De invulling van de dagen van de week is veranderd. Zij die principieel zijn raken ‘over de datum’….kijk maar eens naar de winkels of de voetbalclubs…Wat vindt u? Is de zondag nog heilig?

Bestuurders van de FNV, die onderhandelden over de toeslagen op werken op de zondag, zeiden het nog eens klip en klaar: de zondag is voor hen een bijzondere dag en daar hoort ook een bijzondere beloning bij. Voor hen is de zondag heilig. Dat klinkt aardig in de oren. Ook op de politiek wordt druk uitgeoefend. In Zuidwolde worden karrenvrachten boodschappen opgehaald en in Hoogeveen verorberd.

Winkels

Wat hoor ik vaak: ‘De winkels op de zondag moeten echt open. Hoogeveen is één van de laatste plaatsen in den lande waar deze ouderwetse regel wordt gehanteerd’.  Zelf ben ik op de koopzondag afgelopen mei eens wezen tellen. Alleen op de hoofdstraat telde ik al 34 gesloten winkels. Mooie winkels, waar men graag voor naar het centrum komt. Er dreigt dus met de 8 koopzon- en feestdagen in Hoogeveen zo nu en dan een spookkoopzondag. De winkeliers zijn het niet eens, principieel of financieel. Ze doen in een forse aantallen niet mee. In 2014 werd in Assen voor volledige openstelling gestemd (21 voor, 10 tegen).  Tegen waren in Assen de PvdA, SP, CU en CDA. In Hoogeveen zal vermoedelijk ook de GB tegen stemmen, dus heb je een zeer (!) ruime meerderheid tegen een aanpassing van de zondagopenstelling naar een volledige openstelling.

CDA Hoogeveen is niet voor meer koopzondagen:

  • de zondag is een dag voor religie, reflectie en overdenking, op deze dag willen we de mensen optimale ruimte bieden om (geestelijk) bij te tanken bijvoorbeeld bij een kerk, geloofsgemeenschap of andere mogelijkheid;
  • CDA wil kleine ondernemers en medewerkers van winkelbedrijven niet dwingen of forceren in werken op de zondag;
  • CDA vind het ook wel verstandig om een dag te hebben waarop niet commercieel gedacht en gehandeld hoeft te worden;
  • Zondag is een ideale dag om familie en gezinsbanden aan te halen, als je moet werken lukt dat niet meer;

Natuurlijk zijn we ons bewust van de 7*24 uurs online-economie. Maar daarom hoeven we dat niet fysiek op te dringen. Dus wellicht is het handig om als je als supermarkt niet open mag je een online bezorgdienst kunt beginnen (?)….ook daar zijn wij niet voor, je zet toch weer mensen aan het werk en de dag wordt gewoner en gewoner. Wat ik wel bijzonder vind: de Jumbo in Zuidwolde is wel open, de Plus niet? Is de Plus principieel? Nee, is voor de kerst bijvoorbeeld ook open op zondag. Kan het voor een tweede supermarkt niet uit? En dat terwijl er toch honderden mensen uit Hoogeveen komen winkelen? De eigenaar mailde mij: meer kosten voor gelijke omzet. De supermarkten die op zondag open zijn zien de omzet op maandag tot zaterdag verder wegzakken.  Plus Zuidwolde doet nog goede plus op de index en alleen op de maandag tot zaterdag. Sterker nog hij wijdt de omzetgroei aan de komst van velen die het niet eens zijn met de openstelling van de buurman op de zondag…ook weer een verklaring. Dit staat overigens met de toeslagen die op de zondag moeten worden betaald…vervallen die, dan kan de zondag aantrekker worden.

bart

groen

hendriksen

loman

phone

Voetbalclubs

FC Groningen begint voetbalschool op 5 plaatsen in het Noorden bij amateurclubs. Dat is dezelfde voetbalclub die afgelopen seizoen op 1 wedstrijd na alle wedstrijden op zondag ging spelen. En dus geen enkel gevoel heeft bij de FC Groningen-liefhebber die de zondag anders wenst in te vullen. Ik heb dus ook mijn seizoenkaart van de Hattricksclub opgezegd. Dat had ik al voor 1-1-2014 pro forma gedaan, dus ik kon d’r mooi vanaf. Ja, je weet hoe die kruideniers in de voetballerij zijn: je moet dus wel opletten.  Miljoenen verdienen, maar ook dubbeltjes opdraaien. Nu moeten wij dat ook, dus kunnen we elkaar de hand gegeven. De voetbalschool van FCG speelt bij 5 clubs in Noorden en op de ZONDAGMORGEN. Dus weer een signaal dat dit niet gedacht wordt dat er nog clubs zijn waar een artikel 4 ‘ter onthouding van de sport op de zondag’ in de statuten staat. Ik heb de vijf deelnemende clubs op een rij gezet:

  • v.v. Roden (zondagclub met voetbal op zaterdag en zondag)
  • v.v. Hoogeveen (idem, nog wel, gaat voor zaterdagvoetbal…?)
  • s.v. Bedum (fusieclub van zaterdag en zondagvoetbal, voorbeeld voor Zuidwolde)
  • V.v. Wildervank (zondagclub met ook voetbal op zaterdag)
  • v.v. LTC (zaterdagclub, maar nergens – zeker niet in de statuten van 2013- staat iets over geen voetbal op zondag)

Kortom eigenlijk 5 clubs niet principieel tegen over niet-voetballen op de zondag staan. Geen clubs als ACV? Drachtster Boys (te Fries)? Oranje Nassau Groningen? Geen HZVV (maar die heeft zich verbonden met PEC Zwolle, een club die meer heeft met zaterdagvoetbal? Moet haast wel als je op de Veluwe zit…met clubs uit Kampen, Staphorst, Hardenberg, Ijsselmuiden, Genemuiden….). Maar is er dan geen jeugd meer die (van hun ouders) niet op zondag kan/wil/mag voetballen? Als die er wel zijn, jammer dat FCG die mist? Op HGV TV zegt Paul Raveneau (FCG jeugdcoördinator). De zondag is toch een dag waarop ouders anders uitslapen en de kinderen juist vroeg wakker zijn. Kunnen ze lekker voetballen. Dan sluit je een deel van Hoogeveen uit….dat deel wat op zondag kiest voor andere levensbeschouwing…ja, ja, ze zijn er nog. Mensen die antwoorden zoeken op de levensvragen bijvoorbeeld in een kerkgemeenschap.

fcgron

Kijken in kansen

Je kunt ook zeggen dat dit een kans is voor de (meer) principiële winkeliers en voetballers. Je kunt u onderscheiden door vanuit een principe te werken. Als winkeliersvereniging en als voetbalclub. Persoonlijk denk ik dat we de principiële ondernemers moeten steunen (zo iets als local saturday uit de USA, maar dan ‘principeel zaterdag’…), als je je maar onderscheid en als we maar gaan samenwerken (horeca, winkeliers, evenementen, biz, centrum etc).  Ik heb foto’s van de 34 zaken die dicht zijn gemaakt. Ik zou hen kunnen verspreiden en daarmee aan u duidelijk maken welke dat zijn…dat helpt m.i niet: we moeten vanuit super local saterday denken en kijken in kansen. Ze zijn er.

Ziet u ook kansen buiten de zondag? Welke?

small