Van 3 april tot vandaag 26 juni was om meerdere redenen een zware tijd.  Bijna 3 maand ben ik nu hartpatiënt. Net als mijn vader. Jaren gedacht (door diverse onderzoeken) dat ik daarvoor gespaard zou blijven. Helaas. Erfelijkheid overwint toch… het was zwaar en toch werd je soms geraakt. Na al die weken een eerste stukje…

Voorgeschiedenis

Vanaf januari kon ik qua conditie maar 100 meter lopen zonder te rusten. Naar dokter, naar Treant (scans en katheterisatie) en vervolgens naar UMCG. Zwaarste diagnose: 3 volledige en ernstige verstoppingen door slagaderverkalking. Dus bypass of 3 (misschien meer) nodig. Uiteindelijk zelf maar gebeld met UMCG. Toen afgesproken: 14 mei operatie. Dit wordt door transplantaties uitgesteld naar 22 mei. Daar op 21 mei aangekomen wordt het geannuleerd en uitgesteld naar 24 mei. Dus op 23 mei weer een opname. Dan vrijdag 24 mei, 7.45 uur, ik wordt naar de OK gerold. De (lange) operatie door 2 (vrouwelijke) thorax chirurgen van UMCG verloopt goed. Vervolgens naar IC en hartafdeling. Door darmproblemen maar liefst 10 dagen. Eigenlijk is 5 dagen normaal. Dan naar UMCG revalidatie in Beatrixoord tot vrijdag 21 juni…ook een bijzondere omgeving. Weken lang de gang gedeeld met mensen die voor de zwaarste uitdagingen in het leven staan (transplantaties, kunsthart, chemo, amputaties).

Uitzicht uit bed, Forum en Olde Grieze aan de Fonteijnstraat

Bed met HZVV-kampioensjaal….

Aangeraakt

Het zwaarste waren wel de dagen 27, 28 en 29 mei. En dan vooral kleine uren van die 24 uur. De nacht van 27 op 28 en die van 28 op 29 mei sliep ik totaal niet. Het was met zo’n hoeveelheid slangen aan je lichaam sowieso moeilijk om te slapen. De borstkas was pijnlijk en de medicijnen zorgen voor onrustig hoofd. Daarbij waren morfine en narcose niet of niet helemaal uitgewerkt. Na Op1, herhaling van EenVandaag en Nieuwsuur ging ik over naar enkele podcasts. De klok kroop verder, 1 werd 2, 2 werd 3, 3 werd 4. Toen de podcasts verveelden zocht ik Opwekking CD 48. Gospelmuziek van het laatste pinksterfeest. Een feest wat ik i.v.m. de cardiologische risico’s moest overslaan. Anders gezegd, ik kon de afstanden op het festivalterrein toch niet afleggen dus geen bezoek aan Opwekking’24 voor mij. Nu zo’n donkere nacht was het.  Tot uur of 5, want dan werd het weer dag. Ik voelde me knap beroerd en emotioneel. Dagenlang geen eten noch drinken. Alleen een infuus. Dagenlang klaar om nogmaals geopereerd te worden. Intake met 2 MLD-chirurgen al gehad, in beroerde toestand in CT-scanner geweest….met zware operatie achter de rug, pijn in spieren en borstbeen, pijn van hoesten en dat soort vooruitzichten was de nacht donkerder dan daarvoor.  In de nachten hadden de 30-40 hartpatiënten op afdeling C2 twee lieve nachtverplegers. Ze wisselden de groepen. De ene nacht had ik Brenda dan weer Annemieke. Deze laatste had dienst op kamer 47 in deze dagen. ‘Wat luister je’ vroeg ze bij de controle van half 4 of zo…ik fluisterde terug: ‘Opwekking 894. Prijs God’. Wat een mooi nummer zei ze. Ik ben zelf ook zangeres in koor in mijn kerk en zing graag Opwekking. Zo ‘luisterden’ we naar opwekking 894…paar stukjes vielen op:

Gezegend is wie bij Hem schuilt,wie zekerheid en houvast vindt in Jezus.Hij zal je bijstaan.

Prijs God in het diepste donker.Grijp nu elke kans en prijs zijn naam.

…..

Kom nu en geef je hart aan Hem,als je genade kent.Kom, hef je heilige handen op,want Hij is je liefde waard.

