Ik wou dat ik de toekomst kon voorspellen. Ja, maar maakt dat dan gelukkig? Gisteren was ik bij Adjiedj Bakas en inmiddels kan ik zijn naam uit het hoofd goed spellen. Inmiddels? Ik moest diepgraven, maar denk dat ik de heer Bakas in 1998 voor het eerst mocht horen….en je gaat onwillekeurig toch vergelijken. Nu het 16 jaar verder is, heeft hij gelijk gekregen…en zo ja, wat kan ik dan van zijn trendsanalyse anno 2014 leren? Kan ik ook de toekomst leren lezen uit de trends?

We kunnen zeker van hem leren dat je met trendwatching in combinatie met beeldend spreken goed geld kunt verdienen. Bakas geeft 200 lezingen zo geven de ‘sprekers-sites’ aan. Ik vermoed dat hij zo’n € 5000 ex per uur kost. Dan heb je toch al een slordige € 1 mln bij elkaar verdiend. En hij geeft dan ook nog tientallen boeken uit. De toekomst van de staat kost maar een € 10, maar toch, dat levert ook nog een leuk zakcentje op. Natuurlijk moet hij de andere van de 365 dagen ook wel op pad zijn om trends te spotten. Maar een reisje naar San Jose en een bezoekje aan de directie van Google is niet verkeerd. De een heeft het op zijn bucketlist staan, de ander doet dat op een dinsdag in de week, als een zakelijk uitje. Trendwatching en mensen toe spreken, dat lijkt me wel wat!

kun je leren

Het is al in 1998 dat ik zeer geïnspireerd was door zijn verhaal (mede daardoor heb ik nog steeds het record 120 slides in college van 50 minuten). Binnen Ernst & Young (toen nog met Moret en geen EY) waren bezig met bewustwording ‘eAwareness’. Accountants bewust maken van de komst van eCommerce in hun dagelijkse leven. Mooi om te doen en geïnspireerd door o.a. Bakas. Op een EY-bijeenkomst voorspelde hij dat de koelkast via internet verbonden zou worden met onze levensmiddelen leveranciers. Zo van: de melk is donderdag over de datum, besteld nu nieuwe melk. Albert.nl levert het dan aan een afgifteloket (gekoeld) van de buitenzijde van de woning en wij halen het ’s avonds daar weer uit. Het is in mijn huis nog niet zo ver. De koelkast zit nog niet op internet en ook het afleverloket is er nog niet. Maar de tussenvorm (boodschappenlijstje standaard op albert.nl en laten afleveren) is al wel al jaren mogelijk. Maar Bakas voorspelde eigenlijk ‘the internet of things’. Dat is duidelijk een trend die hij goed gezien heeft. Dat de pacemaker informatie doorgeeft aan het ziekenhuis is zo’n voorbeeld. De noodzaak in de medische wereld is ook groter dan in de levensmiddelenwereld. Bakas geeft aan dat 85% van zijn voorspellingen uit komen. Hij is niet voor niets zo veel te zien in DWDD, nieuwsuur, late-night en ga zo maar door. De mensen willen de toekomst zien. Of willen de mensen hun toekomst zien? Via de adem analyseren of je kanker hebt? Iedereen zit op het puntje van de stoel. De toekomst van de auto? Iedereen heeft er één…De toekomst van onderwijs. 900+ docnenten op het puntje van de stoel. Dat er maar 15% van de administratieve werkzaamheden overblijft is overigens geen aardschok. Men is in Groningen ook wel wat gewend. Maar moeilijker is wat er na Bakas komt, de vraag wat moet ik d’r mee. ‘The best way of predicting the future is creating it’ las ik eens. Dat moeten we dan maar doen. Werken met de mogelijkheden die de technologie, maatschappij, economie ons gaan bieden.
Bakas gaf tevens aan dat het gaat om drie E’s. Dat is nog eens wat anders dan de 3 P’s van People, Planet en Profit. Hoewel, je kunt verbindingen leggen. Bakas legt deze 3 aspecten uit in zijn boek: Beyond the crisis – The future of capitalism . Over hoe de crisis de financiële wereld onomkeerbaar verandert.  Drie E’s: Economie, Emotie en Esoterie
Economie en emotie zegt ons wel wat. Maar Esoterie…is dat de E-van-de-toekomst? Waar staat Esoterie voor: levensbeschouwelijke, zich van de traditionele geloofsrichtingen en denkrichtingen onderscheidende leer of kennis die betrekking heeft op een bovenzintuiglijke, voor zieners en ingewijden toegankelijk geachte wereld. Het was nog deze zondag dat ik in de auto met mijn kinderen even van gedachten wisselde over: wat kunnen we zien als we in de Hemel zijn? Een bovenzintuiglijke en voor ingewijden toegankelijke wereld? Petrus en Paulus ontmoeten (allebei in de gevangenis) toch ook de Engel des Heren. In een technologische wereld waarin we alles rationeel kunnen uitleggen zullen mensen vast op zoek gaan naar het bovenzintuiglijke. Het is voor mij als calvinist niet vreemd dat ik zoek naar het bovenzintuiglijke. Een gewoon onderdeel van het leven, maar misschien wel een bijzondere trend..?
Bakas: zonder tegenwind gaat geen vlieger omhoog. Beeldspraak voor breed publiek, waarheden als koeien en open deuren die de waarheid zijn. Maar toch. Het is wel waar. Zonder tegenwind had de mensheid een hoop stappen niet gezet. Waren innovaties minder snel gegaan. In dat kader is de gedachte dat de generatie Y de wereld moet gaan leiden in een periode waarin voor het eerst sinds 70 jaar er volop oorlogen zijn, is een angstige. Er zullen nieuwe ontwikkelingen gestimuleerd worden, maar hoe vertel ik dat aan die Syrische families die in Hoogeveen in een gevangenis worden opgevangen…of zelfs aan de Syrische familie die liever zich van het leven berooft, dan in de handen van de IS te vallen. Is IS het nieuwe ‘Gott mit uns’? De vergelijking met de film ‘der Untergang’ dringt zich op. ‘De toekomst van liefde’ is een boek dat Bakas schreef. God is Liefde, jammer dat zo velen hun of onze God zo anders ‘gebruiken’. De toekomst van de Liefde kan de wereld redden. En dan niet die van SecondLove of zo. Maar de oprechte liefde, bijvoorbeeld de liefde van twee zussen. God help ons de het heden te begrijpen. De toekomst komt wel.

uit de hemel