Rottende Christus is een blogje over VOOR MIJ de onnodig kwetsende uitingen in het publieke domein van Hoogeveen. Over liefde voor Christus anno 2022 en over de politieke verwikkelingen, over kwetsend en grondrechten. Pas op deze blog kan voor Christenen schokkende beelden en woorden bevatten. Rotting Christ kort ik zo veel mogelijk af met RC.

Op 2de pinksterdag reed ik terug van het Opwekkingsfestival in Biddinghuizen. Feitelijke reed ik terug vanaf de camping in Elburg, maar dat had een andere reden.  In mijn oude VW-bus reed ik vol van nieuwe evangelische energie Hoogeveen binnen. Waarom met een busje? Omdat het mijn persoonlijke ‘mini-camper’ op dat soort dagen is….zie hierbij hoe leuk (voor kampeerliefhebbers dat wel)….

 

Persoonlijk

Pinksteren is voor mij een hoogtepunt in mijn jaar. Het is het feest van de Geest. Zeg maar de innerlijke overtuiging en opgewektheid door de Liefde die Christus door geeft aan mensen en die mensen weer aan elkaar doorgeven. Een feest in kerken, maar ook op campings en op een festival. Een spiritueel feest zonder dat ik daar nu erg zweverig van kan worden. De liefde van mensen voor mensen mocht ik de avond daarvoor (zondagavond) op de weg van Biddinghuizen naar Elburg nog ervaren….wat is dat met de liefde voor Christus? Voor mij is dat meer dan een 2000 jaar oud verhaal van een Joodse man die bijzondere dingen doet. Het is een persoonlijke overtuiging en geeft kracht, energie en blijdschap. Wind in de rug als je tegen de wind in moet fietsen. Een vooruitzicht dat er na dit leven op de aarde nog een geestelijk leven hierna zal zijn. Zeg maar we leven als rups, maar zullen verpoppen tot een vlinder.

Als rups weten we ook niet hoe mooi we als vlinder zullen zijn….veel van mijn overtuiging komt naar voren in dit nummer van de gospelband Petra. Om beetje in de sfeer van rockmuziek te blijven:  https://open.spotify.com/track/4eo0BpeRmfnpHPe2rzrQOj?si=f90ac51dbc2b4b48. I believe in Jesus Christ….I believe in the lamb that was crucified, I believe in the resurrection on the third and glorious day…..luister anders maar eens naar dit nummer met veel gitaarspel….de kern van deze overtuiging is dat Jezus is opgestaan en dat zijn levende Geest de mensen aansteekt om hem daarvoor te danken en prijzen. Soms dagenlang, soms een mensenleven lang. 

Tijdens Pinksteren komen dus dagenlang vele duizenden Christenen bij elkaar om zonder drugs, drank of andere middelen in blijdschap bij elkaar. Op de zondagmorgen avondmaal met 20.000 en zondagmiddag de Sing-in met 50.000 vrouwen en mannen…. Wat een blijdschap geeft mij dat.

 

Confronterend

Als je dan vol opgewektheid Hoogeveen binnen komt rijden dan doet het mij, en mijn overtuiging zeer dat deze overtuiging in twee woorden met de grond gelijk gemaakt wordt: Rotting Christ. En dat met Pinksteren en in ons Hoogeveen. De plaats met zoveel Christenen. De plaats waar we in 2019 in een uitverkochte Tamboer Opwekking Hoogeveen mochten vieren. Natuurlijk zijn Christenen maar een kleine minderheid, maar een beetje meer respect voor deze Godsdienst zou toch moeten kunnen?  Op Opwekking Hoogeveen zeiden mensen die voor het eerst met Opwekking in aanraking kwamen: ‘wat bijzonder dat deze Hoogeveners zo opgewekt, blij, vrolijk, enthousiast zijn’. Zoals ik bij mijn aanhouding die avond zei tegen de politiemannen: ik heb niet gedronken, maar ben wel onder invloed. De invloed van de levende Christus, van zijn Geestelijke inspiratie. Als je dan met Pinksteren 2022 juist het andere geluid tegen de levende Christus moet lezen dan is voor mij dat onnodig kwetsend.  Dat is een persoonlijke mening. Een overtuiging waar ik voor sta en waar ik dan ook gelijk wat aan ging doen.  In mijn overtuiging rot het lichaam van Christus niet, erger nog. Het ontkennen van de levende Christus is de ontkenning van de werking van de Geest. Een geest die ik juist dat weekend bij vele tienduizenden aan het werk heb gezien….!