Voor de liefhebbers: Opwekking 894 – Prijs God (lyric video) (youtube.com)

Zo voelde je in die donkere nacht een klein beetje een vinger van God die je via Annemieke aanraakt. Die je angsten en verdriet verzacht. Prijs de Heer, zelfs nu het donker is. In die ziekenhuiszaal met 4 bedden en blauwe gestreepte gordijnen. Met al die slangen en al die onzekerheden. Wachtend op nog een operatie? Ik bad dat operatie niet nodig mocht zijn. Hij is ons lied zo waard. Tranen biggelden over m’n wangen. Zal ik mijn hart aan God geven? Wat moet hij met zo’n gerepareerd hart? Grijp nu elke kans en prijs zijn naam hoor ik door de earbuts. En laat Annemieke dus meelezen op mijn iPhone.  Zo werd die donkere nacht een met een zilveren randje. Eén die duidelijk maakt dat je niet alleen bent. Hij zal je bijstaan. Weer één van de 10.000 redenen voor dankbaarheid.

Mijn uitzicht in de nacht ….

Heerlijk sinaasappelijsje

De volgende dagen knap ik weer wat op. Mogen de drains d’r uit en ga ik met zuurstof en infuus voor het eerst een stukje lopen. Dankzij medicijnen, klisma’s en goede zorgen hoef ik niet voor tweede keer geopereerd en krijg voor het eerst iets door te slikken. Een waterijsje met sinaasappelsmaak. Normaal gesproken onsmakelijk, maar nu een delicatesse. Zo begint de klim uit het dal en hef ik mijn handen op. Prijst Hem. In de komende nachten glimlach ik naar Annemieke als ze in de nacht ons komt checken. We begrijpen elkaar. ‘Ik heb Opwekking 48 ’s ochtends op de fiets naar huis nog even geluisterd’ verteld ze met een blij gezicht. Opgewekt ga ik van de thorax-afdeling C2 in UMCG Fonteijnstraat naar thoraxrevalidatie B3 bij UMCG Beatrixoord en nu zit ik voor het eerst thuis een stukje te typen. Wat een ‘belevenissen’ vanaf 3 april…gelukkig wil God ook zo’n gerepareerd hart nog wel hebben…

het ijsje 

eerste wandeling

Waar doe je het voor 

In de eerste week in Beatrixoord kwam het bericht van overlijden van de voorzitter van Go Ahead Kees Vierhouten. Daarmee kreeg ik nogmaals bevestigd dat het meer dan nuttig was dat ik deze weg ben gegaan….

Bijlage: tekst Opwekking 894 titel: Prijs God (894)

Gezegend is wie bij Hem schuilt,
wie zekerheid en houvast vindt in Jezus.
Hij zal je bijstaan.
Gezegend wie zich voor Hem buigt,
wie knielt en kijkt naar het gezicht van Jezus.
Hij laat je sterk staan.

Kom nu en prijs de Heer met mij.
Zing als je van Hem houdt.
Kom en verhef je stem met mij,
want Hij is ons lied zo waard.

Gezegend is wie met Hem reist,
met hart en ziel op weg wil zijn met Jezus.
Die ziet zijn glorie.
Gezegend is wie sterft en leeft,
wie vreugde vindt en alles geeft voor Jezus,
alleen voor Jezus;
voor uw glorie, Koning Jezus.

Kom nu en prijs de Heer met mij.
Zing als je van Hem houdt.
Kom en verhef je stem met mij,
want Hij is ons lied zo waard.
Kom nu en geef je hart aan Hem,
als je genade kent.
Kom, hef je heilige handen op,
want Hij is je liefde waard.

Prijs God in zijn heiligdom en
prijs God als je velden vol zijn.
Prijs God in het diepste donker.
Grijp nu elke kans en prijs zijn naam.

Prijs God als je handen leeg zijn.
Prijs God als de offers groot zijn.
Prijs God als er niemand meekijkt.
Grijp nu elke kans en prijs zijn naam.

Prijs God als de vijand opstaat.
Prijs God als de muren neergaan.
Prijs God omdat Hij een weg baant.
Grijp nu elke kans en prijs zijn naam.

Prijs God, voor zijn overwinning.
Prijs God, Hij zal mij omringen.
Prijs God, blijf voor altijd zingen.
Grijp nu elke kans en prijs zijn naam.
Grijp nu elke kans en prijs zijn naam.
Grijp nu elke kans …

Kom nu en prijs de Heer met mij.
Zing als je van Hem houdt.
Kom en verhef je stem met mij,
want Hij is ons lied zo waard.
Kom nu en geef je hart aan Hem,
als je genade kent.
Kom, hef je heilige handen op,
want Hij is je liefde waard.

Want Hij is je liefde waard.

 

fietsen met hartbewaking!

‘Genieten’ van uitzicht voor ‘mijn’ UMCG-raam…kleinste dingen maken je blij…