Stageverslag van een raadslid een dagje op pad bij Camping en groepsaccommodatie De Oosterweide. 

Op donderdag 11 augustus had ik een stagedag bij camping De Oosterweide. Door David en Yvonne Wassenaar werd ik bijzondere vriendelijk en gastvrij ontvangen op hun camping aan de Oosterring achter Pesse. Eigenlijk zijn zij één van de meeste ‘Noordelijke ondernemers’ van onze woonplaats. PAS (Pater aanhanger service) zit nog net iets Noordelijker. Als we bij de camping in Noordelijke richting gaan, PAS voorbijrijden dan komen we bij het Zonnepark Zwarte Water I (links van de weg) en Zwarte water II (in aanbouw rechts). David en zijn stagiaire gingen er in de middag even kijken. Niet om de prachtige verduurzaming te bewonderen, maar om te kijken of de natuurbrand die daar woede ook invloed zou hebben op de camping en de campinggasten in het bijzonder. Met name de aanwezig hoornaars (2,5 keer gewone wesp) en de grote stofwolken door de droogte bleef het maar bij een kort locatiebezoek.

Inleiding

In zomer 2021 had ik wat tijd over. Ik dacht wellicht kan ik wat meelopen met instellingen in Hoogeveen om te kijken hoe vrijwilligers en/of medewerkers te kampen hebben met overheden, regels en andere opgaven. Helaas werd ik bij de eerste al afgewezen en heb na ampel beraad mijn accent verlegd naar het onderzoek doen naar ‘nieuwe sociaal Hoogeveen’.  Een mooi project met Hetty Bouius samen. Zie www.nieuwsociaalhoogeveen.nl. Jammer dat we dat bij de informatie niet konden inbrengen….er was geen plaats aan de tafel….Daarom dit jaar een andere aanpak. Een anonieme advertentie. Ook nu merk je dat veel (vrijwillgers-) instellingen in de zomer stil komen te liggen. De advertentie in de HC van woensdag 20 juli was misschien beetje aan de late kant, maar ik blijf pogingen doen om met de zeer gemêleerd inwonersschare van Hoogeveen in contact te komen….Zo was ik deze vakantie bij Huize Beatrix om een kamer te ontruimen, heb een kleine bijdrage kunnen leveren aan Fiets Festival, mocht zomergast zijn bij Radio Hoogeveen en had nog wat andere uitnodigingen. Daarover meer in volgende blog.

 

Stageverslag

Camping de Oosterweide was de eerste van de adresjes die natuurlijk wel om een stageverslag vroegen. Dus dacht ik die kans laat ik me niet ontnemen. Daar zit wel een blogje in. De rode draad van deze stagedag: camping runnen is vooral veel gesprekken voeren. Gelukkig kunnen David en Yvonne dat ook als geen ander. En geen kletspraat, maar serieus werk, vol met tips en (duurzaamheids-) adviezen. Daar is David namelijk ook goed in thuis (en die kennis heeft uit zijn vorige baan meegenomen). Yvonne geeft daarnaast Nederlands en samen hebben ze midden in de corona-tijd hun huis in Peize verkocht, David zijn baan opgezegd en zijn vervolgens naar Pesse vertrokken. Bijzonder dapper en dan hebben we het nog niet eens over de ambities gehad: De Oosterweide wil de meest duurzame camping van Drenthe worden. Energielasten lacht David om. Hij krijgt door alle maatregelen (vooral veel panelen) geld terug. Maar ook de inrichting van de camping, de toiletgebouwen en natuurlijk de laadpalen voor elektrische auto’s. Toch is duurzaamheid voor de gasten niet echt doorslaggevend. Dat is de gastvrijheid. Man wat stralen deze twee ondernemers dat uit. Daarom verloopt de stagedag ook geheel anders dan verwacht.

Camping Oosterweide van bovenaf en uit Noordelijke richting

Natuurlijk maak je op de stagedag kennis met alle finesses van de camping. Oosterweide is onder tuinarchitectuur aangelegd. Prachtige beukenhagen zorgen voor speelse inrichting, met veel privacy. De tientallen verschillende bomen voor veel groen en (dat is heerlijk) veel schaduw.