Voordat je ergens iets van vind moet je toch even verder kijken dan je neus lang is. Dus deze band maar even opgezocht. RC is een Griekse blackmetalband uit Athene. De band werd opgericht in 1987, en staat bekend als een van de meest succesvolle Griekse black metalbands.

De band bestaat tegenwoordig uit de broers Necromayhem (echte naam Sakis Tolis, 29 juni 1972), zang en leadgitaar) en Necrosauron (echte naam Themis Tolis, 28 maart 1974, drums) en bassist Andreas (echte naam Andreas Lagios, 11 november 1972). Sinds 2005 heeft ook gitarist Giorgos Bokos zich bij Rotting Christ gevoegd. Bijzonder dat de beide broers Tolis hun artiestennaam verbinden met necro. Het griekse woord wat betrekking heeft op op lijken of op doden. We kennen bijvoorbeeld het woord necrofiel in het Nederlands. Encyclo.nl legt dat woord als volgt uit: iemand met een seksuele voorkeur voor het bedrijven van seks met een lijk.  Als we op zoek gaan naar de mannen valt mij op dat Themis Tolis op zijn facebookpagina geen twijfel over zijn motivatie laat bestaan: Necrosauron Anticristian | Facebook. Necroauron Anti-Chrisian.is geen titel die bij mij vragen oproept. We hebben duidelijk te maken met iemand die het Anti-Christenzijn uitdraagt.

Als je dan er verder in duikt dan zie je dat ze overal anti-Christelijke of satanische symbolen gebruiken. Deze heavy metal band draagt op allerlei manieren de symbolen van satan uit. Ze kun je op hun webshop het ‘Rotting Chris 666 bierglas’ kopen. Er staan overal duivelstekens in hun uitingen, op hun kleding en sieraden. Zelf heb ik ook iemand gekend die een pentagram getatoeëerd heeft. Wellicht vind u dat overdreven, maar ik ben na besprekingen met deze persoon vaak dagen ondersteboven van. Waarom zou je tegen een liefdevolle overtuiging als het Christendom zijn? Natuurlijk weet ik dat Christenen zich ook veel, ernstig misdragen hebben in de 20 eeuwen die achter ons liggen, maar dat zijn niet de Christenen waar ik me mee verwant voel.

Ook in deze tekening zie je heel veel symbolen tegen Christus, symbolen uit het boek Openbaring. De omgekeerde davidster, het omgekeerde kruis, de vleugels van de zwarte engel en natuurlijk de kop van een bok, het beeldmerk van de duivel, de brandende vlammen uit de hel, een doodskop op een boek…….. Deze poster is dus het beeldmerk van de officiële web store van de band RC.

Als we dan de poster wat nauwkeurig bekijken zien we gelijk een fout. In de raadsvergadering werd dat nog gememoreerd. Er staat: zaterdag 16 juni. Maar dat is helaas in 2022 geen goede aanduiding. Het moet zijn donderdag 16 juni of zaterdag 18 juni…verwarrend.

Dan zien we de gebroeders Tolis als kopmannen van de band op de foto. Sakis Tolis is de eerste broer die we eens doornemen. Hij speelt gitaar op een gitaar met een bijzonder teken. Hij heeft momenteel een kenmerkende V-vormige gitaar met de Griekse letters ΧΞΣ ingelegd in het fretboard. Deze letters de X en de omgekeerde E zijn tekenen op zichzelf. We zien ze ook op andere uitingen. Het staat voor het nummer van het beest (Koinē Grieks: Ἀριθμὸς τοῦ θηρίου, Arithmós toû thēríou) wordt geassocieerd met het Beest van Openbaring in hoofdstuk 13, vers 18 van het boek Openbaring. In de meeste manuscripten van het Nieuwe Testament en in Engelse vertalingen van de Bijbel is het getal van het beest zeshonderdzesenzestig of χξϛ (in Griekse cijfers vertegenwoordigt χ 600, ξ vertegenwoordigt 60 en ϛ vertegenwoordigt 6). [1] Papyrus 115 (het oudste bewaard gebleven manuscript van de Openbaring vanaf 2017)), evenals andere oude bronnen zoals Codex Ephraemi Rescriptus, geven het nummer van het beest als χιϛ of χις, transliterable in Arabische cijfers als 616 (χιϛ), niet 666. Kortom Sakis draagt overal het nummer 666 uit.

