Na 12 jaar betrokken te zijn geweest bij Univé Centraal (IAD) en Univé Hoogeveen e.a. zit het werken voor de verzekeraar zonder winst oogmerk erop.
Voorzitter van de RVC Henk Oegema sprak bij het afscheid over een scherpe commissaris die moeite had met grotere wordende organisaties. Dat past mij prima, is groot altijd beter? Menselijke schaal houden dat is ook Afieristisch! Mensen voor cijfers blijft een goed motto. Een mooie bedrijf om voor te werken! En goede collega’s!

Na bijna 8 jaren commissaris te zijn geweest zit het er op 17 juni 2014 er op! Mijn termijn liep af en omdat ik geen zin had in de vandaag bijna gefuseerde organisatie met Unive Stad & Land, houdt het hier op….de vraag was natuurlijk ook nog of ik wel door de DNB zou worden toegelaten.  Menig op zich zeer gekwalificeerd toezichthouder is door de DNB afgetest.  Kortom de DNB’s invloed reikt ver.

Met enthousiasme ben ik in 2006 gestart om op verzoek van Gerrit Koele plaats te nemen in de RvC van Unive Hoogeveen. Dat was toen een club van lokale ondernemers, bestuurders en andere betrokkenen. Een kritisch en collegiaal gezelschap, net-geen-vrijwilligers die toezicht hielden op de belangen van de duizenden (brand-) verzekerden uit Hoogeveen. Hoewel wij nog geen auditcomité kenden ging ik altijd mee in de gesprekken met de toezichthouder de DNB. Bijzonder leerzaam om te discussiëren met de dame en heer uit Amsterdam. Over fusies ging het herhaaldelijk. Unive met VGZ, IZA,Trias (UVIT),  Unive Hoogeveen met…. en zo verder. Uiteindelijk gaat de ene fusie (UVIT) niet goed en die van Unive Nieuwleusen met Hoogeveen wel. Zo ontstaat Unive Hoogeveen, Ommen, Kampen, Nijverdal. Genaamd ‘de Onderlinge’. Een samenvoeging van onderlinge verzekeraars die cultureel prima bij elkaar pasten. RvC die al snel als een team functioneerden.  Ook mooi om voorzitter van het audit comité van de nieuwe organisatie te worden! Dan volgen er eind 2013 weer berichten van een op handen zijnde fusie, met als mogelijke nieuwe directeur Martin ….dan komt een mindere periode. DNB zorgt er voor dat de zaken anders lopen dan gedacht…en weer bekruipt je de vraag is het goed om weer te fuseren. En Martin had goede ideeën!  Unive als DE  maatschappelijk verantwoorde verzekeraar. Mooie vooruitzichten.

Hoever gaat de rol van de DNB….als je dan leest in de Prooi dan vraag je je af waarom zo’n ‘boerenverzekeraar’, zo’n lokaal gewortelde coöperatie zo in de grip van de nationale financiële toezichthouder is gekomen. Een verzekeraar met goede balansen, top klanttevredenheid, defensief beleggingsbeleid…waarom hebben die lokale coöperaties dergelijk toezicht verdient? Univé heeft helemaal geen ambities a la Rijkman Groenink .. Vragen komen bij mij boven als hoe zit dat met proportionaliteit. Hoe zit dat met het GBV (gezond boeren verstand)? Hoe zit dat met lokale betrokkenheid? Henk Bleker had dat volgens mij eind 2010 nog niet zo gek bekeken. Toezicht vanuit hoofd en het hart….want zonder dat evenwicht is de kans op paarse toezichtskrokodillen groot. Weg blijven bij paarse krokodillen en papieren tijgers is een devies, praten vanuit echte belangen van echte mensen! En daarbij onze participatiesamenleving staat in coöperatieve bloei. Op allerlei terreinen doen zijn lokale en burgerinitiatieven voor! Op gebied van zorg, financiering of bewonersbelangen. Een oude dame als de cooperatie Univé past prima in dat beeld!

Dus na de aanstelling in februari 2002 bij de koepelorganisatie bij de afdeling QA&A en het vertrek aldaar in 2004 en de werkzaamheden bij ‘mijn’ onderlinge vanaf 2006 is nu de cirkel rond. Nog steeds dezelfde problemen, nog steeds dezelfde uitdagingen. Kortom de cirkel van ICT-uitdagingen naar ICT-uitdagingen is dus rond en het boek kan dicht. Op naar een nieuwe uitdaging, dichtbij ‘de persoonlijke levenssfeer’…kijken wat ik in Hoogeveen kan doen. Ook daar proberen geen ‘klapvee’ van de bestuurders en hun staf te worden….dat hoefde gelukkig bij Univé nooit. Bestuurder Gerrit, zijn DT Wim en Peter en natuurlijk Marjan dank voor jaren fijne samenwerking.

Kantoor Univé Hoogeveen, waar jaren vergaderingen gehouden werden en Marjan alles altijd goed had voorbereid!

unive hgv ktr