De vakantie is de periode van leegte. Zelfs de gemeente Hoogeveen doet er aan mee. Het is reces. Geen vergaderingen en de gemeente heeft zelfs symbolisch de toren van het gemeentehuis leeg gehaald. Als frequent bezoeker en bijna dagelijks gebruiker van de gemeentelijke klok en luisteraar naar het carillon toch een ‘leeg gevoel’. Het is op de kop af 75 jaar (23 juli 1943) geleden dat ene Seyss-Inquart de tweede metaalverordening uitvaardig. In Nederland werd door Peter Meulenberg uit Limburg 6.700 klokken in Nederland opgehaald. Hij kreeg daar als bedankje (naast de verdienste) ook nog een klok van de NSB. “Glöcken kampfen mit fur ein neues Europa’ stond er op geschreven. Ik moest er op deze vrijdagavond even aan denken toen ik voor het raadhuis stond te kijken.

Kent u die uitdrukking? ‘Een gevoel van leegte’ zou dominee Gremdaat u kunnen vragen. dominee-gremdaat-kent-u-die-uitdrukking-3567099Ik heb het wel een beetje: leegte de komende week al weer geen vergaderingen. Mis het een beetje? Ja, dat wel. Echter de laatste maanden waren ook rijkelijk leeg. Hoewel de gemeente winkel op volle toeren draaide had ik zelf maar magere bijdrages. Veelal zat ik wat meer aan de kant van tegengas en daarmee krijg je wat minder visuele successen.  Door genuanceerd, weloverwogen en doordacht of doorrekend te blijven in de verschillende afwegingen kwam ik niet altijd aan de zijde van de wat meer populaire beslissingen te staan.  Ook dan vol je leegte.

Even je hoofd leeg maken hoor ik nog al vaak. Zelf voel ik niet veel voor dat begrip. Inmiddels ben ik weer aan het hardlopen en denk dan, ‘ik moet even mijn hoofd leeg maken’. Maar dat is juist niet wat ik bereik met hardlopen. Tijdens een rondje ‘Fluitenberg’ komen verschillende thema’s terug en blijven benen en hersenen malen. Zo’n zomervakantie is een voor mij prima periode om juist lekker aan de slag te gaan met een grotere thema. In zomer 2014 volgde ik een cursus online marketing, 2015 was ik op onderzoek uit rondom parkeren en zeker ook het fenomeen ‘super zaterdag’. Zomer 2016 deden we veldonderzoek in Bethesda en was de start van MAN Advies aanstaande. Kortom ik zoek niet echt leegte. Als u nog een dringend (politiek) project heeft wat past bij mijn portefeuille dan houd ik me aanbevolen….

Van Rossum noemt vakantievieren op exotische locaties wel het Floortje Dessing-complex. Het vind dat je beter iets nuttigs kunt gaan. Bijvoorbeeld een stadsvakantie en dat is nu precies we gaan doen. Grote kinderen en friends letten op ons huis en wij zijn de komende week op zoek naar oud-Dublin. Gelukkig hebbe we een schema per dagdeel wat we gaan doen! Anders wordt je vakantie net zo leeg zal de toren van het gemeentehuis in Hoogeveen…

gemeentehuis

Gemeentehuis vrijdag 21 juli 2017, 21.22 uur, schoolvakanties zijn begonnen. Carillon is leeggehaald.