zelf ook een bericht over www.baardmannen.nl op mijn linkedin-profiel, dus kon vragen verwachten.  ‘Waarom heb jij die baard kreuzeman’ was dus een terechte vraag die ik dan ook terug kreeg….ik heb me nu al dagen dat afgevraagd. Zondagochtend tijdens de wekelijkse meditatie kreeg ik het eindelijk voor de bril…de baard was het teken van….Ja, van wat…?? Het is makkelijk zo’n baard. Het scheelt veel scheren. Het is stoer.  Je staat in het rijtje (?) van Chuck Norris, Andrea Pirlo, George Clooney of Arie Boomsma. Ook niet een verkeerd rijtje. Mijn dochters lachen natuurlijk….maar nadat je in het begin gevraagd werd of je ook ging zingen in een jurkje, komen er nu ook veel complimenten. Het staat je goed, mooie volle baard en dat soort uitspraken. Dat streelt natuurlijk. Belangstelling is mooi, vooral als het positief is….

Of is het bijbels zo’n baard?  Lees Leviticus 19 maar: “Gij zult de rand van uw hoofdhaar niet rond afscheren, en gij zult de rand van uw baard niet afsnijden.” Of Abraham ook met zo’n ‘hipsterbaard’ als hier rondliep is nog maar de vraag, maar Abraham kreeg wel zomaar de vraag van God en ….

Toen hing Abram, zoals de Here tot hem gesproken had, en Lot ging met hem; en Abram was vijf en zeventig jaar oud, toen hij uit Haran trok. Abram nu nam zijn vrouw Sarai en Lot, zijns broeders zoon, en al hun have, die zij verworven hadden, en de lieden, die zij in Haran verkregen hadden, en zij trokken uit om te gaan naar het land Kanaän, en zij kwamen in het land Kanaän.

Zo maar omdat de Here tot hem gesproken had. In een droom? Was het een meditatie? Het hebben van een baard zou daar mee te maken hebben? Dat je stil wacht op de stem van God die je de weg wijst? Waar heen zal ik gaan? Ieder bloempje bloeit waar het gepland is…?

Volgens de dames Kreuze is het gewoon compensatiegedrag! Geen haar meer op je hoofd, dan maar aan je kin. Dat zou ook waar kunnen zijn….De weelderige rossige haardos boven op de kop is zo goed als verdwenen. In een kleine 10 jaar bijna helemaal kaal…en ja, het is prettig dat mensen zeggen, ‘had jij rood haar’! Wat daar ben ik al vanaf mijn jeugd trots op geweest. Samen met alle bijkomstigheden….vooral driftigheid, doorzettingsvermogen en rechtvaardigheidsgevoel werd door mij daaraan gekoppeld. Van die drie heb ik bovengemiddeld veel…

Ja, het is allemaal waar. Is het ijdelheid? Ja, ook dat zou maar zo waar kunnen zijn. IJdelheid in combinatie met de sterke wil om je te onderscheiden. En waarom onderscheiden? Om aandacht te krijgen? Ja of om te provoceren? Ook. Anders gezegd men heeft ‘wat te zeuren’, ‘een gespreksonderwerp’. En aangezien dat ook weer bijna uitgewerkt is…zal de baard wel binnenkort weer verdwijnen….God’s stem roept ook wel zonder baard. En dan hoop ik dat de dames Kreuze ook weer wat positiever tegen mij aankijken…want dat is me toch belangrijker dan al het bovenstaande! De liefde van je geliefden! Met en zonder baard!

baard

 

bijzonder rijtje baardmannen….

chuck

cloenie

pirlo

baard EJK