Zaterdagavond 11 mei was voor mij een heel bijzondere dag. Zo bijzonder dat je er iets van op ‘papier’ wilt zetten. Het geeft aan wat mij motiveert en blij maakt….CDA inspirerend, HZVV is ontspannend en Gospel verblijdend. Om bij het laatste te beginnen! Ik ben dan ook superblij om mee te mogen helpen om de Blijdschap van Christus te mogen doorgeven! Op de avond was het razend druk in de grote zaal van de Tamboer, in een uitverkochte huis speelde de gelegenheidsband van musici uit tientallen Hoogeveens kerken de pannen van het dak. Het werd werkelijk een ‘feest van de Geest’….maar de dag begon met Christelijke politiek…

Deze zaterdagochtend mochten wij als CDA Hoogeveen. Van de Christelijke Doe-politiek een inspirerend overleg voeren bij De Eiken in Hollandscheveld. Ik mocht openen met Ernst Hirsch Ballin, Nelson Mandela en een tekst van Jezus Christus!

Hirsch Ballin: Politiek is wetgeving, beleid, etc. Iemand die genoemde grote vraagstukken voor deze eeuw onderkent, spreekt niet zo snel in termen van “oplossingen”. Politiek is er ook om consensus op te bouwen, om de grote vraagstukken van een antwoord te voorzien en beleid te herijken naar de toekomst. Daarvoor zijn leiders nodig met geduld, doorzettingsvermogen, en overtuigingskracht. Kortom het zal niet makkelijk zijn, maar dat hoeft ook niet. Maar we moeten leiderschap tonen! Nelson Mandela voegde daar aan toe: Een ware leider legt een besluit niet op, maar zorgt ervoor dat mensen het zichzelf opleggen. … Het is beter om als leider op de achtergrond te blijven en anderen naar voren te schuiven. Dit geldt speciaal bij het vieren van een succes. Jij treedt op de voorgrond als er gevaar dreigt. Dan zullen mensen je leiderschap waarderen.
Jezus Christus vertelt over leiderschap toen zijn volgers ruzie maakten over wie de belangrijkste zou zijn: Jezus riep hen bij zich en zei tegen hen: ‘Jullie weten dat de volken onderdrukt worden door hun eigen heersers en dat hun leiders hun macht misbruiken. Zo mag het bij jullie niet gaan. Wie van jullie de belangrijkste wil zijn, zal de ander moeten dienend, en wie van jullie de eerste wil zijn, zal ieders dienaar moeten zijn, want ook de Mensenzoon is niet gekomen om gediend te worden, maar om te dienen en zijn leven te geven als losgeld voor velen Marcus 10: 42-45 (NBV).

Op de middag gingen mijn vader en ik naar Damwoude. Daar zou HZVV wel even kampioen worden. Een kofferbak met 100 kampioenssjaals (ik heb nog voorraad van 2 jaar geleden)…maar HZVV kwam achter en speelde heel moeizaam. Pas na goals van Popovic en Stevens kon het kampioenschap veilig gesteld worden. Nog even geholpen met bloemen etc. Netjes op de achtergrond en voor mij geen HZVV-feest. Freek zou het overnemen en deed het met verve. Wij in de auto terug naar Hoogeveen!

Op kerstavond 2018 speelde ook al een groot deel van de Hoogeveense gospelmusikanten op het kerstfeest in de Tamboer. Toen dachten een aantal Hoogeveense Christenen dat moeten we met Pinksteren ook organiseren. Dan moeten de inspiratie van het Opwekkingsfestival in Biddinghuizen naar Hoogeveen halen. Nadat de organisatie Juich Hoogeveen, die 6 keer per jaar een meezing-gospelconcert organiseert in de Rank in Hoogeveen, het initiatief hadden genomen sloten zich al snel Gospel Music Hoogeveen, 24/7, Move, Refuel en andere gospelliefhebbers aan. Zo werd een breed door de Hoogeveense kerken gedragen meezing-gospel-concert opgezet.

Op de avond van zaterdag 11 mei was het zover. Alle vrijwilligers wachten in spanning af. In vertrouwen om wat zou gebeuren had de organisatie geen tickets verkocht of hadden de mensen geen stoelen hoeven reserveren. Er werd zelfs geen entree gevraagd. De grote zaal van de Tamboer ging om 19.30 open en om 19.35 was de benedenverdieping vol. Om 19.45 het eerste balkon en vlak voor 20.00 uur ook het derde balkon. De zaal was met 750 bezoekers vol. En het waren 750 enthousiaste bezoekers. Swingend en zingend werd duidelijk dat de Geest mensen kan inspireren. Blij kan maken.

