Een einde aan 15 jaar de Weidebloem. Op woensdag 1 juli kwam er een einde aan 15 jaar betrokkenheid bij ‘de Weidebloem’. Het was een mooi slotakkoord.

Het moet november/december 1999 geweest zijn toen Joëlle mocht gaan meedraaien op haar nieuwe school ‘de Weidebloem’. Ja, een christelijke school op loopafstand. Het was voor de enige optie. Eigenlijk hebben we niet verder gekeken of andere onderwijsvormen onderzocht: geen Montessori of Jena-plannen voor ons. Immers wij waren zelf ook ‘opgeleid’ op een Pricoh-school. In de tijd dat er gereformeerde en hervormde scholen bestonden dat wel, maar voor ons was het directe duidelijk: onze kinderen gaan naar de Weidebloem. Een school midden in de samenleving. Een school met dikkere en dunnere portefeuilles, wit en bruin, rood en blond, een school in het oudste deel van de Weide. Dus best veel verbroken of samengestelde gezinnen, hier en daar een moeilijk geval en natuurlijk die (voor ons) speciale kinderen Kreuze. Kinderen die wij christelijk aan het opvoeden zijn. Ergens in het traject heeft één van de twee ouders van deze kinderen wel heel serieus onderzocht of ‘De Fontein’ geen goed alternatief was. De Weidebloem is een christelijke school, Pricoh is voor identiteitsrijk onderwijs. Maar de bezoekers van de school, de klasgenoten van onze kinderen zaten weinig of nooit in een kerk. Weinig betreft de hoogtij-dagen-kerkbezoeker. Dat is ook een traditie-kerkganger. Een handjevol was als kind en als ouder echt bij een kerk betrokken. Onze kinderen zijn dus in die 15 jaar opgegroeid met allerlei ‘gelovigen’ en diverse ‘niet-gelovigen’. Dat is ook de samenleving van vandaag hebben wij steeds gedacht. Geloven anno nu is toch ook een zoektocht [toch ruimte voor Hoogeveen Zoekt?].

Op de Weidebloem maakten we ook mee dat na een zomervakantie van de 25 ouders in een klas er 6 in de vakantie besloten hadden tot een echtscheiding. Impactvolle zaken die ook in onze kinderhoofden gingen doormalen. De Weidebloem is ook de school achter het Dotato-initatief. Een prachtig voorbeeld van kansen-zien-kansen-grijpen. Voor onze Sem een prachtige uitkomst. Zoals toen al door Albert Weishaupt werd aangegeven: vergeet de mentale kant niet. Alle kinderen met een +-IQ moeten voor mentaal ontwikkeld worden. Nu Sem eergisteren zijn VWO-diploma heeft opgehaald als 17-jarige zou je kunnen denken dat het allemaal moeiteloos gegaan is met zo’n Gymnasium-gastje en dat is het eigenlijk ook wel. Maar de overgang van 3 naar 4 VWO was best moeizaam, met beetje extra gas kwam het steeds goed en of iemand berekenend is kun je niet wijten aan een dotato-programma. Dit programma met RvEC als uitvloeisel van de plusklas. Ook een mooi initiatief: In de plusklas kunnen de volgende activiteiten plaats vinden: Filosoferen, debatteren , nieuwsbesprekingen, activiteiten m.b.t. sociaal-emotionele vorming, wiskunde, een vreemde taal leren, schaken, rekenvraagstukken oplossen, creatieve opdrachten, de Kreuzjes hebben er van genoten. Echter ook moeilijke zaken werden aangepakt. Juf Tijsma had er werk genoeg. En ook die zorg om je kinderen sterkt je als ouder dat je een goede school gekozen hebt. De school is immers het geheel van mensen, middelen en stenen. En wel in die volgorde.

