Blogje over TedAfier. Omdat mensen inspireren. Zeker ook collega’s!

Op donderdag 17 december was er bij Afier het jaarlijkse kerstdiner. Vanuit de genen van het toch een beetje prediker willen zijn, spreek ik dan de collega’s toe. Beetje dominee Gremdaat wellicht? Vooral de evangelist van het Afierisme, ook wel de ‘mensen-voor-cijfers’-benadering. Dit keer wel iets minder gezellig, want alles gaat online natuurlijk. In deze speech stelde ik voor om te starten met TedAfier. Ik ben nl. geïnteresseerd in mijn collega’s. En ik heb als vertrekpunt: mensen inspireren. Meer dan materialen, reizen, bezittingen of iets noodzakelijks als geld. Inspirerende collega’s zijn onbetaalbaar.

2020 het jaar van de derde keuze:

Op verschillende manieren hebben we persoonlijk en als organisatie, gemerkt dat de derde methode ons het beste past. We blijven niet hangen in tegenslag, we laten ons niet ten gronde richten door tegenslag, maar we laten ons er juist door versterken. Het gaat echter nog wel veel verder. Het zorgt er voor dat we als Afier en Afieristen onszelf steeds op nieuw uitvinden.

Inspirerende mensen I

In het jaar 2020 heb ik een paar inspirerende mensen mogen ontmoeten. In de eerste plaats de 23 (bijna 24, Maurice!) nieuw collega’s die het afgelopen jaar Afier hebben versterkt. Ook de zzp-ers die inmiddels al weer naar andere uitdagingen zoeken. Dank Rita en Ojanne! We houden graag contact! Onder deze 23 natuurlijk de mannen Jeroen, Wilfred en Willem die Afier IT Audit gaan versterken! Topkerels deze drie! Natuurlijk ook goed om Alice te noemen. Na 16 jaar EY overstappen naar een leuke regionale speler met mooie en (!) goede ambities! Maar wat dacht je van Thomas J., Marloes, John, Erwin, Mathijs, Rick, Dijeanne, Christian, Rowan, Haris, Angelique, Helga, Leonie, Amarins, Linda, Pim, Lihne! Top dat ze voor Afier kiezen…

Inspirerende mensen II

Deze zomer mocht ik een inspirerende vrouw ontmoeten. De Drentse CdK Jetta Klijnsma. En eerlijk is eerlijk ik kreeg de wind flink van voren. Wat een voorbeeld van iemand die vanuit ‘tegenslag’ (lees maar eens over haar jeugd in Hoogeveen) terugvocht en zich op allerlei manieren ontwikkelde en daar de raad van Hoogeveen zeer inspirerend over toesprak.

Voor mijn kersttoespraak kijk ik altijd diverse speeches van Adjiedj Bakas. De trendswatcher des vaderlands. Het is altijd snel, gelikt en snijdt hout. Bakas zelf ook paar keer mogen bijwonen. Hij inspirerende dat presentaties niet saai hoeven zijn, dat je als presentator vooral moet weten wat de plaat is. Daarmee verbind je de zinnen en de plaatjes met elkaar. En kun je moeiteloos 194 slides in 40 minuten behandelen. Dynamische stilstaande beelden zou ik zeggen. Bakas sprak op de TedX in Bussum. Hij vertelde hoe hij terugvocht toen hij 3 jaar geleden een beroerte kreeg. Hij zakte bij een speech bij de belastingdienst in elkaar. Hij was halfzijdig verlamd. Hij had nog net iemand horen zeggen ‘dead men don’t pay no taxes’ toen iemand de belastingdienst de ambulancebroeder aanspoorde Bakas te helpen. Beroepsdeformatie of kadaverhumor? Bakas kon er hartelijk om lachen. Zijn Surinaamse familie geloofd in reïncarnatie dus hij dacht alleen maar ik wil niet als kip of zo terugkomen…..met dubbele portie revalidatie stond hij al snel weer op het podium. Ging veel meer online presenteren en was daarmee zijn tijd al weer ver vooruit. Leven is meervoud van Lef!

Als derde persoon wil ik collega Wim noemen. Hoe maak je van tegenslag een nieuwe kans. De inzichten die hij in en na zijn ongeluk op deed zorgden voor hem, voor Afier en voor de Afieristen voor nieuwe inzichten. Terecht kreeg hij de oranje-groen-olifant. Afier’s jaarprijs voor de meest ‘mens-voor-cijfers’. Iemand die onbaatzuchtig de andere helpt en die zorgt voor verbinding. Hoe kun je als mens groeien. Toch net even tikkie belangrijker dan kennis vergaren van accountantsregels.

Dus wil ik starten met iedere maand een Ted-Talk van een medewerker bij Afier. De online mogelijkheden maken veel mogelijk, zo geven we aan de tegenslag door het corona-virus een draai. Waarom? Omdat mensen inspireren. Dat mag overal over gaan. Als je ons maar 18 minuten weet te boeien! Benieuwd wie zich als eerste Afierist zal aanmelden! Na de 18 minuten nog 12 minuten vragen en dan gaan we weer inspireert aan de slag!

Wat is TedX?

TED (Technology, Entertainment, Design) is een jaarlijkse, vierdaagse bijeenkomst die in 1984 voor het eerst gehouden werd in Californië. Sprekers worden uitgenodigd om in maximaal 18 minuten “de presentatie van hun leven” te geven over hun gebied van expertise, over een bepaald project, of iets waarvan zij vinden dat het een idee is dat verspreid moet worden. De lezingen bevatten geen zware theoretische kost, maar worden zo toegankelijk mogelijk gemaakt. Men probeert begrip en bewustzijn te kweken en toepassingen van de wetenschap te laten zien die kunnen bijdragen aan een betere wereld.

We noemen het de TedAfier!

Iedere eerste donderdag van de maand. Tijdstip 12.00 uur sharp. Klaar 12.30 uur! Via Teams. Aanmelden e.kreuze@afier.com (Afieristen hebben altijd voorrang, maar als iemand van buiten Afier mee wil doen om de Afieristen te inspireren dan kun je je altijd aanmelden).

Daarmee gaan van dromen naar een droom worden!