Ook op zijn shirts draagt Sakis het nummer 666 in Griekse letters uit.

Ook bij broer Themis is duidelijk over zijn voorkeuren. Hij draagt om zijn nek het pentagram.

En op de poster langs de Hoogeveense weg heeft hij een boek in handen. Als we inzoomen zien we de titel: The Heretics. Vrij vertaald vanuit het Engels ‘de ketters’. En wat nog veel erger is, d’r is ook film over dat boek gemaakt. Daarom weten waar dat over gaat. En weer komen we in de wereld van sterven en dood. Occulte rituelen en demonen terecht. Over zelfmoord en herleven in Abaddon. En dat is een ander woord voor demon of duivel. Hij is de heerser over het dodenrijk. Hij wordt in Openbaring 9:11 de engel van de afgrond genoemd. Kortom ook hier draagt Themis aan de hand van teksten uit Openbaring uit dat hij ‘aanhanger’ is van de engel van de afgrond….

De band Rotting Christ

Rotting Christ is een van de meest invloedrijke, langlopende metalbands uit Griekenland. Hun geluid is in de loop der jaren verschoven van grindcore naar black metal naar dark/gothic metal, waarbij stijlen vervagen en folk- en oude muziekinvloeden zijn verwerkt. De band is het onderwerp van controverse vanwege hun naam, met conservatieven die de groep bekritiseren, en zelfs andere metalbands die weigeren om op dezelfde affiche als zij te worden geboekt. Hoewel de groep een fervent antichristelijk standpunt inneemt, zijn hun teksten meestal gecentreerd rond occultisme en mythologie in plaats van satanisme. Sinds de opkomst in 1993 heeft de groep een reeks compromisloze albums uitgebracht, zoals Sleep of the Angels (1999), Theogonaia (2007) en Rituals(2016) die een belangrijke rol hebben gespeeld in de groei van het extreme metalgenre. De mede-oprichters van de groep, de in Athene gevestigde broers Sakis (zang / gitaar) en Themis Tolis (drums), begonnen aanvankelijk een band genaamd Black Church in 1985. Later richtten ze Rotting Christ op als grindcoreband in 1987, waarbij ze een paar democassettes en split-ep’s uitbrachten.  RC toerde eerder door Nederland met bands als Immortal (onsterfelijk) of Blasphemy. Een woord wat we in het Nederlands ook kennen. De letterlijke Engelse uitleg is Blasphemy, in a religious sense, refers to great disrespect shown to God or to something holy, or to something said or done that shows this kind of disrespect; heresy refers a belief or opinion that does not agree with the official belief or opinion of a particular religion.

Hun albums dragen namen met boodschappen:

 • Passage to Arcturo
 • Thy Mighty Contract
 • Non Serviam
 • Triarchy of the Lost Lovers
 • Sleep of the Angels
 • Khronos (ism met Hypocrisy)
 • Current 93’s met ‘Lucifer Over London’
 • Genesis
 • Theogonia
 • Thanatiphoro Anthologio
 • Aealo met covernummer ‘Oders form the Dead’.
 • Live-album: Luficer over athens
 • RItuals
 • Their Greatest Spells
 • Under Our Black Cult (inclusief een boek)

Kortom dit is een wereldwijd populaire black metal band en zeker bekend in dit genre. De titels geven vaak een relatie met Christelijke begrippen weer. God, dood, duivel (Lucifer) en hel komen best veel voor. Je zou kunnen zeggen dat ze erg bezig zijn de dood, met God en zeker met het boek Openbaring.

Maar de grote vraag, waarom dragen ze dit antichristelijke woord zo actief uit, kan ik niet goed beantwoorden. Sakis zegt (23 maart 2017) in het blad IforInterview wel het volgende: ‘Aan de ene kant ben ik er dol op om je muziek te gebruiken om een boodschap te sturen. Aan de andere kant ben ik geen fan van bekering en bekering. Ik hou niet van geweld, noch van dwingen, d.w.z. handelen omdat ik je daartoe opdracht heb gegeven. Ik denk gewoon dat sommige van onze acties tieners en jonge volwassenen beïnvloeden en dat maakt me gelukkig.’ Alle van de vier interviews die ik met Sakis gelezen heb gaan over zijn motivatie om muzikant te worden. Over de undergroud-jaren 80 en 90 waarbij RC het moeilijk heeft. Maar nergens, kan ik vinden waarom hij deze boodschappen over tieners en jong volwassenen wil uitstorten…

