Morgen is het Blue Monday, lees mijn ‘blauwe blog’, die afsluit met een alternatieve ‘anti-blue-monday-formule’.  Ik probeer dit in praktijk te brengen…wat doe jij? 

Een van de leukste zaken van het jaar 2014 was voor mij toch het starten van een weblog. ‘Een politicus’ moet een blog hebben was mijn motivatie. Delen en ordenen van gedachten een daar achter gelegen motivatie. Soms ook nog handig als je een archiefje nodig hebt om je eigen opvattingen terug te kijken.  Natuurlijk is het blog leuk, maar zijn de reacties waar het werkelijk om gaat. Mensen die reageren op het blog van Joshua.  Of ‘vraag zelf eens asiel aan’, ‘help de moslims’ en ga zo maar verder.  Ook een enkel mailtje dat ik kreeg van iemand die zei ‘leuk dat je dat zo bij houdt’.  Dus zit ik ook op dit blog te kijken naar morgen…

En ja, dus is het morgen 19 januari 2015. De dag die ook wel Blue Monday genoemd wordt. Het kost me weinig moeite om het gevoel van deze dag over te nemen.  Er zijn moeizame momenten genoeg over de afgelopen jaren te onderkennen. Als je dit op een rijtje zet dan ontstaat het blue-gevoel vanzelf.  Hoe gaat het thuis, de verhouding werken-privé, op de zaak, in je ‘carrière’, de gemeenteraad, de gemeentegroeicommissie, sportief en fysiek (overgewicht), je familie, je vriendenkring, de moeite dit alles te combineren met nevenfuncties en al die andere zaken die je leuk vindt of leuk vond…. En dan heb ik het niet over de zaken die Cliff Arnal in 2005 gebruikte bij het definiëren van het blue Monday-gevoel. Schulden zat, het weer is niet echt super, de kerst ligt bijna een maand achter ons en we hebben nog lang geen leuke vakantie, het volhouden van goede voornemens is overigens geen probleem: heb ik maar niet gedaan. En dat alles gedeeld door de ‘motivatie’ en ‘gevoel voor actie’.  Dat laatste is er gelukkig wel weer! Maar dat is ook wel nodig. Te veel blue-gevoel zorgt voor passiviteit en als je niet genoeg beweegt versterkt dat het blue-Monday-gevoel heel sterk. Een negatieve spiraal die door ‘bewegen’ te doorbreken is. Ik heb het fysiek ook erg nodig.

Vaak wordt me gevraagd ‘waarom doe je dat (dan) toch allemaal’?  Oei, dat zit diep. Het is voor sommigen een ‘giftige’ cocktail van motivaties: liefde voor het onderwerp, ambitie om iets ‘neer te zetten’, drang om gewaardeerd te worden, betrokkenheid bij een thema, adel verplicht als aanleiding om ‘iets terug te doen’, loyaliteit en commitment, de gave om vooral enthousiast of positief te zijn, kansen en mogelijkheden te zien en de moeite om nee te zeggen.  En natuurlijk nieuwe dingen aannemen als oude nog lopen. Dus ondanks dat ik op de HEAO en de KUB vooral bekend stond om ‘kreuzologica’ (planmatig werken) is dat ‘timen’ toch beduidend minder geworden.  En maar doorgaan…

Kunnen we het blue Monday gevoel ook verdrijven? Wat is er om blij van te worden of blij van te zijn? Tuurlijk wel. Alle schaduwzijden van de afgelopen maanden bieden ook de kans om daarover heen te kijken en te zeggen: wat hebben we het (verder) (nog) goed!  Voor mezelf moet ik daar aan  toevoegen:  en daar moet je dan ook van genieten. In 10 jaar hard werken of voor sommigen mischien wel ‘heel hard werken’ is dat wel een constatering. Hoe vaak ben je niet gewaarschuwd door Anita ‘geniet van DIT moment en wees niet bezig met wat komen gaat’.

Heer, U bent mijn kracht waardoor ik kan blijven staan, maar ik wou toch dat u mij nog wat meer verstand gegeven had. Kortom laten we maar een gebedje doen voor Blue Monday en de dagen die daarna gaan komen…

De formule van Arnal zet aan tot denken en is daarom best leuk, maar daarin zit geen enkele houvast om een ‘Blue-gevoel’ echt te overleven:

 

 

formule

 

Hierbij mijn alternatief (natuurlijk ook als formule maar weinig waard…) maar als gedachte….:

formule EJK

Okay, best complex, maar het leven is ook niet zo makkelijk! Hiermee ga ik aan de slag! Dus hoe verdrijven we het blue Monday-gevoel? En dan niet de Telegraaf adviezen van ‘eet chocolade’ of ‘zoek je zo gewenste liefde en lukt dat niet kijk dan een leuke film’, ‘ga lekker uiteten’.  Dat helpt maar kortstondig.  We moeten houvast hebben boven de geniet- en eetcultuur. Hoe ga ik in 2015 het blue Monday gevoel te lijf:

 • Leuke vakantie plannen voor ons gezin;
 • Stille tijd creëren in mijn leven;
 • Ons zelf verplichten om met z’n tweeën één tripje te maken;
 • Contact met de familie onderhouden;
 • Met vrienden een bijzonder reisje maken;
 • Leuke uitstapjes organiseren inzake 10 jaar Afier;
 • Eén nieuwe activiteit voor de Afier-Groep initiëren (met een zakelijk hoger doel!)
 • Nieuwe duurzame auto uitzoeken;
 • Met onze support HZVV kampioen te zien worden en daar een leuk feest van te maken;
 • Met de ‘heren van HZVV’ een paar leuke wedstrijden bezoeken;
 • ‘Dank je wel’ van klanten proberen te verdienen;
 • Twee keer per week naar Ralko, Jan Willem en zijn vrienden;
 • Liefde geven aan mijn geliefden!!!!

Mooie Blue Monday en Happy 2015 gewenst!