De Weidebloem zette direct vol in op PBS. Positive behavior support. Goed gedrag leer je is een slogan die daarbij hoort. Brun als voorbeeld (bijtje) overal zichtbaar in de school. Toch wel een gedateerd schoolgebouw. Niet prachtig nieuw, met een grote aula voor evenementen, maar een kleine stilteruimte waar overal snoeren hangen, verschillende kleuren verf om de aandacht vechten. Verschillende stoelen en zithoekjes. Alles functioneert, maar het is toch anders dan in Hoogeveen-Zuid of in Krakeel. Gelukkig is het ook weer niet zo slechts als Krullevaer of die andere gedateerde scholen. Leuk onderwerp op de agenda van de gemeenteraad: IAB. Integraal Accommodatie Beleid. Wat gaan we doen met de scholen en de leegstaande schoolgebouwen uit het Eduwiek-project….Palet en Weidebloem in een verbouwd RvEC aan de Griendstveenweg? Bredeschool Hoogeveen Centrum ligt meer voor de hand? Wordt een interessante zomer waarin van de raad 30 jaar onderwijsvisie wordt gevraagd? Het is soms ook gewoon 10 jaar financieel doorrekenen waar we het overhebben. Let wel dat is al langer dan de raadstermijn van 4 jaar en dat is in Hoogeveen een goede afslag.  En voor iedere school geldt: neem zelf ook wat slingers mee. Zelf heb ik dat op de Dr. J. Waterink, MAVO Griendtsveen, MEAO Morgenland en al die onderwijsinstellingen daarna ook wel ervaren: de school is een feest, maar op de gemiddelde dagen moet je wel zelf de slingers ophangen.

scene 1

 

Irma spreekt Vic en Wethouder lach-en-traan toe

De Weidebloem is ook de school met veel v.v. de Weide spelers. Natuurlijk was dat voor ons geen optie. Historisch waren wij met Rood-Wit-virus geïnjecteerd. Feitelijk heeft EJK overigens een driedubbele portie gekregen en is de rest er vrij rustig onder. Sem moest wel en Juul stopte zodra ze kon….de Weidebloem is een Rood-Witte enclave in Groen-Wit Hoogeveen. Wij hebben altijd goedkeurend geknipt naar het Rood-Witte HZVV-shirt dat bij de entree in de directiekamer hangt. Maar feit dat Meester Wim, Juf Sonja, Juf Henriette, Juf Miriam, Juf Nienke (die allen redelijk  prominente rol speelden in de opvoeding van onze kinderen) allen actief zijn bij HZVV stelde ons toch weer gerust. Feitelijk is de Weidebloem de school met het grootste aantal leerkrachten dat een functie bij HZVV had.

Nu Joëlle en Sem op de RUG studeren, Julianne naar 3 VWO gaat met prachtige resultaten (zeker op geschiedenis en oude talen) en Jehudi ook gaat beginnen op het RvEC op de mavo in het door haar zo gewenste Bentinckspark, zit de Weidebloem er voor ons op. Anita zal nog een paar maand bezig zijn met het penningmeesterschap van de OR, maar dan komen we alleen voor het hoogst noodzakelijke nog in de Weide…Hoewel je de laatste jaren toch steeds verder van de school komt af te staan, is het toch een afscheid. Met een lach en een traan net als de wethouder van ‘het dak er af’. Wat een leuke musical om afscheid te nemen. Jehudi als kok Irma en een groep-8-leerling die er staat. Dat is zeker ook voor haar de verdienste van Weidebloem, De Poort en niet in de laatste plaats haar moeder. Zeer trots op wat Jehudi allemaal kan en gisteren heeft laten zien.

leerlingen

 

Slotlied

Kortom onze kinderen kunnen dankzij de Weidebloem de wereld aan. ‘Kieken wat word’ zeggen wij Drenten dan. Ik weet dat team de Weidebloem dat met belangstelling volgt. Een kind 1 of meer jaren mogen zien groeien dat gevoel wil je als docent vasthouden. Zien welke (weide-) bloem uit de knop gaat komen. Niet alleen intellectueel, maar vooral als mens. De mensen maken de Weidebloem.

Team de Weidebloem bedankt voor 15 jaar opvoeding en opleiding. Ga zo door!

team de weidebloem 2015

Team de Weidebloem zingt hun groep 8 toe!