Actie, vrijheid van meningsuiting en uitslag

Nog op 2de pinksterdag neem ik contact op met de mensen die over de cultuur in Hoogeveen gaan. Aangedaan voor de kwetsende diepere boodschap van RC.  De korte reactie was: wij van de cultuur zijn er voor iedereen.  Dat is natuurlijk waar. Toen ik net lid van de CDA-fractie was moest ik aan de slag met de aanslag op Charlie Hebdo. [Je suis Hoogevener en help de Moslims… – Kreuzeman]. Daarbij speelde ook sterk de vrijheid van meningsuiting. De cartoonisten van Charlie Hebdo waren in de ogen van de moslimstrijders ‘nodeloos kwetsend’ als om de profeet gaat. Hun moorddadige reactie was meer dan verwerpelijk.  En uiteindelijk gaat het ook om vrijheid van meningsuiting. Het propageren van een Anti-Christus beweging in Hoogeveen was voor de ene Christen wel ‘nodeloos kwetsend, art. 45 APV’ en voor de ander ‘vrijheid van meningsuiting, grondwettelijk’…en .uiteindelijk staakten de stemmen de eerste maal. De Christenen bij verschillende partijen in de raad van Hoogeveen stemden verdeeld.  Dat werd bij GB nog het meest zichtbaar, maar ook andere Christenen stemden tegen deze motie. Een week later komt de motie nog een keer. In de motie riepen partijen overigens op om als gemeente reclame-uitingen meer te toetsen op art 45 van de APV. Met name artikel f. Vergunning wordt geweigerd als reclame ‘nodeloos kwetsend of een bedreiging zijn voor geestelijke en/of lichamelijke gezondheidszorg’.  En uit bovenstaande analyse wordt goed duidelijk dat ik me gekwetst voelde en ook dat anderen dat niet hadden. Liefst had ik eerlijk gezegd helemaal geen satanische bands in de wereld en dus ook niet in Hoogeveen. Dat lijkt me logisch gevolg van mijn opvatting over dit fenomeen. Maar aangezien we een grondrecht hebben zou het tegenhouden van dergelijk muziek (bijvoorbeeld Occult Fest) ongrondwettelijk zijn. Maar o, wat toch jammer dat de Liefde van Christus zoveel tegenstand oproept.  In Lucas 10:18 zegt Jezus dat hij Satan “als een lichtflits uit de hemel [had] zien vallen.” Volgens veel Christenen overwon Jezus Satan door zijn offerdood voor de zonden van de mensen en zijn opstanding uit de dood. Hiermee had hij Satan de macht ontnomen die hij door de menselijke zondeval wederrechtelijk had verkregen.  Misschien moeten we die Liefdevolle boodschap nog meer uitdragen….we hebben gelukkig vrijheid van meningsuiting!

Uitslagen van de stemmingen:

Stemming 1e ronde Stemming 2e ronde (14 dagen later) 
CU (3) -voor- CU (2) -voor-
SGP (1) -voor- SGP (1) -voor-
CDA  (6) -voor- CDA  (5) -voor-
FvD (2) -voor- FvD (2) -voor-
Leden Ozbillir, van der Sleen en Sieders bij Gemeentebelangen. -voor- Leden Ozbillir, van der Sleen en Sieders bij Gemeentebelangen. -voor-
Totaal 15 voor Totaal 13 voor
PvdA (4) – tegen- PvdA (5) – tegen-
GL (1) – tegen – GL (0) – afwezig –
D’66 (1) – tegen- D’66 (1) – tegen-
VVD (3) -tegen- VVD (3) -tegen-
SP (2) – tegen- SP (2) – tegen-
Leden der Meulen, Hooijer, Walda, van der Heide (4) van GB – tegen- Leden der Meulen, Hooijer, Walda, (3) van GB – tegen-
Totaal 15 tegen (1 afwezig)  Totaal 14 tegen (4 afwezig) 

Daarmee werd deze principiële en markante motie verworpen en hoeft de gemeente niet extra te kijken naar artikel 45 lid f bij verlenen van vergunningen voor reclame. Maar toetsen moeten ze toch wel….het laatste woord van deze strijd tussen Christus en satan zal nog wel niet gezegd zijn. De botsing tussen principes en grondrechten gaat ook nog even door….democratie heeft gesproken en toch ga ik liever naar een band die ‘Living Christ’ heet…