Blogje over een nieuw woord wat ik gisteren (21 mei 2024) leerde. Het zijn rare dagen en de operatie komt steeds dichterbij. Een ding verstoort heel begrijpelijk de planning ….het weer.

Het nieuwe woord wat ik gisteren leerde is de volgende: transplantatieweer. Zoals wellicht bekend wacht ik op reparatiewerk aan de kransslagaders. Pittige operatie en deze wordt gedaan door thoraxcardiologen die ook transplantaties verzorgen.  Dit zijn natuurlijk operaties die niet lang kunnen wachten.  Onder meer omdat de ‘ontvangers’ vaak heel lang op de wachtlijst staan en het vaak een levensbedreigende situatie betreft.  De minder urgente patiënten moeten daarom vaak wat wachten op beschikbaarheid van ‘operatietafels’ (inclusief artsen, verplegers, enzovoort). Ik ben zo één.

Hier loop je dan naar binnen vol goede moed

In het UMCG bij het beeld zaailam van Gert Sennema op de Fonteijnstraat ga je met de lift naar boven 

De cardio-verpleging zie je net (in wit) onder de poort van de oude ziekenhuisingang

Nadat ik eerst was ingepland op 14 mei (werd als snel 15 mei) en dit werd geannuleerd vanwege spoedoperaties i.v.m. transplantaties, ging ik naar 22 mei. Op 21 mei werd ik opgenomen en volgende onderzoeken en intakegesprekken. Toen zo’n beetje alles was afgerond konden wij even zitten met de verpleging om wat praktische zaken door te nemen. Daarbij werd gelijk gewaarschuwd voor zogenaamd transplantatieweer. Dat kun je wel een vakterm noemen van de cardio-afdeling.  Dit is weer waarop mensen d’r massaal op uit trekken. Als dat weer samenvalt met Hemelvaartsdag of Pinksteren dan neemt die groep nog meer toe. Binnen deze groep zitten veel motorrijders. Mensen die enkele keren per jaar op de motor stappen. Dat vaak al maanden (door winter/slecht weer) niet hebben gedaan. Deze groep redelijk ongeoefende motorrijders hebben grote kans op grote en vaak levensbedreigende ongelukken.  En dat….leid tot groot verdriet en ook vaak tot een ‘groot aanbod van organen voor transplantaties’….

Natuurlijk maak ik voor transplantaties graag even pas op de plaats…maar nog liever roep ik, zeker alle motorrijders die ik een warm hart toe draag, op ‘doe toch voorzichtig! Bedenk dat het transplantatieweer is’.

Doe voorzichtig, voorkom deze beelden