Blogje over wandelen, vuilnis en verantwoordelijkheid. Doe wat nuttigs met je wandeling!

Door de corona-crisis gaan veel mensen maar wandelen. Zelf probeer ik dat ook iedere dag te doen. Even een rondje de ‘Olde Kene’. Dat wilde ik dan ook weer extra nuttig te maken. Dus ging ik Podcasts luisteren. Of als het niet te vroeg wat ging ik ‘belwandelen’. Dus even bellen met collega’s. Herhaaldelijk bleek dan de route te kort. Onderweg zag ik overal rommel liggen.

Ploggen

Daarom werd ik door mijn zus en zwager geïnspireerd om rommel ook op te ruimen.  Zij lopen hard en nemen dan een vuilniszakje en een vuilgrijper mee.  Fitness voor een betere planeet. Zelf zie ik meer ‘lekker wandelen en minder storen aan vervuild Hoogeveen’.  Joggen doe ik dan niet. Wandelen wel. Ploggen is samengesteld woord. De term stond op de nominatie voor Van Dale-Woord van het Jaar 2018. Plogging is een uit Scandinavië overgewaaide vorm van fitness die bestaat uit een combinatie van plocka (Zweeds voor ‘plukken, verzamelen’) en jogging. Effectiever dan een gewoon potje hardlopen, omdat je met het vele bukken en weer opstaan de hamstrings en bilspieren extra aan het werk zet. Door steeds te stoppen om afval te rapen ben je bovendien bezig met een intervaltraining en dat betekent: snellere vetverbranding en minder verzuring. Zelf doe ik dan maar aan de wandelvariant:

Planderen

De wandelvariant van ploggen is planderen. Trashwalking, zo wordt plandelen ook wel genoemd. En die activiteit wordt in het hele land op verschillende manieren aangeboden. Zo gaan de Trash Hunters op stap met scholieren, kun je georganiseerd troepvissen in de gracht of op trashdate gaan met andere opgeruimde types. Op diverse online platforms is te zien waar er in jouw buurt wordt geplogd en geplandeld en kun je zelf activiteiten plaatsen. URL voor het laatste kan ik niet vinden in Drenthe…maar ik ga ook liever even alleen planderen.

Ploggen en plandelen: fitness voor een betere planeet | Nieuws | AD.nl

Vuilnisbakken

Langs de route staan diverse kleine (blauwe) en grote vuilnisbakken. Als ik goed geturfd heb kom ik 6 blauwe vuilnisbakken tegen en 2 grote vuilnisvangers. Dat lijkt te weinig. Concentraltie van vuilnis doet zich voor op de route naar de school en zeker op de twee parkeerplaatsen in de Oude Kene. De vervuiler is dus vaak scholier of autochauffeur.

Opbrengst

De eerste keer dat ik mijn route Pesserstraat-Toldijk-Fluitenbergseweg-Schuinedijk-Kinholtsweg-Duymaer van Twistweg-Harm Smeengelaan-Rembrandstaat leverde het gelijk twee boodschappentassen met rommel op. Wat scoort zijn:

  1. Goedkope bierblikjes (exportbier nooit van gehoord en nog vele anderen);
  2. McDonalds bekers en zelfs hele tassen;
  3. Mondkapjes, zeker een stuk of 15….

Rondje 1, aangekomen in Fluitenberg 

Stortplaats 1, onderaan het viaduct bij Fluitenberg

Stortplaats 2, Onderaan het viaduct Harm Smeengelaan 

Resultaten halverwege, 1/2 uurtje planderen

Positieve feedback

De afgelopen dagen kregen wij veel positieve reacties van kinderen en vandaag van twee oudere dames. Dat was een stimulans. Je voelt je een beetje een buitenbeentje als je onder je wandeling met een grijpertje blikjes, flesjes etc. oppakt.

Taakstraf

Was nu iedereen positief? Thuis aan de eettafel kwamen de dochters er mee ‘Pap, wat je doet lijkt meer op een taakstaf’….dus als u mij ziet lopen weet dan dat ik dit vrijwillig doe. Wel raadslid, maar dat levert geen  taakstraf op…

Oproep

Dus als u gaat wandelen, neem even een vuilniszakje mee en verzamel de rommel en houdt Hoogeveen schoon!

 

Waarom statiegeld op blik nú nodig is – Greenpeace Nederland