De camping is netjes en aantrekkelijk voor de rustzoekende vaak senior kampeerder.  Maar rechts op de foto staat de groepsaccommodatie. Ik wist niet dat wij zo dichtbij Hoogeveen zo’n topgroepsaccommodatie hadden. Geen stapelbedden op een zaal, maar heerlijke afzonderlijke slaapkamers met mooi sanitair en supergezellige woonkamer. Heerlijk grote tuin d’r om heen en volledig privé. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit grote invloed heeft op de omzet van de Oosterweide. Natuurlijk kreeg David namelijk vrij snel door niet alleen een raadslid, maar ook een accountant op bezoek te hebben. Toen ik vertelde van mijn betrokkenheid bij Thijenkamp en Berenkuil gingen we gelijk achter de PC om naar de cijfers te kijken. En eerlijk is eerlijk ze draaien goed, zijn scherp op de kosten en daarmee mogen ze niet ontevreden zijn. Natuurlijk had deze stagiaire nog wel wat kanttekeningen, maar dat zat bij de prijs in. Naast contacten met diverse gasten. Gebak eten met mensen die kwamen vieren dat ze in 2023 hier op vakantie gaan komen, natuurbrand, inspectie van de toiletgebouwen en uiteindelijk de begrafenis van kat Tommy, was ik ook live getuige van overleg met de gemeente. En kijk dat is voor een raadslid wel interessant. Dat ging ook over verduurzaming…maar dan op initiatief van Chinese beleggers?

Heerlijke woonkamer in het groepsgebeuren

Eigen toiletgebouwtje bij aantal plaatsen. Zag er prima uit!

 

Gezellige BBQ werd er vorig week georganiseerd. David mag graag koken, ook bijzonder voor een techneut!

Lekkere hapjes aan de verweerde gezellige gezelschapstafel bij de entree.

Zonnepark Zwarte Water II

De camping Oosterweide zit aan een stil weggetje achterop De Oosterring. Ideaal om rustig te recreëren. Dit seizoen is dat weggetje echter wat minder rustig. Het weggetje loopt (uiteindelijk in zand) tussen beide zonneparken door. De kruisjes zijn al klaar. Het vlak rechts tot aan het spoor moet nog….

Dit is linksaf de inrit van de camping. De gezellige grote tafel waar mensen worden ontvangen staat dus op 5 meter van deze weg. Een boerenlandweggetje midden in rustig natuur- en boerengebied. Helaas is de weg niet zo rustig momenteel….

Zwaar materieel, bouwketen en natuurlijk (als ze weer leverbaar zijn) alle panelen en de constructies  moeten naar de constructieplaats. In het door raad goedgekeurde plan stonden we er niet zo bij stil. Dé verkeersbewegingen. In het plan staan 40 bewegingen per maand….helaas is het momenteel, in het hoogseizoen 40 per week en in mijn aanwezigheid van een werkdag met technisch weer zeker 10 grote diepladers en vrachtwagens die met relatieve hoge snelheid langs camping en over de Oosterring denderen.

U moet dan denken aan dit soort ‘vrachtauto’s’ die diepladers genoemd worden (willekeurige foto).

Omdat er dus al eerder opmerkingen zijn gemaakt door David werd nu ook gebeld met de contactpersoon van de gemeente. Deze probeerde het eerste nog door te schuiven naar een andere afdeling, maar pakte het daarna door eigen doorzetten van David toch zeer meegaand op. David gaf overigens aan ZEEER tevreden te zijn over het callcenter van Hoogeveen. En over de ambtenaren op recreatie!  Uiteindelijk werd bevestigd dat er borden gaan komen om het vrachtverkeer te manen toch langzaam rijden wegens ‘uitrit-camping’ en waarschijnlijk nog belangrijker vanwege fietsers langs de smalle weggetjes!

Actiepunten uit deze stagedag:

  1. Bij vergunningen met risico’s ook kijken naar haalbaarheid van bijvoorbeeld iets als verkeersbewegingen en hoe de inzet van handhaving zal zijn. Bouwinspecties moeten wel regelmatig plaatsvinden, door veel onderaannemers is handhaving echt een must. Daarbij moeten deze ook meerdere talen spreken….
  2. Omdat mensen jaar of zelfs meer vooruit reserveren en David absoluut niet houdt van kruimelwerk-verrekeningen zou het mooi zijn om een visie te hebben op de toeristenbelasting. Met indexatie per heden is dat lastig, maar laten we gewoon meerjarige bedragen afspreken zodat je dit bij reserveren gelijk juist in rekening kunt brengen.
  3. De beoordelaars van regeling ‘Vitale vakantieparken’ zouden duurzaamheid en kleinschaligheid ook mee moeten nemen in de effectmetingen.
  4. Gemeente zou eigenlijk altijd haar energie moeten betrekken bij Energie van ons….
  5. Tenslotte keken we nog even naar de OZB. Deze is opgeteld € 2062 voor eigen woning en natuurlijk de camping en het bedrijfspand (niet eigen woning bezit). Wat we natuurlijk doen is het de OZB uitdrukken in een KPI van deze camping. De OZB is 102 overnachtingen. Kortom één plek moet 15 weken verhuurd worden om deze belasting te betalen….