Op 28 augustus was Niels Dijkhuizen weer bij HZVV om de spelers van Heren-1 en Dames-1 voor te stellen. Mannen-1 of vrouwen-1 vind ik niet klinken. Ik deed een zeer nadrukkelijke oproep aan de KNVB. Bezint eer ge aan 2 zaterdag-hoofdklassen begint.

Op de foto staan de geïnterviewden van HZVV.  Van links naar rechts: Karlo Meppelink (hoofdtrainer Heren-1), EJK, Niels Dijkhuizen, André Bouwmeester (AB Bouw en mede-hoofdsponsor), Lodewijk Danser (hoofdtrainer Dames-1) en ‘en profiel’ (zou eigenlijk niet moeten) Jan R. Stam (aftredend hoofdbestuurder van HZVV).

Mijn oproep was: KNVB u heeft nog bijna één seizoen om u te bezinnen op de kwestie van de 2 zaterdag-hoofdklassen. Doordat de KNVB een inschattingsfout heeft gemaakt aangaande de deelname van beloftenteams aan de hoofdklassen is er snel geschakeld. Dat kan de KNVB dus best. En zijn er niet 6, maar 4 hoofdklassen gecreëerd. Eerder heb ik al betoogd dat onderaan de hoofdklasse en bovenaan de eerste klasse men daardoor dit jaar beduidend minder kansen heeft. D.w.z. de clubs op plaatsen 11 en 12 van de hoofdklasse en alle nacompetitieclubs uit de eerste klassen.  Maar dat is niet het zwaarste argument. Dat zit meer vast op de onaantrekkelijke indeling die het seizoen daarop volgt. Liever degradeerde ik nog! Dan speel je mooi in de regio tegen Friese, Groningse, maar vooral Drentse clubs. In de eerste klasse F van het zaterdagvoetbal kan het heel leuk worden. Dus met Noordscheschut en zelfs clubs als v.v. de Weide, DZOH en ZZVV….Kortom er moet wel iets over blijven om voor te strijden.

Nu de 2e divisie laat zien dat het kan: zaterdag en zondag gemengd. Een 2e divisie was er ook al in de periode 1956-1971. Met onder anderen clubs als SC Drenthe (no 46 op de eeuwige 2e divisielijst)… in deze divisie wordt dus rekening gehouden met alle wensen/principes. Zaterdag-Zaterdag wedstrijden zijn vermoedelijk om 15.00 op zaterdag (clubs zijn onwaarschijnlijk vastgeroest op die zaterdagmiddag). Zaterdag-Zondag wedstrijden op zaterdag om 18.00 uur. Supporters blij, zaterdagclubs blij, zondagclub blij. Spelers kunnen mooi op zondag met hun vrouw naar de meubelboulevard. Of bezoeken met hun ouders de mis. Doen vrijwilligerswerk etc. De Zondag-Zondag wedstrijden kunnen naar zondag 14.00 uur. Kortom iedereen blij en iedereen krijgt wat hij of zij wil. Niet ieder weekend, maar toch meerder keren per jaar. En de derby’s…!!! Het water loopt je in de mond! Zweet staat in je handen, bonkt in je hoofd en kriebelt in je maag. GEWELDIG!

In een eerder blog had ik al een indeling van de hoofdklasse B zaterdag gemaakt. Zie http://www.kreuzeman.nl/onderaan-hoofdklasse-vooral-verliezers/. Daarvoor had ik 2e divisie, topklasse en alle hoofdklassen geprognosticeerd. Voor het zondagvoetbal heb ik dat nu niet gedaan. Maar ik heb gewoon de meest wenselijke hoofdklasse Noord-Oost ‘in elkaar gezet’.  Noord-Oost, want we krijgen door de mix van zondag en zaterdagvoetbal vier hoofdklassen. Zoals de KNVB wil. Noord-Oost, Midden, West en Zuid. Clubs op het grensgebied, bijvoorbeeld Apeldoorn kan naar Noord-Oost, maar ook naar Midden. Met wedstrijden tegen de kampioen van zondag 1E: AFC Arnhem, of DFC, NEC, Alverna etc. Ik kom dan in Noord-Oost tot de volgende klasse-indeling….:

 

HZVV Hoogeveen
ACV Assen
DOS’37 Vriezeveen
Berkum Zwolle
SVZW Wierden
Drachtster Boys Drachten
Flevo Boys Emmeloord
Dronten Dronten
Quick 20 Oldenzaal
Rohda Raalte Raalte
Dieze West Zwolle
MSC Meppel
Alcides Meppel
Be Quick 1887 Groningen
vv. Hoogeveen Hoogeveen
Achilles 1894 Assen

 

Kortom Achilles, HZVV en DOS’37 moeten wel in de hoofdklasse blijven. Berkum en v.v. Hoogeveen moeten promoveren. Natuurlijk zitten in deze klasse ook best kilometers: Quick vs Quick is bijvoorbeeld best even rijden. Maar er zitten echt geweldige wedstrijden in. Week naar week derby’s. Diverse stads- of regioderby’s, maar ook oude stad vs stad wedstrijden die er niet om liegen. Er kan bijvoorbeeld zoals door de heer Ekster gesuggereerd een Hoogeveen-Meppel kampioenschap onder water gespeeld worden! HZVV  en vv.H versus MSC en Alcides. Of Hoogeveen-Assen of Assen-Meppel. Prachtig toch ook de derby’s binnen de steden/regio’s: Achilles-ACV, Dieze West-Berkum, ook Oldenzaal-Vriezenveen? MSC-Alcides (al jaren voor > 1000 toeschouwers) of als klap op de vuurpijl: HZVV-VV.H. Blijft een Harkema toch in deze klasse dan houdt ook Harkema-Drachten. Hetzelfde geldt voor een stad  als Sneek met in potentie 2 clubs in top of hoofdklasse….kortom goed voor sfeer, spanning, spektakel. Niet te vergeten de kassa: clubs zouden dat geld dan moeten investeren in faciliteiten, doorstroming en jeugdopleiding. Dan krijgt het voetbal in Nederland een impuls. En kunnen uit de regio Noord-Oost de nieuwe Bas Dost, Arjen Robben of Jens Jurn Streutkers op staan. Houdt vooral die laatste in de gaten. Gisteren magistraal tegen Telstar. 2-1 verlies, maar zonder hem was het zeker 4-1 of 5-1 geworden!

Ik zeg ‘KNVB stap over de schaduwen van het verleden heen’ en peil de mening van de clubs. Als 2/3 voor is, gelijk invoeren. Kan nog best geregeld worden dit seizoen. De clubs hebben echt iets om voor te strijden. De ‘PD van 1e naar hoofdklasse ‘ blijft natuurlijk erg moeilijk, maar dat kan alleen opgelost als we meer hoofdklassen of minder 1e klassen krijgen. Dat probleem laat ik nu even liggen. We kunnen de KNVB ook overvragen. Amateur-bestuurders van Nederland veel succes!

Er was eigenlijk maar één vraag die deze avond niet gesteld werd: Niels hoe is het om de zwager van Wesley te zijn…andere stelden de vraag andersom: hoe is het om de zwager van Yolanthe te zijn….daarover volgend jaar meer. Als ‘onze’ Niels hopelijk HZVV weer bezoekt. Misschien komen ze met z’n tweeën, want wij bij HZVV hebben Niels erg lief, maar zijn vriendin mag er ook zijn…

11694938_10204748939303450_3405025955419873097_n