De avond werd geopend met het nummer Juich, want Jezus in Heer. Kinderen Sions verblijdt u ter ere van Hem die ons liefheeft. Een heerlijk nummer om gelijk in de stemming te komen. Spreker Martin Brand uit Zwolle kwam er in zijn speeches steeds op terug. Wat een rare uitspraak zei hij ‘kinderen Sions’…de diepere betekenis werd door hem duidelijk gemaakt. Het verlangen naar Sion is niet het verlangen om op vakantie naar Jeruzalem te gaan. Het is een verlangen naar een ander Sion. Het Sion, het nieuwe Jeruzalem, wat symbool staat voor de leven na de dood. Daarmee werd de link gelegd met Jezus Christus die gestorven is en die door de dood heen ging en verscheen aan zijn discipelen. Dat is om blij van te worden. Met een leven na de dood werd gelijk het grootste thema van het Christelijk geloof aangesneden. We weten niet hoe, maar vol blijdschap werd met de liederen op deze avond Jezus Christus om deze daad geprezen.

Geprezen zij de Heer

Na het eerste nummer mocht ik als één van de initiatiefnemers en lid van Juich Hoogeveen, met gebed de avond openen. Bidden voor 750 man had ik nog nooit gedaan. Zeker een 1/2 uur liep ik achter op het podium te ijsberen. Wat moet je nu zeggen….Maar het was direct al een avond om voor te danken en dat terwijl we nog moeten beginnen. Bijzonder dankbaar was de complete organisatie dat we met zo velen, uit zoveel verschillende kerken dergelijk concert mochten organiseren. De organisatie liet zich inspireren door de Boodschap van Christus en keek daarmee naar wat de Christenen verbond en niet naar wat de verschillen zijn. Dat was heerlijk om zo te beleven.

Met het nummer ‘what a beautiful name it is’ startte niet alleen het optreden Martin Brand ook van het koor ‘Praise United’. Zij kwamen ‘spontaan’ het podium opgelopen. Dit koor van 100 personen gaf afgelopen maart ook al een spetterend concert in de Vredehorst. Het grootste deel van dit koor zong het nummer ‘u leert me lopen over water’. Ook al zo’n mysterieus nummer. Martin sprak vervolgens 2 keer de zaal toe. Hij vertelde hoe hij van Martin 1.0 in zijn 20-ste levensjaar veranderde in Martin 2.0. Hoe de Blijdschap van Christus hem geraakt had, dat terwijl hij geloven iets voor zijn lieve oma vond. Maar biddende op zijn studentenkamertje in Zwolle vond hij Christus en werd hij aangeraakt door de Geest. Die gaf en geeft hem tot de dag van vandaag kracht en energie. Door al zijn zorgen en zijn ziekte heen blijft hij kracht ontvangen om zo blij en zo toegankelijk het verhaal van die Jezus Christus te vertellen.  Als je weet dat Martin Brand 2 keer een hartstilstand heeft gehad dan vraag je je af hoe hij met zoveel energie op het podium kan staan!


De avond werd afgesloten met spetterende gospelnummers als Jezus Overwinnaar en Feest van Genade. Bekende nummers uit Mozaïek 0318 en daarmee is de link ook naar volgend jaar gelegd. De organisatie die zeer blij terugkijkt op deze samenwerking en op dit prachtige meezing-concert heeft plannen voor 2020. Een dag van aanbidding in Hoogeveen. Hoe mooi zou dat zijn. Uit de gulle gaven die bij de collecte werden gegeven en uit het ‘we want more’ maakten wij op dat zeker zo’n 750 gospelliefhebbers daar heel veel zin in hebben. Dat geeft inspiratie om aan de slag te gaan met zo’n prachtig feest van de Geest. Op naar Opwekking in Biddinghuizen! Zingen met 60.000 Christenen bij de (openlucht) Sing-in. Hoogeveen e.o. is er klaar voor!

Voor meer over Jezus Christus en geloven: www.alpha-cursus.nl

Meer van dit soort evenementen: kijk op www.thegodstory.org, https://www.refuelworship.nl/, www.24-7hoogeveen.nl of www.juichhoogeveen.nl

Of bezoek gewoon één van de 27 Hoogeveense kerken en vraag naar het waarom van de bijeenkomsten in dat gebouw!

Naschrift: na afloop ging ik met de bus naar Babylon (dus niet naar Sion) maar goed….om met Dave, Alvin en nog paar een broodje shoarma te eten. Dat eten was er een beetje bij in geschoten dus was heerlijk. Onderweg werd ik aangehouden ‘stop politie’….aangezien ik eigenlijk nooit de gordel om had in de bus, maar gelijk uit de bus gesprongen.  Doordat de avond van scala ook net afgelopen was stonden er zo’n 50 mensen te kijken.  Rijbewijs: check, was ok. Heeft u gedronken? Nee, zei ik, maar ik ben wel onder invloed…..met mijn superbrede glimlach en een blik op het spandoek op de bus moest zelfs de agent even lachen!

En zo werd een bijzondere dag afgesloten…